4.2 C
Slatina
sâmbătă,23 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Președintele Iohannis și premierul Ciucă, vizită de lucru oficială la Batalionul 1 Instrucție Caracal

- Advertisement -

Klaus Iohannis, președintele României, împreună cu prim-ministrul Nicolae Ciucă și António Costa, premierul Republicii Portugheze, au efectuat joi după-amiază, puțin după ora 14:00, o vizită de lucru oficială la Batalionul 1 Instrucție Caracal. Evenimentul s-a desfășurat în prezența zeci de militari, printre care și soldați portughezi.

Fiecare dintre cei trei oficiali au susținut alocuțiuni cu prilejul vizitei efectuate la Caracal, primul dintre ei fiind președintele Iohannis.

„(…) România și Portugalia sunt țări prietene, care împărtășesc valorile democratice și care au interese comune de securitate, pace și prosperitate. Am avut astăzi (joi, 19 mai n.r.) discuții foarte bune cu domnul Prim-Ministru Costa, în cadrul cărora am evidențiat convingerea că vom dezvolta cooperarea noastră bilaterală, inclusiv în domeniul apărării. Domnule Prim-Ministru, vă adresez mulțumiri pentru prezența militarilor portughezi în România! Dragi militari, bine ați venit! Românii apreciază solidaritatea de care dați dovadă prin angajamentul de a vă alătura militarilor noștri și celorlalți aliați din cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est. Consolidăm, astfel, securitatea regiunii Mării Negre și a spațiului euroatlantic. România și Portugalia se coordonează, de asemenea, cu succes, pentru consolidarea apărării și pe Flancul Sudic. Războiul Federației Ruse împotriva Ucrainei ne-a pus în fața unei noi realități strategice. Am reacționat și vom continua să reacționăm unitar, curajos și hotărât în cadrul NATO, prin întărirea posturii de descurajare și apărare pe Flancul Estic, în special în regiunea Mării Negre. Deciziile și acțiunile noastre comune în cadrul Alianței Nord-Atlantice, inclusiv prezența dumneavoastră aici, dovedesc hotărârea și operativitatea care definesc NATO și pe noi, ca Aliați”, a declarat Klaus Iohannis.

Președintele țării a vorbit și despre modul de cooperare a militarilor români cu cei portughezi imediat după ce Federația Rusă a anexat ilegal Peninsula Crimeea.

„În anul 2014, după anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea de către Federația Rusă, am început împreună procesul amplu de adaptare a Alianței la un mediu de securitate volatil și impredictibil. În acel context, am pus bazele unei prezențe robuste a NATO pe Flancul Estic, în domeniile terestru, aerian și maritim, așa-numita Prezență Aliată Înaintată/Forward Presence. În urma acelor decizii, au fost înființate și operaționalizate pe teritoriul României o serie de structuri NATO, inclusiv Brigada Multinațională Sud-Est de la Craiova, căreia i s-au alăturat militarii portughezi. Realitatea actuală, mult mai brutală decât cea din anul 2014, ne determină să mergem mai departe în eforturile noastre comune de consolidare a apărării NATO în regiunea Mării Negre. Am convingerea că, în cadrul Summitului NATO de la Madrid, de luna viitoare, vom decide noi direcții comune de efort și ne vom asuma noi angajamente substanțiale pentru resetarea consistentă a posturii aliate de descurajare și apărare pe Flancul Estic pe termen mediu și lung, în beneficiul securității globale. Dragi militari aliați, datorită dumneavoastră, Alianța este eficientă în îmbunătățirea securității noastre comune. Alături de ceilalți aliați prezenți în România, inclusiv efective ale Forței de Răspuns a NATO, oferiți exemplul reacției prompte și solide a Alianței la schimbările mediului de securitate. Adresez mulțumiri Portugaliei și pentru excelenta cooperare în ceea ce privește modernizarea Forțelor Aeriene ale României. Suntem, totodată, deschiși și interesați de contribuția Portugaliei la misiuni de poliție aeriană în România și pe Flancul Estic. (…)”, a subliniat Iohannis în cadrul vizitei de la batalionul de instrucție din Caracal.

La rândul său, premierul Nicolae Ciucă a declarat: „(…) În acest context foarte complicat și provocator pentru noi toți, generat de agresiunea ilegală, neprovocată și masivă a Rusiei împotriva Ucrainei, România a condamnat invazia și încălcarea dreptului internațional. În același timp, am avut ocazia să vedem în timp real funcționarea Alianței noastre, într-o criză complexă, precum și expresiile de solidaritate pe care aliații și partenerii noștri din UE ni le-au dovedit. Portugalia a acceptat să ne ofere o contribuție generoasă și suntem foarte recunoscători pentru asta. Participarea dumneavoastră, domnule prim-ministru, la activitățile de vigilență sporită din România este de o importanță majoră pentru noi, dovadă de înaltă solidaritate și prietenie. Prezența soldaților portughezi aici la Caracal este și demonstrația vie că NATO este alături de toate statele membre, indiferent de unde sunt situate geografic în zona transatlantică. Îmi exprim satisfacția pentru agenda noastră de apărare bilaterală bogată și pentru cooperarea puternică în cadrul Alianței Nord-Atlantice. Aș dori să mulțumesc Portugaliei pentru contribuția substanțială la structurile multinaționale din România, la fel cum apreciez profund, de asemenea, participarea Portugaliei la măsurile de vigilență sporită în România. Acest lucru ar putea servi drept exemplu pentru contribuții similare din partea altor Aliați. De asemenea, apreciem foarte mult contribuția esențială a Portugaliei la programul pentru avioanele multi-rol destinate Forțelor armate, precum și achiziția cu succes a altor cinci avioane F-16. Așteptăm cu nerăbdare să colaborăm pentru modernizarea ulterioară a tuturor componentelor din cadrul acestui program de apărare. (…)”.

Legat de ceea ce se întâmplă în Ucraina a vorbit și premierul portughez: „Atacul brutal asupra unei țări pașnice a distrus pacea din Europa și a cauzat cea mai mare criză umanitară de pe continentul european după Al Doilea Război Mondial. Lumea este martoră la această suferință umană și la pierderile de vieți omenești. Apreciez România, ca vecină a Ucrainei, pentru poziția ei și pentru eforturile făcute în prima linie de răspuns la această criză umanitară. Izbucnirea conflictului din Ucraina, după invazia Rusiei pe 24 februarie, a provocat schimbări majore în ce privește securitatea Europei. În acea zi, pentru a întări postura de apărare a NATO, Portugalia a aprobat desfășurarea de forțe portugheze în România pentru întărirea activităților NATO pe Flancul Estic. Aliații au transmis un mesaj ferm Rusiei: un atac împotriva unui aliat este considerat ca un atac împotriva noastră, a tuturor. În acest fel, am fost clari că Rusia va avea de plătit un preț mare pentru orice agresiune împotriva unui aliat NATO. Conducerea Rusiei trebuie să nu aibă nicio îndoială în ce privește unitatea și determinarea noastră de a apăra fiecare centimetru din teritoriul NATO, este angajamentul nostru comun din articolul V al tratatului de la Washington”.

Antonio Costa a ținut să îi felicite pe militarii români care sunt adevărați profesioniști, mulțumindu-le totodată pentru că i-au primit foarte bine pe soldații portughezi. Anul acesta, aproximativ 200 de militari din Portugalia au fost dislocați în România și se instruiesc în comun cu militarii Batalionului 22 Infanterie „Romanați” și Batalionului 1 Instrucție Caracal, în cadrul Brigăzii Multinaționale Sud-Est. Soldații portughezi au ajuns în luna aprilie 2022 și vor rămâne în țara noastră timp de șase luni. Și anul trecut, la Caracal, militarii din România și Portugalia au făcut pregătire comună timp de trei luni, la noi fiind prezenți 100 de militari portughezi.

„Vreau să salut și profesionalismul forțelor armate române care au făcut integrarea contingentului nostru foarte ușoară. Sunt sigur că, lucrând împreună, forțele țărilor noastre își vor îmbunătăți interoperabilitatea și își vor crește capacitatea de operare pentru a face față provocărilor cu care se confruntă astăzi”, a subliniat premierul din Portugalia.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți