4.1 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Călușul Românesc. Peste 2.000 de copii din România, Republica Moldova și Slovacia s-au prins în hora prieteniei de la Slatina

- Advertisement -

Parcul Tineretului din Slatina și bulevardul Alexandru Ioan Cuza, principala arteră care tranzitează municipiul, au devenit neîncăpătoare, joi seara, când a XXII-a ediție a Concursului Național al Copiilor „Călușul Românesc” a debutat cu tradiționala paradă a portului popular, ce a început de pe Esplanada Casei de Cultură a Sindicatelor, și apoi a continuat cu tabloul coregrafic „Hora oltenească!” în care s-au prins cei peste 2.000 de copii și tineri participanți, membri ai unor formații din 15 județe ale României, dar și din Republica Moldova și Slovacia. Slătinenii nu au ezitat să vină să-i admire pe micuții dansatori într-un număr foarte mare.

Zona de agrement amenajată pe terenul fostei unități militare din Slatina este principala locație de desfășurare a evenimentului cultural artistic maraton, iar de la ora 19:00 a zilei de joi, 23 iunie, aici s-a ținut „Hora oltenească!”, o horă a prieteniei, jucată în sincron de cei peste 2.000 de participanți la Concursul „Călușul Românesc”.

Prezenți la momentul coregrafic au fost Ionuț Ivan, vicepreședintele Consiliului Județean Olt, Emil Moț, primarul municipiului Slatina, cei doi viceprimari, Gigi Vîlceleanu și Alexandru Berechet, Adrian Bărbulete, inspectorul școlar general al Inspectoratului Școlar Județean Olt, un reprezentant de la Ministerul Educației, precum și profesorul Ilie Brăileanu, directorul Palatului Copiilor „Adrian Băran” Slatina, unul dintre principalii organizatori ai manifestării.

„După ce anii trecuți am creat coregrafii care i-au uimit și emoționat pe cei prezenți la evenimentul dedicat călușului, anul acesta ne-am propus să creem un tablou coregrafic cu «Hora oltenească!», o horă a prieteniei. Ne bucurăm că cei din Slovacia au reușit să învețe pașii, iar astăzi (joi n.r.) la Slatina s-a jucat hora așa cum se joacă în vatra strămoșească. An de an ne propunem să aduce invitați din țările vecine pentru a menține vie tradiția și a face legătura dintre jocurile lor bărbătești și călușul nostru oltenesc. Sunt încântat că și la această ediție am reușit să realizez, împreună cu ceilalți coregrafi din Olt, din țară și din străinătate, ceea ce am dorit. Este o performanță, iar acum vedem ce o să pregătit pentru ediția de anul următor”, a declarat profesorul Brăileanu.

Prima seară a evenimentului maraton s-a încheiat cu spectacolul-concurs de pe scena construită în aer liber, în Parcul Tineretului Slatina, care a început la ora 19:30.

Programul din următoarele zile

Vineri, 24 iunie:

– ora  09:30 – 11:00 Spectacol-concurs pe scena construită în aer liber, Parcul Tineretului

– ora 11:30 – 12:00 Întâlnirea festivă a reprezentanților tuturor formațiilor invitate cu oficialitățile   județului, în sala de festivităţi a Consiliului Judeţean Olt;

– ora 17:00 Spectacol-concurs pe scena construită în aer liber, Parcul Tineretului

Sâmbătă, 25 iunie

– ora 09:00 – 12:00 Spectacol-concurs pe scena construită în aer liber, Parcul Tineretului;

– ora 18:00 Festivitatea de premiere – Gala laureaţilor

Duminică, 26 iunie

– ora 09 :00 – 12:00 Vizite la edificii culturale din județul Olt pentru formațiile din țară;

– ora 19:30 Spectacol demonstrativ susținut de Ansamblul Folcloric „Doina Oltului” din Slatina

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți