Duminică, 29 mai, adică peste o săptămână, locuitorii comunei Urzica vor îmbrăca haine de sărbătoare având în vedere că aici se va desfășura cea de-a zecea ediție a Festivalului concurs de muzică populară vocal instrumentală „Floare de salcâm”. Organizatori sunt ca și până acum Consiliul Județean Olt, Primăria și Consiliul Local Urzica și Centrul Județean de Cultură și Artă Olt, prin Secția Programe, Proiecte, Impresariat, Spectacole, Cercetare, Conservare și Promovarea Culturii Tradiționale.
Scopul evenimentului cultural, programat a se desfășura în satul Stăvaru al comunei Urzica, cu începere de la ora 16:00, este descoperirea și promovarea tinerilor interpreți de muzică populară vocală și instrumentală, precum și stimularea interpreților de muzică populară instrumentală la caval, fluier, ocarină, vioară, acordeon, țambal, cobză și nai.
Participanții nu trebuie să mai fi fost la alte concursuri de gen și să fi câștigat marele premiu. Potrivit organizatorilor, limita de vârstă pentru soliștii vocali este de 18 ani, iar pentru instrumentiști este tot de 18 ani, înscrierile încheindu-se luni, 22 mai. În concurs, fiecare concurent va prezenta două melodii, de factură ritmică diferită, costumul popular fiind obligatoriu având în vedere că juriul, alcătuit din personalități din domeniul interpretării muzicii populare și instrumentale, va puncta special autenticitatea locală și specificul zonal.
La final, cei mai buni participanți vor fi premiați cu sume de bani, marele premiu, adică trofeul, fiind acordat la secțiunea muzică populară – solist vocal, iar valoarea acestuia este de 600 de lei. Secțiunea va mai avea și alți cinci câștigători: premiul I fiind de 500 lei, premiul II de 400 lei, premiul III de 300 lei, mențiune I – 200 lei și mențiune II – 100 de lei, iar la secțiunea muzică populară instrumentală se vor acorda alte cinci premii, respectiv premiul I – 500 lei, premiul II de 400 lei, premiul III de 300 lei, mențiune I – 200 lei și mențiune II – 100 de lei.
De asemenea, se vor mai acorda premii speciale pentru autenticitate, costum, originalitate, popularitate etc., precum și diplome de participare și de premiere, dar și alte premii.
Pe parcursul evoluției tuturor concurenților orchestrația muzicală va fi asigurată de orchestra Ansamblului Folcloric „Doina Oltului” Slatina, condusă de maestrul dirijor Cristian Dumitru. Invitat special al Galei Laureaților Festivalului „Floare de salcâm” va fi îndrăgita interpretă de muzică populară Ștefania Strejescu, colaborator al Ansamblului „Doina Oltului”.
sursă foto: Arhivă – ediția din anul 2021