2.3 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Olt: Stocuri de grâu de aproape 20.000 de tone, verificate la operatorii care au aplicat pentru sprijin financiar

- Advertisement -

Reprezentanţii Direcţiei Agricole Judeţene Olt au verificat până în prezent documentele privind stocuri de aproape 20.000 de tone de grâu existente la începutul lunii februarie la 112 producători agricoli din judeţ care au solicitat sprijin financiar, ca urmare a pierderilor suferite în contextul importurilor de cereale din Ucraina.

Directorul DAJ Olt, Gabriela Andronie, a menţionat că verificările se vor încheia până la finalul săptămânii în curs.

„Avem opt echipe în teren, sunt verificate documentele privind cantitatea recoltată şi stocul la data de 1 februarie 2023. Până luni dimineaţa au fost încheiate verificările la 112 operatori, care la 1 februarie aveau în stocuri peste 19.717 de tone de grâu. Şi astăzi au fost verificări la peste 40 de operatori, dacă încă nu a fost centralizată situaţia privind stocurile acestora, iar acţiunile în teren vor continua până la data de 26 mai”, a declarat luni, pentru AGERPRES, Gabriela Andronie.

În judeţul Olt sunt peste 600 producători agricoli care au solicitat sprijin financiar, stocurile totale pe care au declarat că le aveau în spaţii de depozitare la 1 februarie 2023 ridicându-se la peste 100.000 de tone cereale.

Fermierii români urmează să beneficieze de compensaţii în valoare totală de 50 de milioane de euro, ca urmare a pierderilor suferite în contextul importurilor de cereale din Ucraina, a anunţat, la începutul lunii, premierul Nicolae Ciucă.

Beneficiarii sprijinului financiar trebuie să îndeplinească următoarele condiţii de eligibilitate: să fie înregistraţi în evidenţele APIA cu cererea unică de plată 2022 din care se identifică culturile înfiinţate în anul agricol 2021-2022, precum şi suprafeţele de teren aferente culturii de grâu, determinate în urma tuturor controalelor administrative şi pe teren; să fi depozitat producţia proprie de grâu a anului 2022 în spaţii de depozitare pentru produse agricole proprii sau în spaţii de depozitare ale terţilor, la data de 1 februarie 2023.

APIA a informat că această schemă de susţinere financiară are ca obiectiv asigurarea unui grant financiar acordat pentru compensarea cheltuielilor angajate de producătorii agricoli din sectorul cereale pentru depozitarea în spaţii proprii sau depozitarea în custodie la terţi a cantităţilor de grâu obţinute din producţia proprie a anului 2022 şi înregistrate în aceste spaţii la data de 1 februarie 2023.

Cuantumul unitar al grantului se exprimă în lei/tonă şi se calculează de către APIA prin raportarea sumelor alocate la cantităţile totale depozitate stabilite şi comunicate de Centrele Judeţene ale APIA, respectiv Centrul APIA din Municipiul Bucureşti, ca fiind eligibile la plată după verificarea solicitărilor.

sursa: Agerpres.ro

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți