5.2 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

FOTO. S-a dat start distracției la Festivalul de umor „Oltenii și restu’ lumii”. Cep butoiului cu vin au dat actorul George Mihăiță și Emil Moț, primarul Slatinei

- Advertisement -

Vama Oltenească de la Festivalul concurs de umor „Oltenii și restu’ lumii”, ajuns în 2022 la cea de-a 26-a ediție, s-a mutat în Parcul Tineretului din municipiul Slatina și nu a mai fost ca până acum la podul rutier de peste râul Olt, de la intrarea în localitate dinspre municipiul Craiova. Așadar, de data aceasta, startul distracţiei s-a dat în zona de agrement din apropierea gării, la deschiderea oficială fiind prezente mai multe autorități. Umor de calitate, concerte de excepţie cu artiști de muzică ușoară și de petrecere, un târg al meşterilor populari, dar şi un târg unde produsele tradiţionale româneşti, sunt doar o parte dintre surprizele pregătite anul acesta de municipalitatea slătineană pentru evenimentul cultural artistic pe care l-au reluat după doi ani de absență din cauza crizei sanitare.  

Festivalul umoristic de la Slatina a debutat vineri dimineaţa cu primirea invitaților de Marius Oprescu, președintele Consiliului Județean Olt, la sediul celei mai importante instituții administrative din județ. Apoi, de la ora 11:30, Vama Oltenească a fost la intrarea în Parcul Tineretului, unde oficialitățile și oaspeții de seamă de la „Oltenii și restu’ lumii” au fost primiți cu pâine și sare de tineri dansatori costumaţi în frumoase costume populare. Din peisaj nu au lipsit nici pastrama, mamăliga, vinul și prazul.

Printre autorităţi s-au aflat Emil Moţ, primarul municipiului Slatina, viceprimarii Gigi Vîlceleanu și Alexandru Berechet, subprefectul de Olt Cosmin Floreanu, Virgil Delureanu și Ionuț Ivan, vicepreşedinții CJ Olt, deputații PSD de Olt Marius Iancu, Emil Albotă și Cătălin Grecu, dar şi şefi ai mai multor instituţii culturale. De asemenea, la deschiderea festivalului de umor au fost prezenţi caricaturişti şi membri ai mai multor ansambluri folclorice din județ și ale etniilor invitate.

Actorul George Mihăiță, director al Teatrului de Comedie din București, este personalitatea festivalului din acest an, care a primit de la organizatori paşaportul de oltean, act primit și de ceilalți oaspeți. După sceneta de umor oltenesc a actorului Alexandru Nae de la Teatrul de Revistă „Constantin Tănase” din Capitală şi rostirea salutului „Bună ziua, olteni!” de actorul George Mihăiță, răspunsul primit de la gazde fiind „Să trăiţi!”, oficialităţile s-au prins într-o mare horă acordurile formaţiei de estradă „Lyra Band” a Primăriei Slatina, și nu numai. Apoi, invitaţii, printre care şi îndrăgitul actor Andrei Duban, prezentator al evenimentului cultural de câțiva ani încoace, au vizitat „Târgul meşterilor populari” din Parcul Tineretului ce s-a deschis tot vineri, puţin după prânz, şi tot atunci a fost deschis butoiul cu vin şi glume de la Mustăria „La Căţeaua Leşinată”, acompaniamentul muzical fiind asigurat de Traful de la Morunglav. Pe lângă primarul Emil Moţ, au dat cep butoiului cu vin şi actorii George Mihăiță şi Andrei Duban.

Iar personalitatea festivalului chiar și celebrat ziua de naștere la Slatina, în prima zi a Festivalului „Oltenii și restu’ lumii” acesta împlinind 74 de ani. „Este o bucurie pentru mine, pentru că m-am întâlnit cu spectatorii, telespectatorii mei, nu sunt prima dată la Slatina, sunt cam a cincea oară, așa că mi-am făcut mulți prieteni și voi reveni cu drag oricând. Cel puțin astăzi (vineri, 23 septembrie n.r.) sunt oltean… Îmi sărbătoresc ziua de naștere la Slatina, pentru că astăzi împlinesc 74 de ani”, a declarat actorul.

George Mihăiță a ținut să vorbească și despre noul său proiect, respectiv rolul pe care în serialul „Clanul” ce a debutat săptămâna aceasta pe postul Pro TV, iar acesta interpretează rolul unui interlop. Actorul a spus că primul episod s-a bucurat de un real succes și a anunțat în premieră că vor începe filmările și la sezonul al doilea.

„Situațiile sunt dure, am mai jucat asemenea roluri mai ales la teatru, mă bucur că este o producție de mare succes, este o echipă extraordinară, am colegi extraordinari și poate cea mai mare bucurie din ultima perioadă. Nu există vechea gardă, există bun simț, respect, cei mai tineri sunt extraordinari, sunt actori foarte buni. Vom începe și sezonul doi, depinde de telespectatori”, a mai spus George Mihăiță, actor ce a primit la finalul unui moment de excepție oferit de călușarii Oltului, din partea lui Emil Moț, edilul Slatinei, o diplomă ce îi conferă acestuia titlul de „Oltean permanent”.

Ionuț Ivan, vicepreședinte al CJ Olt, a menționat că acest festival transformă Slatina în capitala umorului românesc.

„Festivalul «Oltenii și restu’ lumii» transformă Slatina în capitala umorului românesc. Practic, după doi ani în care nu am putut ține acest festival din cauza pandemiei, ne revedem cu toții, sunt participanți numeroși și sperăm ca, în cele trei zile de festival, slătinenii, dar și oltenii, să se simtă bine și îi așteptăm în număr cât mai mare”, a declarat Ivan.

Vizitatorii festivalului pot achiziționa din „Târgul meșterilor populari” produse de artizanat, ii autentice, coșuri împletite din nuiele, vase ceramice, însă pot să se delecteze și cu mâncare românească tradițională pe care zeci de vânzători o vor avea expusă până la sfârșit de săptămână.

Mai sunt în peisaj și actrițe la călcat struguri, statui vivante, la deschidere de festival fiind atribuite și funcții și (i)responsabilități în târg, în Parcul Tineretului fiind și birourile mobile de pașapoarte unde se aplică moaca pe pașaportul de oltean.

După-amiaza zilei de vineri a continuat și cu mici spectacole ale ansamblurilor folclorice ale etniilor invitate, urmate de concursuri ad-hoc – concurs epigramistic; concurs de bancuri, în public, cu participarea echipelor de epigramiști și caricaturiști, invitați și din public. Iar seara se va încheia și cu două concerte grandioase oferite de Damian Drăghici & Brothers, dar și de Diana Matei și Taraful Cleante.

Programul în cele trei zile

Orele 16,10 – 16,50: EXPOZIȚIE DE CARICATURĂ ROMÂNEASCĂ: „GABRIEL BRATU” (Galeria „Artis”).

Orele 17,17 – 18,00: Expoziție de caricatură: Gogu Neagoe (Holul Muzeului Județean Olt).

Orele 17,17 – 22,00: Actrițe la călcat struguri. Statui vivante. Birouril Mobile de Pașapoarte: (Se aplică Moaca pe Pașaportul de Oltean) – în birourile amenajate (Marian Avramescu, Leonte Năstase, Gogu Neagoe) (Parcul Tineretului).

Orele 18,00 – 20,00: Concert Ansamblurile folclorice ale etniilor invitate (Parcul Tineretului).

Orele 19,00 – 21,00: Teatru invitat București: „Reconstituirea unei vieți”, cu George Mihăiță – Centrul Cultural „Eugen Ionescu”.

Orele 20,00 – 21,00: Concert DAMIAN DRĂGHICI & BROTHERS

Orele 21,00 – 22,00: Concert DIANA MATEI & TARAFUL CLEANTE

Sâmbătă, 24 septembrie

Orele 09,30 – 11,00: Spectacole susținute de formațiile artistice ale etniilor invitate.

Locații: Piața Steaua, Fântâna Speranței.

Orele 10,10 – 22,00: Mustăria „La Cățaua Leșinată“ – Tarafuri și ansamblurile invitate (Parcul Tineretului)

Târgul meșterilor populari (Parcul Tineretului)

Târgul „Bucătăria tradițională românească”. (Parcul Tineretului)

Orele 11,00 – 11,30: Expoziția concursului național de caricatură – jurizare, premiere (Biblioteca Județeană Olt „Ion Minulescu“)

Expoziție de caricatură: MARIAN AVRAMESCU și LEONTE NĂSTASE (Biblioteca Județeană Olt „Ion Minulescu“)

Orele 11,30 – 13,00: Premiere concurs de epigramă (Biblioteca Județeană Olt Ion Minulescu)

Premiere concurs volum de carte umoristică (Biblioteca Județeană Olt Ion Minulescu)

Duel epigramatic-concurs. (Biblioteca Județeană Olt Ion Minulescu)

Orele 17,17 – 22,00: Actrițe la călcat struguri. Statui vivante. Birourile Mobile de Pașapoarte: (Se aplică Moaca pe Pașaportul de Oltean) – în birourile amenajate (Marian Avramescu, Leonte Năstase, Gogu Neagoe) (Parcul Tineretului)

Orele 18,00 – 20,00: Concert Ansamblurile folclorice ale etniilor invitate (Parcul Tineretului)

Orele 20,00 – 21,00: Concert EUGENIA NICOLAE & BAND

Orele 21,00 – 22,00: Concert FELI

Duminică, 25 septembrie

Orele 09,30 –11,00: Spectacole susținute de formațiile artistice ale etniilor invitate. Locații: Piața Steaua, Fântâna Speranței.

Orele 10,10 – 22,00: Mustăria „La Cățaua Leșinată“ – Tarafuri și ansamblurile invitate. (Parcul Tineretului)

Târgul meșterilor populari. (Parcul Tineretului)

Târgul Bucătăria tradițională românească. (Parcul Tineretului)

Orele 17,17 – 22,00: Actrițe la călcat struguri. Statui vivante. Birourile Mobile de Pașapoarte: (Se aplică Moaca pe Pașaportul de Oltean) – în birourile amenajate (Marian Avramescu, Leonte Năstase, Gogu Neagoe) (Parcul Tineretului)

Orele 18,00 – 20,30: CONCERT EXTRAORDINAR SUSȚINUT DE ANSAMBLUL FOLCLORIC „DOINA OLTULUI” (Parcul Tineretului)

Orele 20,45 – 22,00: CONCERT CARMEN CHINDRIȘ & TARAFUL RUTENILOR (Parcul Tineretului)

Orele 22,00 trecute fix: ÎNCHIDEREA FESTIVALULUI

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți