Începând cu data de 3 octombrie 2023, specialiștii Direcției de Sănătate Publică Olt au început perioada de supraveghere a cazurilor de gripă, infecții respiratorii acute și infecții respiratorii acute severe pentru sezonul rece 2023 – 2024. Iar din datele primite de la toți furnizorii de servicii medicale din județ, în ultima săptămână au fost peste 1.500 de olteni diagnosticați cu viroze și pneumonii, peste 160 dintre ei fiind internați și în spital, în vederea acordării unui tratament de specialitate.
Astfel, în săptămâna 9 – 15 octombrie, potrivit DSP, s-au înregistrat 1.050 cazuri de infecții respiratorii acute, cu 57 de internări și 426 de pneumonii, cu 105 internări, ponderea fiind deținută de grupele de vârstă cuprinse între 0 și 19 ani.
Ce recomandări are DSP Olt, pentru limitarea extinderii infecțiilor virale, inclusiv gripa
Evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane și a contactului cu persoanele bolnave;
Folosirea batistei de unică utilizare;
Respectarea unui regim sănătos de viață – alimentație bogată în legume și fructe;
Evitarea consumului de alcool, cofeină, pentru că acestea pot duce la deshidratare și
astfel la agravarea simptomelor;
Adaptarea unei ținute vestimentare adecvate sezonului;
Menținerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în comunitate;
Omul bolnav se izolează de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de
vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24 – 26 grade Celsius); Evitatea automedicației și prezentarea la medicul de familie în cazul apariției unor semne/simptome compatibile cu gripa.
Iar cea mai eficientă metodă de prevenire a îmbolnăvirilor de gripă este vaccinarea antigripală, vaccinul utilizat fiind diferit de la un sezon la altul, iar compoziția este stabilită de Organizația Mondială a Sănătății.