1.2 C
Slatina
sâmbătă,23 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Văleni. Centru de bătrâni ce funcționa ilegal, închis de autorități

- Advertisement -

După atrocitățile constatate la centrele de îngrijire persoane vârstnice din județul Ilfov, premierul social democrat Marcel Ciolacu a dispus efectuarea unor controale la azilele de bătrâni din întreaga țară, dar și la centrele de copii. Astfel de verificări au fost efectuate și în județul Olt, unde autoritățile au constatat mai multe nereguli, în special la cele private. Unul dintre acestea funcționa în satul Mândra al comunei Văleni și era în ilegalitate, motiv pentru care a fost dispusă închiderea acestuia și relocarea celor 14 persoane care se aflau acolo. Dacă unii au ajuns la alte centre din Olt sau Argeș, alții au fost luați acasă de aparținători. Pe lângă închiderea azilului de la Văleni, societatea care îl deținea a fost și amendată.

La fel s-a întâmplat și cu altele din județ, o situație cu toate controalele fiind prezentată de prefectul de Olt Florin Homorean, în cadrul unei conferințe de presă ce a avut loc în sala de ședințe a instituției Guvernului din teritoriu. Verificările au fost efectuate pe parcursul ultimei săptămâni, de mai multe comisii alcătuite din reprezentanţi ai Prefecturii, Agenției Județene de Plăți și Inspecție Socială, Direcției de Sănătate Publică, Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor, Centrului Județean pentru Protecția Consumatorilor, Inspectoratului de Poliție Județean, Inspectoratului pentru Situații de Urgență și Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt. Trei centre private s-au găsit în plus față de situația dată publicității de AJPIS. Cuantumul amenzilor date s-a ridicat la peste 150.000 de lei.

„În săptămâna precedentă, am efectuat controale în 64 de centre. Iniţial, pe lista de la AJPIS Olt erau 61 de centre, am mai identificat trei centre private în judeţ. Dintre cele 64 de centre, 61 sunt publice, cu finanţare publică, 59 în administrarea DGASPC Olt, iar două din Caracal şi Corabia sunt administrate de administraţiile locale, acele centre medico-sociale. Deci mai aveam trei centre private în Teslui, Slatina şi Văleni. În urma verificărilor efectuate, am constatat că în cele 64 de centre erau îngrijite 740 de persoane rezidente, din care 177 copii, 271 persoane vârstnice, 249 persoane cu dizabilităţi şi 43 persoane care intră în alte categorii, adulţi care au alte nevoi de îngrijire. În urma activităţilor desfăşurate, s-au aplicat 21 de sancţiuni contravenţionale, din care 12 amenzi cu o valoare totală de 155.500 lei, iar patru dintre acestea au fost aplicate pentru centrele rezidenţiale care aparţin statului, cu o valoare totală de 5.500 de lei, iar diferenţa sancțiunilor este următoarea: opt aplicate unor centre private, valoarea totală însumând 150.000 lei”, a declarat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Cea mai mare amendă a fost dată azilului de bătrâni de la Văleni, care funcționa ilegal în clădirea unei foste școli, concesionată de primărie, și care nu avea mai multe autorizații. Firma ce îl avea în administrare depusese documentele pentru obţinerea lor chiar joi dimineața când a fost controlul. Centrul era deschis doar de câteva zile.

„În cazul unui centru privat, am luat măsura suspendării activităţii. A fost o măsură dispusă de către Direcţia de Sănătate Publică, interzicerea temporară a activităţii şi aplicarea unei amenzi de 40.000 lei, în cazul Centrului pentru persoane vârstnice de la Văleni, întrucât furnizorul de servicii sociale nu obţinuse autorizaţie sanitară de funcţionare. Nu avea nici autorizaţie sanitar veterinară şi nici autorizaţie pentru stingere incendiu”, a spus prefectul Florin Homorean.

Beneficiarii azilului au fost aduși de la un centru din localitatea argeșeană Stolnici, ce era deținut tot de aceeași societate. În total, acolo erau 14 persoane, zece dintre ele întorcându-se la centrul din Argeș.

