1.2 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Calusul Romanesc si-a desemnat castigatorii

- Advertisement -

Dupa ce a transformat Slatina pentru trei zile in capitala calusului romanesc, cea de-a XIII-a editie a Concursului National al Calusului s-a incheiat vineri seara cu festivitatea de premiere. Juriul, format din coregrafi si reprezentanti ai institutiilor partenere, Inspectoratul scolar Judetean Olt, Primaria Slatina, Consiliul Judetean Olt si Palatul Copiilor si Elevilor Adrian Baran din Slatina, a hotarat ca marele premiu din acest an sa fie acordat Ansamblului Caluseresc Ghiocelul din Cezieni, judetul Olt. Pentru noi acest premiu reprezinta o mare bucurie si o mare satisfactie. Suntem obisnuiti sa castigam pentru ca la aproape toate festivalurile si concursurile nationale si internationale la care am participat am obtinut locul I sau marele premiu. Pentru noi cheia succesului este munca, munca si iar munca, si bineinteles, pe langa talent, si disciplina, a spus Dodu tonea, coregraful Ansamblului din Cezieni. Castigarea trofeului a reprezentat o mare bucurie si pentru micutii componenti ai ansamblului. Sunt foarte bucuros ca am reusit sa castigam. Am muncit foarte mult iar orele de antrenament si-au spus cuvantul, a spus Andrei, unul dintre calusari.
Pe langa marele trofeu, juriul a mai acordat aproximativ 80 de premii la celelalte noua sectiuni – formatii de calusari, cete de calusari, caluseri si caiuti, ansambluri de cantece si dansuri, ansambluri folclorice de dansuri, ansambluri folclorice, formatii de dansuri mixte, fanfare si orchestre si formatii de dansuri fete.

Spectacol de exceptie

Dupa festivitatea de premiere, formatiile castigatoare ale locului I la fiecare dintre sectiuni au incantat publicul, prezent in numar foarte mare, cu dansurile lor. Vreau sa felicit acesti copii pentru modul exemplar in care s-au pregatit. Membrii juriului au avut o sarcina dificila in alegerea castigatorilor, pentru ca multi concurenti au demonstrat ca stiu sa joace calusul, dar si alte dansuri, foarte bine. Chiar daca pe unii ii vor multumi premiile obtinute, cu siguranta vor exista si nemultumiti. insa, cu bune si cu rele, Concursul National Calusul Romanesc trebuie sa mearga mai departe, a fost mesajul transmis de Iliuta Braileanu, directorul Palatului Copiilor si Elevilor Adrian Baran Slatina, in incheierea festivitatii de premiere.
Seara s-a incheiat cu un spectacol de exceptie sustinut de Ansamblul Profesionist Doina Oltului si de nume sonore ale muzicii populare romanesti precum Maria Ciobanu, Ionut Dolanescu, Gheorghe Rosoga, Constantin Magureanu, Neta Soare, Maria Ghinea, Gheorghita Nicolae, Costinel Alecsandrescu si fratii Marian si Elena Toma.
Acest festival este de bun augur, pentru ca de aici a plecat calusul, acest dans care este una dintre mandriile noastre nationale. Ma bucur ca cei de aici au avut initiativa organizarii acestui festival, ne-a declarat Ionut Dolanescu. Este foarte bine ca am reusit sa pastram vie traditia calusului si sa nu piara acest dans care, ca si cantecul, ne leaga de cer si de pamant, de Dumnezeu si de tot ceea ce este in jurul nostru. Cantecul si dansul au foarte mare putere, ne inscriu in nemurire, iar cel mai viu exemplu este publicul prezent aici in aceasta seara, a declarat maestrul Gheorghe Rosoga. Spectacolul de muzica populara a fost prezentat de Varu Sandel si asistenta sa Adriana stefan, si transmis in direct de postul de televiziune Etno Tv.

Laureatii concursului
Premiul I la Concursul National al Copiilor Calusul Romanesc -Ansamblul Caluseresc Plaiurile Oltetului din localitatile Dobrun si Osica de Jos
Premiul II la Concursul National al Copiilor Calusul Romanesc -Ansamblul Calusaresc Cungrisoara din Cungrea

Formatii de calusari
Premiul I – Ilie Martin Colonesti, Junii Calusari Sarbii Magura, Calusul Scornicesti

Cete de calusari
Premiul I – Darjovul Valea Mare, Mugurasii Brancovenilor Brancoveni, Calusarii Slatinei Slatina

Caluseri si caiuti
Premiul I – formatia de caluseri Arad, formatia de caluseri a scolii Poplaca – Sibiu, formatia de caiuti din Vatra Dornei – Suceava, formatia de caiuti Iasi

Ansambluri de cantece si dansuri
Premiul I – Hora Timisului Timisoara, Plaiurile Dornelor Vatra Dornei, Doruletul Tulcea, Calusul Scornicesti

Ansambluri folclorice de dansuri
Premiul I – Rapsodia Iasi

Ansambluri folclorice
Premiul I – Brauletul Parscoveni, Mugurelul Sighetu Marmatiei – Maramures, Calusarii Slatinei Slatina

Formatii de dansuri mixte
Premiul I – Randunica Valcele, Flori de Mar Curtisoara, Plai de dor Slatina

Fanfare si orchestre
Premiul I – Orchestra Hora Iasi, Fanfara Palatului Copiilor Botosani

Formatii de dansuri fete
Premiul I – Cununita Bals, Hora Draganesti-Olt

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți