Veste tristă pentru cetățenii care stau în mediul rural, dar și în cel rural, la sfârșit de primăvară, având în vedere că autoritățile județene au anunțat că în Olt va crește în perioada următoare prețul la gunoi. Populația care locuiește la țară va achita curând o taxă aproape dublă pentru salubritate.
Marius Oprescu, președinte al Consiliului Județean Olt, a declarat la finalul ședinței ordinare de joi, 25 mai, că noile tarife pentru salubritate urmează a fi aprobate în cadrul şedinţei Asociaţiei de Dezvoltare Intercomunitară Olt-Eco, care va avea loc în cursul săptămânii viitoare.
„Astăzi, am împuternicit vicepreşedintele Consiliului Judeţean Olt (Virgil Delureanu n.r.), care face parte din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară Olt-Eco, pentru a participa la şedinţa în care mai mult ca sigur se vor mări tarifele de gunoi, pentru că, aşa cum ştiţi, operatorul a depus încă de acum un an de zile procedura de mărire a acestui tarif conform actualizării salariului minim pe economie, a anumitor cheltuieli legate de combustibil şi energie. A fost o întreagă procedură pentru care a trebuit să angajăm nişte consultanţi să stabilească exact care este impactul acelor creşteri asupra tarifului, avem această documentaţie definitivă şi în şedinţa Olt-Eco de săptămâna viitoare probabil se vor aproba noile tarife”, a declarat șeful forului județean.
Marius Oprescu a spus și care sunt noile tarife ce se majorează atât pentru oltenii din urban, cât și pentru cei din rural. Chiar din acest an ar urma să intre în vigoare noul preț la gunoi.
„Noile tarife vor fi în jur de 6 lei de persoană, în zona rurală, şi în jur de 14 lei şi ceva pentru zona urbană. După ce se va termina toată procedura, se vor aplica aceste tarife”, a adăugat Oprescu.
La ora actuală, taxa de gunoi este de 3,56 lei pe lună, de persoană, la nivelul localităților rurale (așadar un oltean care stă la țară va plăti aproape dublu taxa pentru salubritate n.r.), pentru ceea ce înseamnă utilizatorii casnici, și de 60 de bani pe kilogram pentru utilizatorii non-casnici, iar în localitățile urbane o persoană scoate din buzunare acum nu mai puțin de 11,74 lei într-o lună.
„Contractul de delegare prin concesiune a gestiunii activităților de colectare și transport a deșeurilor municipale și altor fluxuri de deșeuri, componente ale serviciului de salubrizare de pe raza județului Olt” a fost încheiat la începutul lunii decembrie 2021. În urma încheierii contractului, de la începutul lunii martie s-a operaționalizat și Sistemul de Managament al Deșeurilor, operatorul Salubris Slatina fiind singurul ce se va ocupa de serviciul de colectare și transport deșeuri, timp de opt ani, în toate cele 112 localități ale Oltului. Valoarea proiectului implementat de CJ Olt este de peste 38 milioane de euro, colectarea deșeurilor fiind făcută din „poartă în poartă” la locuințele individuale, iar la blocurile de locuințe dintr-un „punct fix”. 90.000 de pubele pentru deșeuri menajere au fost puse de Salubris SA la dispoziția oltenilor până în prezent.
Cătălin FIRCOIU