După ce prima săptămână după Rusalii a fost dedicată celei de-a doua ediții a Festivalului „Călușului Oltenesc” ce a avut loc în cinci localități ale județului Olt, iată că săptămâna aceasta municipiul Slatina devine capitala călușului, în perioada 22 – 26 iunie aici desfășurându-se cea de-a 22-a ediție a Concursului Național al Copiilor „Călușul Românesc”. Se anunță o prezență de peste 2.000 de copii, membri ai ansamblurilor din peste 50 de localități oltene, dar și ai unor formații din alte județe, precum și din Republica Moldova și Slovacia.
Evenimentul cultural artistic se desfășoară sub egida Ministerului Educaţiei, a Consiliului Judeţean Olt şi a Primăriei Slatina, în organizarea Inspectoratului Şcolar Judeţean Olt, a Centrului Județean de Cultură și Artă Olt, a Palatului Copiilor „Adrian Băran” Slatina şi a Asociaţiei „Căluşarii Slatinei”.
Așa cum am fost obișnuiți și în anii de dinaintea pandemiei COVID-19, organizatorii au pregătit și anul acesta o supriză. Pe lângă nelipsita paradă a portului popular, care va începe de pe Esplanada de lângă Casa de Cultură a Sindicatelor, în deschiderea oficială, ce va fi la ora 19:00, va fi un tablou coregrafic „Hora oltenească!”, o horă a prieteniei, unde sunt anunțați să participe peste o mie de copii, acesta fiind în Parcul Tineretului Slatina, unde pe o scenă amplasată în aer liber se va desfășura și concursul propriu-zis.
„La manifestările din acest an vor participa peste 2.000 de copii din județele Argeș, Bacău, Botoșani, Călărași, Brăila, Bistrița Năsăud, Gorj, Dâmbovița, Sibiu, Maramureș, Suceava, Vaslui, Tulcea, Vâlcea și din peste 50 de localități din județul nostru. Vom avea oaspeți de onoare precum Ansamblul Folcloric pentru copii „Ondalik” din Dapalovce, Slovacia, Ansamblul Model de dansuri populare „Lăpușnița” din Hîncești, Republica Moldova și Ansamblul „Moștenitorii” din Nisporeni, Republica Moldova. Va fi nelipsită parada portului popular de joi, 23 iunie, începând cu ora 18:10, și tabloului coregrafic «Hora oltenească!» în cadrul festivității de deschidere oficială a celei de-a XXII-a ediții a Concursului «Călușul Românesc», la care estimăm participarea a peste 1.000 de copii!”, a declarat profesorul Ilie Brăileanu, directorul Palatului „Adrian Băran” Slatina, instituție organizatoare a evenimentului.
Micuții și virtuoșii artiști, dansatori, călușari, căiuți și călușeri, vor cuceri Slatina în această perioadă oferind slătinenilor în diverse locații spectacole demonstrative, primele dintre acestea fiind și la trei instituții importante din localitate, respectiv Inspectoratul Școlar Județean Olt, Primăria Slatina și Consiliul Județean Olt.