„Nu am avut în Olt situații prezentate și expuse pe larg în ceea ce priveşte situaţia din Ilfov. Deci nu am constatat persoane maltratate, persoane care să fi fost scoase forţat la muncă sau imobilizate în pat. Chiar şi în cazul centrului unde s-a suspendat activitatea, condiţiile erau bune, dar neavând actele legale pentru funcţionare, am luat decizia suspendării activităţii. Cele 14 persoane rezidente în acest centru au fost relocate: zece s-au întors din centrul din care au venit, un centru din Argeş, o persoană, cu domiciliul în Grădinile, a fost relocată în Slatina, iar trei au fost luate acasă de aparţinători”, a adăugat reprezentantul Guvernului în teritoriu.

Azilul fusese deschis duminica trecută, 9 iulie, iar comisia de control a dat peste el joi, 13 iulie, în baza informațiilor furnizate de polițiști.

„Avem poliţişti în tot judeţul şi am aflat de la dânşii. Informaţia o aveam cumva din surse, din vorbe, iar dumnealor ne-au confirmat. Nu a fost pe lista iniţială a AJPIS pentru că nu avea acea licenţă provizorie de funcţionare. Funcţiona de mai puțin de o săptămână”, a subliniat prefectul de Olt.

Statistica exactă a verificărilor efectuate săptămâna trecută

Controalele s-au efectuat în perioada 10 – 14 iulie și au vizat 64 de centre rezidențiale – 42 centre copii, opt centre persoane vârstnice, cinci centre persoane cu dizabilități, nouă centre alte persoane dependente, cu un total de 740 persoane rezidente.

Pe parcursul controalelor s-au constatat deficiențe precum: nerespectarea protocoalelor de lucru cu privire la dezinfecție în centru și managementul deșeurilor; funcționarea fără autorizație de securitate la incendiu; mijlocul de transport pentru aprovizionare cu alimente nu este autorizat sanitar veterinar; lipsă termometru în zona de congelare a agregatului frigorific; nu toate persoanele responsabile cu prepararea și servirea hranei sunt controlate medical prin examene de specialitate de două ori pe ani; stingătoarele nu sunt vizibile și accesibile; nu se respectă cerințele minime privind căile și ieșirile de urgență; mijloacele tehnice de apărare împotriva incendiilor (stingătoare) nu sunt vizibile și accesibile; lipsă certificate absolvire cursuri – Noțiuni Fundamentale de Igienă pentru o parte din personalul care efectuează operațiuni de curățenie/dezinfecție și prepararea hranei; lipsă licență provizorie pentru serviciul social; lipsă autorizație sanitară de funcționare.

În urma deficiențelor constatate au fost aplicate 22 contravenții – 12 amenzi și zece avertismente, în valoare totală de 155.500 lei.

DSP Olt a aplicat trei amenzi în valoare totală de 5.000 lei – nerespectarea procedurilor de lucru de către asistentul de tură; nu se face dovada efectuării cursurilor Noțiuni Fundamentale de Igienă; nu se asigură apa caldă la nivelul tuturor saloanelor. De asemenea, a suspendat activitatea unui centru rezidențial privat până la obținerea Autorizației Sanitare de Funcționare fiind aplicată o amendă de 40.000 lei și măsura relocării celor 14 beneficiari.
ISU Olt a aplicat două amenzi în valoare totală de 50.500 lei: nu se asigură menținerea în stare de funcționare a instalației de captare și scurgere la pământ; funcționare fără autorizație de securitate la incendiu.
AJPIS Olt a aplicat trei amenzi în valoare totală de 40.000 lei: două amenzi pentru lipsă licență provizorie pentru prestarea serviciului social și o amendă pentru lipsă licență de funcționare.
DSVSA Olt a aplicat o amendă în cuantum de 10.000 lei pentru că spațiile pentru prepararea hranei erau necorespunzătoare.
CJPC Olt a aplicat două amenzi în valoare totală de 10.000 lei: utilizare de produse și proceduri nesigure în blocul alimentar; neasigurarea condițiilor conform normativelor legale – temperatură ridicată, lipsă protecție pernă, lipsă plasă insecte.

Pentru efectuarea controalelor au fost angrenate 132 de persoane din cadrul celor opt autorități publice județene cu atribuții de control din componența comisiei mixte. Totodată, în cadrul verificărilor au fost dispuse măsuri pentru conformare cu termene ulterioare, măsuri ce urmează a fi verificate de către autoritățile de control care le-au stabilit.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți