Ne mai despart doar două zile până când cete de copii, chiar și vârstnici, vor începe a juca călușul, tradiționalul dans bărbătesc al oltenilor, în gospodăriilor din județul Olt. Printr-un eveniment cultural artistic, organizat sub egida Consiliului Județean, călușul va ajunge și anul acesta la țărână, în cinci localități unde, începând de duminică, 12 iunie, în prima zi de Rusalii, pentru o săptămână, va răsuna tradiționalul „Hălăi șa”. Totul are loc în cadrul celei de-a doua ediții a Festivalului Călușului Oltenesc, care se va desfășura în centrele folclorice zonale Brâncoveni – 12 iunie, Giuvărăști – 13 iunie, Fărcașele – 17 iunie, Optași Măgura – 18 iunie și Dăneasa – 19 iunie.
Păstrarea și valorificarea tradiției călușerești în educarea și formarea tinerilor din județul Olt este scopul acestui eveniment maraton ce este organizat de Centrul Județean de Cultură și Artă Olt și Palatul Copiilor „Adrian Băran” Slatina, în parteriat cu Inspectoratul Școlar Județean Olt și primăriile din cele cinci comune.
Obiectivele sale sunt susținerea formațiilor călușerești și cercetarea fenomenului călușeresc în toate vetrele folclorice ale județului Olt, creșterea numărului de tineri care sunt membri ai unei formații de călușari sau de dansuri populare la nivelul localităților și al județului Olt, precum și menținerea repertoriului călușeresc și a identități folclorului coregrafic din județul Olt.
Care va fi programul spectacolelor din fiecare centru
Orele 09:00 – 10:00 – sosirea formațiilor de călușari și a ansamblurilor folclorice
Orele 10:15 – 10,30 – ședință tehnică de organizare
Orele 10:30 – 13:00 – demonstrații artistice ale formațiilor de călușari invitate în toate satele localității organizatoare
Orele 13:30 – 15:00 – servirea mesei
Orele 15:00 – 15:30 – sosirea formațiilor de dansuri invitate la spectacolul de gală
Orele 17:00 – 21:00 – spectacol pe scenă în aer liber, cu sunet și dotări tehnice corespunzătoare
După acest festival, la Slatina, în perioada 22 – 26 iunie, va avea loc și cea de-a XXII-a ediție a Concursului Național al Copiilor „Călușul Românesc”. Surpriza acestui an este realizarea unui tablou etnografic intitulat „Hora oltenească”, o horă a prieteniei, în care se vor prinde în jur de 2.000 de copii, 1.200 dintre ei fiind membri ai ansamblurilor folclorice din județ, iar 700 din alte județe ale țării, inclusiv din Republica Moldova și Slovacia, care, așa cum declară profesorul Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran” Slatina, unul dintre organizatori, au învățat să joace acest dans. Evenimentul se va desfășura în Parcul Tineretului.