Timp de patru zile, sute de persoane, angajati si reprezentanti ai angajatorilor slatineni, au avut ocazia sa se informeze despre un sistem al organizarii muncii din care pot castiga ambele parti. Seminariile au fost sustinute de un expert italian care reprezinta o asociatie partenera in proiect, Gaetano Visalli. Participantii au purtat discutii libere pe tema, aratandu-se interesati de posibilitatile programelor de lucru flexibile care pot duce atat la eficientizarea muncii, cat si la posibilitatea de a avea mai mult timp pentru familie. Scopurile declarate ale proiectului sunt reconcilierea vietii profesionale cu cea de familie, schimbarea atitudinii angajatorilor si angajatilor privind flexibilitatea relatiilor de munca, identificarea aspectelor legislative importante privind flexibilitatea programului de lucru si actualizarea lor cu practici din Uniunea Europeana. De asemenea, proiectul urmareste elaborarea unui set de modele, metode si proceduri pentru implementarea programului de lucru flexibil. Seria de seminarii de la Slatina a fost un succes la nivelul interesului manifestat de participanti, cu atat mai mult cu cat flexibilitatea timpului de lucru constituie un element de noutate pentru piata romaneasca. De fapt, rolul si rostul acestor seminarii este sa pregateasca piata pentru implementarea unei asemenea practici in relatiile de munca dintre angajator si angajat, sustine Alina Tanase, reprezentanta asociatiei organizatoare.
Ce este flexiwork
Flexibilitatea timpului de lucru, denumita generic flexiwork, reprezinta un program variabil de lucru, diferit de orarul traditional standard de 8 ore/zi, stabilit in functie de problemele personale si familiale ale lucratorului (ce pot varia de-a lungul vietii), atat timp cat se indeplineste numarul de ore zilnice, saptamanale sau anuale stabilite cu angajatorul si atat timp cat munca sa este indeplinita efectiv.
Organizarea timpului de lucru are impact major asupra eficientei, productivitatii si competitivitatii companiilor, dar si asupra sanatatii, bunastarii si motivarii angajatilor. Iata de ce, in actualul context economic dinamic si variat, angajati si angajatori deopotriva au nevoie de flexibilitate in munca.
Flexibilitatea poate fi formala (scrisa), atunci cand este stabilita prin contract, informala (nescrisa), in cazul intelegerilor cu angajatorul sau colegii. Flexibilitatea programului este considerata ca fiind pozitiva sau family friendly atunci cand tine cont de necesitatile angajatilor, fara a neglija interesele economice si necesitatile de lucru ale firmei. in caz contrar, ea poate avea efecte negative atat asupra persoanei angajate cat si asupra firmei.
in functie de modalitatile concrete de organizare a programului de munca, se disting 6 forme: part-time, job-share, flexitime, telemunca, contractul flexibil sau munca pe proiect si munca intermitenta sau on call. Stilul actual de viata pune o mare presiune pe timpul oamenilor, iar organizarea timpului de lucru trebuie sa tina pasul cu stilul de viata si sa ia in considerare nevoile individuale ale oamenilor, pentru a atrage oameni la locul de munca si pentru a-i pastra acolo, mai spune Alina Tanase.