3.6 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Situația demografică a județului Olt, în atenția prefectului Mario De Mezzo

- Advertisement -

Prefectul de Olt Mario De Mezzo a susţinut joi, 25 august 2023, o nouă conferință în sala de ședințe a Prefecturii Olt. Este a doua în ultimele trei săptămâni de când a fost numit reprezentant al Guvernului României în județ, astfel de întâlniri cu jurnaliștii urmând a avea loc de câte două ori în fiecare lună, după cum a spus chiar acesta. Au fost atinse mai multe teme, însă cea mai importantă și pe care Mario Lucian De Mezzo a vrut să o expună opiniei publice a fost ce referitoare la mai multe statistici referitoare la situația demografică a Oltului.

Datele au fost primite de prefectul De Mezzo de la Direcția Regională de Statistică, Agenția Județeană pentru Plăți și Inspecție Socială, Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt, precum și alte instituții deconcentrate din județ, în cadrul conferinței acesta prezectând cifre concrete despre numărul locuitorilor judeţului, a şomerilor, asistaţilor social şi a persoanelor care nu figurează în nicio statistică.

Reprezentantul Guvernului în teritoriu a arătat că județul Olt are o populație de 414.453 de locuitori cu carte de identitate, iar populaţia rezidentă este de 383.280 locuitori. Așadar, așa cum a spus-o și Mario De Mezzo, nu mai puțin de 31.173 nu se mai află la ora actuală în Olt, însă și-au păstrat documentele în care figurează în continuare ca și locuitori ai județului. Salariaţi sunt 77.901, şomeri 7.085, în timp ce numărul pensionarilor este 91.071. Numărul copiilor cu vârsta cuprinsă între 0 și 18 ani este de 67.076, iar numărul pensionarilor agricoli este de 8.919. Există și 45.290 de beneficiari de sprijin social, din care 10.745 alocația pentru susținerea familiei, 25.904 indemnizație de handicap și 8.641 au venit minim garantat.

Dacă potrivit cifrelor prezentate de prefect știm ce fac un număr de 297.342 persoane din județ, despre un număr de 85.938 nu există nicio informație, pentru că nu se află în nicio statistică.

Mario De Mezzo a ținut chiar să tragă un semnal de alarmă, având în vedere că sunt mai mulți pensionari în județ decât oameni care au un job. De aici reiese că Oltul îmbătrânește.

„Dacă ne uităm la diferenţa dintre numărul salariaţilor şi cel al pensionarilor, ne dăm seama că ne confruntăm cu o îmbătrânire pe care nimeni cred că nu a luat-o în calcul. În 12 ani, nu s-a schimbat nimic în bine în judeţul Olt”, spune prefectul.

Acesta a adăugat: „Din datele primite de la colegii din instituțiile deconcentrate care centralizează situațiile pe diferitele categorii sociale, observăm că 85.938 de locuitori ai județului Olt NU există în statisticile privind forța de muncă, sprijinul social sau ocupațiile. Despre aproape 86.000 de oameni nu știm nimic, putem doar să speculăm: fie că muncesc la negru, fie se ocupă cu agricultura de subzistență sau diverse alte ocupații. Este o mare problemă atât din punct de vedere social, pentru că nu avem informații despre acești oameni, cât și din punct de vedere economic – ei nu plătesc niciun fel de contribuție la bugetul de stat. De asemenea, dacă adunăm beneficiarii de sprijin social în diferite forme cu persoanele menționate mai sus, care nu există în statistică, remarcăm că procentul acestei categorii ajunge la 34.  În plus, pensionarii – aproximativ 100.000 – sunt cea mai numeroasă categorie. Nu cred că este o surpriză că populația județului îmbătrânește. Sunt localități în județ care au în total, sub 100 de copii, de la grădiniță la clasa a 8-a, la 2-3 mii de locuitori. Am discutat despre aceste situații cu primarii pe care i-am vizitat în aceste trei săptămâni de mandat”.

Referitor la situația demografică a Oltului, De Mezzo a mai spus că este nevoie urgent de o strategie pentru dezvoltarea economică rapidă și sănătoasă.

„Dacă vom continua în felul acesta, în 10-15 ani, județul nu va mai funcționa administrativ, economic. Cred că aceste cifre, mai ales că ele nu s-au îmbunătățit semnificativ în ultimul deceniu, sunt radiografia unui județ lăsat în nepăsare și în care primează mediocritatea administrativă. Voi solicita foarte urgent o discuție cu Consiliul Județean Olt pentru a încerca să stabilim strategia prin care să schimbăm aceste statistici în bine. Parte din această strategie înseamnă reducerea decalajelor și aducerea județului în secolul 21. Avem mult de lucru!”, a subliniat acesta.

Totodată, prefectul a mai ținut să readucă în discuție cum se desfășoară învățământul dual la nivelul județului Olt, însă a prezentat și o statistică cu privire la numărul structurilor interne specializate şi destinate atragerii de fonduri europene existente la nivelul unităților administrativ teritoriale, dar și în instituțiile publice. Situația este alarmantă în această privință, având în vedere că există prea puține structuri abilitate să atragă astfel de fonduri nu doar la primării, dar și la instituții.

Și cum anul școlar stă să înceapă, reprezentantul Guvernului în județ a ținută să spună că într-o viitoare conferință de presă va prezenta și cum stau unitățile de învățământ din Olt la capitolul obținerii autorizațiilor sanitare de funcționare, pe care le dă Direcția de Sănătate Publică Olt, și a celor pe care Inspectoratul pentru Situații de Urgență Olt le eliberează.

Mai multe detalii despre subiectele atinse în cadrul conferinței de presă de joi găsiți AICI.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți