3.1 C
Slatina
miercuri,27 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Oportunitati pentru somerii din Olt

- Advertisement -

O sansa tinerilor din mediul rural este unul din proiectele finantate din fonduri europene, derulat de AJOFM Olt in parteneriat cu agentiile din Valcea, Constanta si cu Asociatia Patronatelor. Demarat in luna august 2010, proiectul, asa cum o spune si titlul, si-a propus sa acorde o sansa tinerilor someri din mediul rural, sa combata saracia extrema in randul lor, dar si in randul altor persoane care isi cauta un loc de munca. Obiectivul a fost acela de a scoate tinerii din mediul rural si de a-i transforma in persoane active, de a-i ajuta sa invete o meserie. Grupul-tinta a fost format din 600 de persoane de la tara, dintre care 300 de tineri intre 16-25 de ani, si alti 300 in cautarea unui loc de munca. Dupa ce am promovat campania, ne-am deplasat in localitatile judetului, si am facut consiliere profesionala. Am consiliat 786 de persoane, din care au ramas 323, apte pentru cursuri. Cursurile nu au inceput imediat, pentru ca am vrut sa ii testam sa vedem cati dintre ei isi doresc cu adevarat sa participe la ele, a explicat Maria Puscas, managerul proiectului. in martie, cand au inceput cursurile, doar 196 s-au inscris. Ceilalti s-au pierdut pe drum; nu s-au angajat si nici nu s-au inscris la cursuri, a precizat Maria Puscas. La momentul actual, prin acest proiect se afla in derulare mai multe programe de formare profesionala, in Slatina, Caracal si Corabia, in domeiul hotelier – receptioner, camerista, ospatar si bucatar; cursantii au posibilitatea de a face practica in alte judete, in locatiile puse la dispozitie de partenerii proiectului. La conferinta au fost prezenti si 4 tineri din Olt care urmeaza cursurile de formare. Ionela Berindei, din comuna Ghimpeteni, are 21 de ani, si a terminat liceul din Valeni, profilul resurse naturale. Primaria ne-a spus despre cursuri. Am inceput pe 21 martie cursurile de ospatar, si am fost in schimb de experienta in Constanta. As fi ramas, dar trebuie sa termin cursul. La anul ni s-a spus ca e posibil sa fim angajati, ca ne vor contacta, a spus ea. Tot la mare a fost si Ionut Cesloiu, un tanar de 31 de ani din Cezieni, care a terminat Liceul de Mecanici Auto. Dupa liceu am facut stagiul militar, apoi 5 ani am lucrat in armata. Mi-am dat demisia si alti 5 ani am lucrat in strainatate, in industrie. Am ales meseria de receptioner pentru ca este o meserie curata; sper sa ma intorc acolo si sa practic aceasta meserie, a explicat el.
Alte doua tinere prezente la conferinta vor pleca in schimb de experienta la Calimanesti, in Valcea. Amandoua urmeaza cursurile de receptioner. Georgeta Vaduva, are 23 de ani si este din comuna Urzica. Desi a terminat Facultatea de Economie si Administrarea Afacerilor la Craiova, spune ca a ales aceasta meserie deoarece nu se putea angaja pe un post de contabil, neavand experienta. Vroiam sa lucrez pe o pozitie de contabil, dar angajatorii nu ma angajau fara experienta. Sper sa imi gasesc un loc de munca in acest domeniu. Daca as avea posibilitati, as pleca in strainatate, a spus ea. Cristina Zorlescu are 20 de ani, si este din Izvoarele. Am terminat la Minulescu, profilul stiinte sociale, dar nu m-am inscris la facultate. Am vrut sa plec in afara si sa practic aceasta meserie pentru ca e foarte bine platita, a explicat ea. Pe perioada de practica, de 7 zile, cursantilor le-a fost asigurata cazarea, masa si transportul si subventia de 600 de lei. Cursurile se finalizeaza in 31 august termina cursurile.

Alter Tour inca bate pasul pe loc

Desi este in derulare de un an de zile, cel de-al doilea proiect al AJOFM, Cai de formare si ocupare in sectorul turismului alternativ – Alter Tour, este impiedicat de unele modificari legislative aparute intre timp. Potrivit managerului de proiect, Gheorghe Constantin, majoritatea activitatilor cuprinse in proiect au fost realizate, si in cel mai scurt timp vor incepe si cursurile. Vor participa 600 de someri din 4 regiuni ale tarii : Calarasi, Harghita, Bihor si Olt. Din Olt vor participa 150 de persoane. Cursurile au fost amanate deoarece nu au fost someri care si-au anuntat intentia de a participa la ele. Ne-am propus sa facem cursurile noi, ca si agentie; la depunerea cererii de finantare puteam sa incadram personal. Ulterior, modificarile legislative au adus unele modificari, o mica schimbare in toata aceasta gandire a proiectului, si a trebuit sa externalizam serviciul, nu am mai putut sa angajam personal, ca agentie bugetara. in perioada urmatoare vor incepe 2 cursuri de formare, pentru care am avea personal ca sa asiguram cele doua grupe, a explicat Gheorghe Constantin. Proiectul are o durata de implementare de 3 ani, cu finalizare pe 31 mai 2013. in cadrul lui, somerii pot urma cursuri in domenii de dezvoltare dinamica, precum formele alternative de turism: turism balnear, turism sportiv, agroturism si ecoturism.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți