Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” din municipiul Slatina este în plin proces de modernizare, iar aleșii slătineni au de aprobat în ședința Consiliului Local de la sfârșitul acestei săptămâni proiectul privind acordarea unui sprijin financiar Episcopiei Slatinei și Romanaților, pentru remodelarea fațadei și placarea lăcașului de cult cu piatră naturală. Suma pe care municipalitatea o va aloca pentru realizarea lucărilor la Catedrala Episcopală „Înălțarea Domnului” este de un milion de lei, sprijinul financiar fiind acordat Episcopiei, reprezentată prin vicarul eparhial Gheorghe Lucian Ducă.
Potrivit proiectului de hotărâre, suma de bani va fi suportată din bugetul local aferent anului 2023, Capitolul „Cultură, recreere și religie”.
„Suma acordată ca sprijin financiar are ca fundament sumele defalcate din taxa pe valoare adăugată pentru echilibrarea bugetelor locale și va fi alocată beneficiarului în funcție de trimestrializarea aprobată în bugetul local de venituri și cheltuieli pe anul 2023 al Unității Administrativ Teritoriale Municipiul Slatina. Termenul pentru depunerea documentelor justificative este de 30 de zile de la realizarea obiectivului pentru care s-a acordat sprijinul financiar, se mai arată în proiectul ce urmează a fi aprobat în ședința CL de joi, 30 martie.
Decizia înființării unei episcopii în Slatina s-a luat la inițiativa Episcopiei Râmnicului, iar cu sprijinul Consiliului Județean în anul 1993 s-a luat decizia construirii unei catedrale noi, care mai apoi a devenit Catedrala Episcopală, aceasta fiind amplasată la intersecţia Bulevardului A. I. Cuza cu strada Ecaterina Teodoroiu, între Casa de Cultură a Tineretului și Școala Gimnazială 3, pe un teren de 2.000 metri pătrați, donat de familia Popescu Spineni din București. Beneficiară a lucrării este Protoieria Slatina.
Potrivit site-ului Episcopiei Slatinei și Romanațiului, în anul 1994 a fost începută construcția Catedralei Episcopale, dar acestea au trenat la stadiul de fundaţie până în 1998, motiv pentru care Episcopia Râmnicului a decis să înființeze aici Parohia „Înălţarea Domnului”.
„În paralel, în 1999 au fost reluate şi lucrările la catedrală, dar, nefiind fonduri suficiente, lucrările «la roşu» s-au putut finaliza abia în anul 2007. În anii 2008-2009 biserica a fost acoperită cu tablă de cupru, s-au montat ferestrele, au fost executate tencuielile şi s-a zugrăvit exteriorul, s-a făcut instalaţia electrică, s-a pictat icoana hramului de pe frontispiciu şi s-au făcut racordurile la apă şi canalizare”, precizează reprezentanții Episcopiei.
Acum este nevoie de realizarea altor lucrări la lăcașul de cult, motiv pentru care Primăria Slatina a luat decizia de a aloca o sumă importantă de bani pentru remodelarea fațadei și placarea acestuia cu piatră naturală.