Mai multe instituții abilitate fac anchete în urma apariției posibilelor cazuri de toxiinfecție alimentară în rândul a zeci de elevi de la Colegiul Național „Ion Minulescu” din municipiul Slatina, după ce numai marți seara 21 dintre aceștia au ajuns la Unitatea Primiri Urgențe a Spitalului Județean de Urgență Slatina, iar 14 dintre ei au rămas internați pe secțiile Boli Infecțioase și Pediatrie. Inspectoratul Școlar Județean Olt este una dintre acestea, care spune că problemele ar fi apărut încă de vineri, dar și Direcția de Sănătate Publică Olt și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt. Ultima instituția a dat o amendă de 10.000 de lei și chiar închiderea cantinei colegiului slătinean.
Inspectoratul Școlar a anunțat că miercuri numărul absenților de la învățământul primar a ajuns la aproape o sută.
„Începând de vineri, 20 mai, la Colegiul Național «Ion Minulescu» Slatina au fost semnalate mai multe cazuri de elevi care au prezentat următoarea simptomatologie: grețuri, vărsături, cefalee, frisoane, dureri abdominale. Luni, 23 mai, au existat 12 absenți cu aceleași simptome. În noaptea următoare, 24 spre 25 mai, nouă elevi din internatul colegiului au fost transportați cu ambulanța la Unitatea de Primiri Urgențe din Spitalul Județean de Urgență Slatina. Miercuri, 25 mai, s-au înregistrat 94 de absenți la clasele din învățământul primar. La cabinetul medical școlar sunt înregistrați luni opt elevi cu probleme digestive, marți 12 și miercuri șase cu aceleași simptome. Elevii care au prezentat simptome sunt din toate ciclurile de învățământ din școală, respectiv primar, gimnazial și liceal”, au transmis reprezentanții ISJ Olt.
Legat de acest subiect cu un punct de vedere au venit și reprezentanții DSP Olt, ancheta fiind făcută chiar la bucătăria colegiului.
„În cursul după-amiezii din data de 24 mai s-au prezentat 21 de persoane în serviciile UPU și Pediatrie din cadrul Spitalului Județean de Urgență Slatina, cu vârste cuprinse între 6 și 18 ani cu simptomatologie digestivă (grețuri, vărsături, scaune diareice, cefalee, frisoane, dureri abdominale), din care s-au internat 14, 11 fiind în Secția Boli Infecțioase și trei internate în Secția Pediatrie. Tabloul clinic sugerează o suspiciune de TIA (toxiinfecție alimentară n.r.) prin consum comun de alimente. S-a declanșat ancheta epidemiologică”, spun specialiștii instituției sanitare.
Dintre cei 14 copii internați în spital, zece au forme ușoare și patru forme medii. DSP Olt anunță că s-au recoltat probe biologice pentru stabilirea etiologiei (vărsături, scaune) de la bolnavi, la internare, nouă probe fiind în lucru în laboratorul direcției.
Totodată, s-a demarat acțiunea de investigare în obiectiv, respectiv bucătăria Colegiului Național „Ion Minulescu” Slatina pentru identificarea alimentelor incriminate, starea de sănătate a personalului deservant, condițiile igienico-sanitare ale obiectivului, identificarea materiilor prime.
Și Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt a deschis anchetă în acest caz, fiind aplicată o amendă de 10.000 de lei. Miercuri dimineață, în urma suspiciunii de toxiinfecție alimentară de la Colegiul Național „Ion Minulescu” Slatina, o echipă de inspectori din cadrul DSVSA Olt s-a deplasat imediat la cantina unității de învățământ pentru efectuarea anchetei epidemiologice.
„În urma controlului au fost depistate o serie de neconformități, dintre care menționăm: deficiențe structurale (infiltrații pe tavane pe zone restânse), monitorizarea temperaturii în spațiile cu regim termic nu se face corespunzător, nu există evidențe pentru operațiunile de dezinfecție, dezinsecție, deratizare, dosarele medicale ale personalului angajat nu sunt vizate din luna septembrie 2021. Au fost prelevate probe din materiile prime și trimise în regim de urgență pentru efectuarea analizelor în cadrul Laboratorului Sanitar Veterinar și pentru Siguranța Alimentelor Olt. Ca urmare a neconformităților constatate a fost aplicată sancțiune contravențională conform Hotărârii Guvernului 984/2005, cu modificările ulterioare, în valoare de 10.000 lei. S-a aplicat și o sancțiune complementară de suspendare a activității obiectivului cantină, până la remedirea deficiențelor”, precizează DSVSA Olt.
Ancheta epidemiologică este încă în curs de desfășurare, în vederea stabilirii sursei de contaminare, din cauza căreia zeci de elevi ai colegiului slătinean s-au îmbolnăvit.