1.2 C
Slatina
sâmbătă,23 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Ziua Eroilor, sărbătorită de oficialități la Slatina. Prefectul Homorean: „Jertfa ostașilor pe care îi cinstim și îi onorăm va rămâne veșnic neuitată”

- Advertisement -

Înălțarea Domnului a fost sărbătorită joi, 2 iunie, în aceaztă zi având loc și evenimentele dedicate Zilei Eroilor. La Slatina, manifestările dedicate comemorării ostașilor căzuți pe câmpurile de luptă au avut loc la Cimitirul Eroilor de pe strada Drăgănești, zeci de autorități locale și județene fiind prezente la acestea.

Dintre ele amintim pe prefectul de Olt Florin Homorean, subprefectul Cosmin Floreanu, Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, Ionuț Ivan, vicepreședinte al aceleiași instituții, Alexandru Berechet, viceprimarul municipiului Slatina, senatorul Liviu Voiculescu, președintele PNL Olt, deputații PSD de Olt Marisu Iancu și Florin Barbu, șefi ai instituțiilor teritoriale ale Ministerului Afacerilor Interne și Ministerul Apărării Naționale, reprezentanți ai asociaților de veterani de război din județ, precum și cadre militare în rezervă.

După onorul dat gărzii de onoare de reprezentantul Guvernului în teritoriu și intonarea imnului de stat al României, manifestările dedicate Zilei Eroilor au continuat cu o slujbă religioasă oficiată de un sobor de trei preoți al Episcopiei Slatinei și Romanaților, momentul fiind urmat de aducerea la cunoștință a evenimentelor în care eroii patriei și-au dat ultima suflare în luptă.

Unul dintre cei care au adresat o scurtă alocuțiune în fața celor prezenți a fost prefectul Homorean: „Sărbătoarea de astăzi are menirea de a-i omagia pe cei care, de-a lungul veacurilor și cu mari sacrificii, au creat o stare de spirit, un sentiment al eroismului şi al dăruirii de sine. Jertfa ostașilor pe care îi cinstim și îi onorăm astăzi, acești adevărați eroi care şi-au demonstrat capacitatea de luptă, dârzenia și spiritul de sacrificiu în luptă cu cei care au încercat să ne cotropească țara, va rămâne veșnic neuitată căci, alături de simbolurile naţionale, eroii ne legitimează în lume. Istoria noastră este plină de oameni care au murit pentru a servi interesul naţional, cei mai mulţi dintre ei rămaşi necunoscuţi. Avem datoria, peste timp, să le îndeplinim dorinţa de a trăi într-o ţară demnă. Avem datoria sfântă să ne cinstim eroii şi trecutul în zilele şi prin faptele noastre de azi și de mâine. În același timp, ca cea mai mare dovadă de respect pentru memoria înaintașilor eroi, avem datoria de a îndemna generația de astăzi să cunoască istoria și să aprecieze exemplul de dăruire și sacrificiu al celor care și-au dat viața pentru idealurile noastre de astăzi. (…) Le închinăm tuturor eroilor români această zi de mare sărbătoare creștinească, după datina străbună și orânduirea Bisericii Ortodoxe Române, cu tot respectul cuvenit pe măsura sacrificiului lor suprem. (…) Odihnă în pace și veșnică pomenire eroilor români!”.

Momentul Eroilor a fost acoperit apoi de coroane și jerbe de flori, depuse de oficialități, pentru ca în finalul evenimentului de la cimitirul de la ieșirea din Slatina spre Brebeni să defileze prin fața acestora garda de onoare, alcătuită din jandarmi și pompieri, pe acordurile cântecelor patriotice interpretate de fanfara de estradă Lyra Band a Primăriei Slatina.

Comemorarea eroilor care s-au jertfit pentru țară se organizează anual, la 40 de zile după Sfânta Sărbătoare a Paștelui, când Biserica Ortodoxă sărbătorește Înălțarea Domnului, începând cu anul 1920.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți