Polițiștii Biroului Siguranță Școlară Olt au marcat marți, 25 aprilie, debutul campaniei „Ia atitudine, spune stop violenței și consumului ilicit de droguri și alte substanțe psihoactive” prin demararea unor activități informativ-preventive în cinci unități de învâțământ din municipiul Slatina, oarșul Potcoava și comunele Pleșoiu, Deveselu.
Campania oamenilor legii se adresează elevilor de gimnaziu și liceu, urmând a se desfășura până la sfârșitul lunii august 2023.
„Campania se adresează elevilor claselor gimnaziale și liceale din unitățile de învățământ din județul Olt și se va derula până la data de 31 august 2023, atât în incinta unităților de învățământ, în timpul derulării cursurilor, dar și pe perioada vacanței, în unitățile de învățământ unde sunt planificate activități extrașcolare, precum și în locurile publice unde vor fi organizate festivaluri sau concerte. Scopul acesteia este prevenirea conduitelor violente în rândul minorilor, a consumului ilicit de droguri și alte substanțe psihoactive și reducerea riscului de victimizare”, a declarat agent principal de poliție Claudiu Șerban, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliție Județean Olt.
Elevii beneficiari din cele cinci școli oltene au primit în această zi informaţii cu privire la formele şi modurile de manifestare a violenţei, efectele acesteia în plan personal/social, psihic/fizic, juridic/pecuniar etc., dar și informații în vederea conștientizării cu privire la efectele consumului de droguri și substanțe interzise și a riscurilor la care se expun în cazul traficului și consumului ilicit de droguri și substanțe cu efect psihoactiv.
„Aspectele generale au fost expuse prin prezentarea unor studii de caz concludente și a unor recomandări preventive adecvate categoriei de vârstă a beneficiarilor. Elevilor le-au fost prezentate diferite situaţii cu care se pot confrunta atât la şcoală cât și în alte medii pe care le frecventează şi li s-a solicitat să prezinte modalităţi de rezolvare a acestora care să excludă actele de violenţă sau să prevină apariţia acestora. De asemenea, elevilor le-au fost transmise și mesaje privind prevenirea fenomenului de bullying și noțiuni privind răspunderea penală a minorilor precum și filmulețe reprezentative pentru însușirea modalităților de intervenție în cazul unor situații de violență fizică sau psihologică – bullying”, a spus reprezentantul IPJ.
Campania se desfășoară la nivelul întregului județ, în colaborare cu polițiști de ordine publică, polițiști din cadrul Compartimentului de Analiză și Prevenire a Criminalității, consilieri școlari din cadrul Centrului Județean de Resurse și de Asistență Educațională Olt și specialiști ai Centrului de Prevenire, Evaluare și Consiliere Antidrog Olt.