S-a remarcat ca ziarist in a carui penita critica au intrat multe din personalitatile vremii, apoi s-a orientat catre administratia publica locala, pe un post de viceprimar. Ales in urma cu aproape un an secretar general al PD-L Olt, Dan Balasescu sustine ca nu are alte aspiratii politice si ar vrea, dupa alegeri, sa se reapuce de scris. Membru al comisiei care a evaluat directorii de institutii sprijiniti de PD-L, Dan Balasescu a acceptat sa raspunda unor intrebari privind rezultatele evaluarilor. Care dintre sefii de institutii au dezamagit partidul, dar si care dintre ei s-au ridicat la inaltimea asteptarilor, aflati din randurile care urmeaza.
Evaluarea directorilor PD-L s-a incheiat de ceva vreme. Ca membru al comisiei care le-a apreciat activitatea, ce concluzii ati tras?
Sunt mai multe nivele la care s-ar putea vorbi despre directorii nostri. in ceea ce priveste imaginea lor publica, noi n-am avut nici un fel de probleme. Nu avem directori care sa fi fost implicati in scandaluri, sa fi aparut prin ziare ca au facut afaceri sau ca ar fi fost implicati in alte lucruri care sa ne afecteze si noua imaginea, ca partid care i-am sustinut in functiile respective. Sunt o serie de oameni pe care noi i-am luat din institutiile respective si i-am sprijinit sa ocupe functiile, cum e Burga, cum e Gigi Chirita la Cadastru, doamna Draghici la Pensii, Cristi Carloganu la AJOFM, oameni carora nu avem ce sa le reprosam. Au continuat activitatea institutiei, dar nu ni-i putem asuma ca personalitati ale partidului. Am promovat si o serie de tineri, de exemplu Dumitru Onica la OJPC, Bogdan Apostoliceanu la Posta, Florin Ciocan la CAS, Nicu Hristescu la ITM, cum a fost Obretin la Cultura. Sunt oameni pe care noi i-am promovat si iarasi nu le putem reprosa, dar fiecare a avut timp sa iasa mai mult la rampa, sa fructifice ce au facut acolo. Poate nu au personalitatea necesara sa se impuna.
in linii mari sunteti multumiti de activitatea lor?
in ceea ce ma priveste, cu cateva exceptii, da.
Care ar fi acele exceptii?
Pai, de exemplu Dan Silvian e o dezamagire, pentru ca spre deosebire de ceilalti avea mai multa experienta, fusese presedinte la Tineret, stia cu ce se mananca chestiile astea. L-am sustinut pe o functie in domeniu, dar nu a reusit sa iasa in evidenta cu nimic. Eu nu am citit doua stiri despre Dan Silvian, nici de bine, nici de rau. Un alt exemplu este Neacsa, de la Garda de Mediu. Iarasi nimic, nici un cuvintel despre acest om si vreau sa spun ca Garda de Mediu si Agentia de Mediu sunt doua institutii implicate in niste programe foarte importante si pentru judet, si pentru tara. in momentul de fata este o mare batalie pentru implementarea pana in 2013-2014 a programului de mediu in Romania. N-am vazut nimic. Nu zic ca n-or avea vreo activitate, dar ei trebuie sa reprezinte partidul si ar trebui sa se vada ca fac ceva. Din discutiile pe care le-am avut cu ei am inteles ca isi fac treaba, dar nimeni nu vede chestia asta.
Deci practic nu le reprosati ca nu si-ar face treaba, ci ca nu mediatizeaza ceea ce fac?
Pai atunci rolul lor care este? Partidul de ce este la guvernare? Noi asiguram guvernarea in teritoriu si cu ce iesim in evidenta? Nemultumiri sunt si cu directorii de scoli pe care i-am sustinut, nu numai din Slatina, ci si din judet. De la 1 septembrie nu vom mai sprijini pe nimeni, va fi concurs.
in conditiile in care toata lumea stie cum se castiga concursurile, chiar credeti ca mai are cineva incredere in astfel de afirmatii?
Veti vedea ca se vor schimba lucrurile. Directorii vor veni cu proiect de management pentru patru ani de zile, cine va prezenta cel mai interesant si viabil proiect de management, va castiga. Nu va fi nici un fel de implicare politica in luarea unei decizii, vorbesc la modul cel mai serios.
Haideti sa fim seriosi, toate numirile de pana acum au fost politice, chiar credeti ca profesionistii care nu au culoarea politica necesara nu vor fi reticenti?
Nu toate numirile au fost politice, de un an de zile am cam saltat piciorul de pe pedala si se va vedea ca vorbim foarte serios.
Revenind la directorii de institutii, presedintele PD-L Olt, Darius Valcov, a afirmat intr-o conferinta de presa ca jumatate dintre ei nu au trecut testul evaluarilor si vor fi schimbati.
E un punct de vedere, eu de exemplu am alta opinie, nu sunt atat de radical ca jumatate din ei nu au luat nota de trecere. Dansul are niste standarde mai ridicate, se referea si la partea asta cu fructificarea atuului ca directorii provin din partidul care se afla la guvernare si trebuie sa arate oamenilor ca sunt altfel decat cei care au fost inainte. Ori lucrul acesta l-au facut foarte putini. Foarte putini s-au dus la locul lor de munca sa-si puna amprenta, sa schimbe modul de abordare in a lucra cu oamenii, sa se spuna despre institutia respectiva ca a devenit mai aproape de cetateni. Nu am auzit nici o remarca de acest gen, ca la ITM, sau la Casa de Pensii, sau undeva lucrurile s-au imbunatatit radical, adica te duci acolo si te asteapta cineva, sau daca este coada vine cineva sa te intrebe ce problema e. Nu am vazut nici un director si aici are dreptate Darius, acesta e reprosul cel mai mare, sa iasa si sa spuna ca in institutia pe care o conduce lucrurile se desfasurau intr-un anume mod inainte si se vor schimba. Eu as lua presa la toate actiunile de control pe care le-as desfasura. Va dau un exemplu pe care l-am dat si la partid, cu Carzon (n.red. fost director al OPC). Era o javra de om, dar acolo, in institutie, a ramas in constiinta oamenilor ca un director foarte activ, foarte implicat. Noi stim care era realitatea in institutie, dar la nivelul perceptiei oamenilor, Carzon era un director foarte activ. Organiza razii, se ducea in control cu presa dupa el… Copiii nostri n-au facut asta. Nu-i de ajuns doar sa te duci pe functia respectiva, sa duci lucrurile mai departe, sa ajuti oamenii de la partid, te duci acolo in primul rand ca director pentru cetateni. Nu le-a spus nimeni niciodata de la partid sa nu faca un lucru, sau sa nu aiba initiativa, au avut libertate totala. Eu cu Darius si cu Daniel Barbulescu am avut discutii la numire cu aproape toti, si semnalul acesta a fost – faceti-va datoria, aratati oamenilor ca suntem altfel decat ceilalti.
Exista totusi vreun director care s-a remarcat, caruia nu-i faceti nici un repros?
Eu i-am urmarit de sus cam pe toti. Adi Barbu este un exemplu bun, Mariana Gheorghe este un alt exemplu, sunt oameni care au luat un sistem, nu au zis niciodata ca nu se poate, sau nu se face, au avut personalitate, Bogdan Apostoliceanu este un alt exemplu… La AJOFM nu este numai Carloganu, este si Constantin Citu, unul dintre oamenii care pusi acolo au acumulat foarte mult. El are si o perioada mai mare de timp. De exemplu si Florin Ciocan a acumulat foarte mult in perioada scurta de cand s-a dus la CAS si nu e o institutie deloc usoara. Cand s-a dus acolo a inceput negocierile cu Vladu, cu Spitalul Judetean, toata nebunia din presa… El trebuia sa declare una, Vladu trebuia sa declare alta, multi vad dar putini cunosc dedesubturile acestor declaratii. Ce i-as reprosa este ca stie foarte multe lucruri grele si nu iese la rampa cu ele, de exemplu nu a iesit sa spuna ca Mateescu de la Scornicesti a angajat peste schema, ca avea o finantare pe caz rezolvat de 30.000. La Spitalul de urgenta din Bucuresti se primea 17.000. Fiind si director de Casa, probabil si-a aranjat chestia asta dinainte. Acum i-a scazut finantarea la 15.000. La Salvare, de exemplu, noi la nivelul partidului am decis sa-i retragem sprijinul politic lui Popa pentru ca participase la suita de angajari pe perioada determinata a unui numar foarte mare de oameni pe vremea cat fusese director adjunct. El a fost presedintele comisiei de evaluare. Iar cel care l-a inlocuit, Laurentiu Moisiu, acum de-abia este nevoit sa dea afara din angajati, dar nu a facut nimic prin care sa readuca la normal institutia de cand a fost numit. si el este unul dintre directorii care a dezamagit.
Ce se va intampla pana la urma, cei de care sunteti dezamagiti vor fi demisi sau reevaluati?
Vor fi reevaluati. Vom avea o discutie in toamna cu ei si probabil ca in urma acestei discutii vom lua o decizie. Poate n-au inteles foarte bine mesajul pe care l-am dat si e pacat sa le retragem sprijinul fara sa le mai dam o sansa. Noi am fost la o intalnire cu conducerea partidului si erau foarte multe reprosuri la adresa altor judete cu privire la ce apare in presa despre directori. Noi chiar nu ne-am confruntat cu asa ceva, nu au fost directori despre care sa se vorbeasca urat.
La intalnirea de la Ploiesti cu conducerea centrala a partidului ati pus in discutie si posturile de conducere de la Finante, situatia creata acolo?
Da, eu personal chiar am avut o discutie cu Blejnar pe marginea subiectului si i-am reprosat ca mi se pare suspect modul acesta de abordare a lucrurilor si felul cum au facut ei ancheta legata de returnarea de TVA. Eu sustin ca la nivelul Finantelor publice locale s-a constituit un grup mafiot in care din pacate, il suspectez ca face parte si pe directorul nostru, pe Bilteanu. si au si sprijin politic. N-as vrea sa exagerez, sa spun ca si anumiti membri din organizatia noastra sprijina chestia asta.
Va referiti la cineva cu o pozitie de parlamentar, care ar avea o oarecare influenta la nivel central? Pentru ca nu oricine ajunge sa discute la acest nivel.
Sa spunem… Deci chestia mi se pare foarte grava. Este inadmisibil ca cineva care detine o functie de conducere sa returneze TVA firmei sotului si unor firme la care sotul este asociat, si unor firme unde sunt lideri liberali, in conditii de criza maxima, iar omul nostru din acea institutie sa taca si sa nu spuna nimic, sa contrasemneze, sa certifice acele returnari de TVA. Exista si perioadele foarte bine delimitate. Cum se face ca pe perioada cand director a fost Gheorghe stefan nu s-au intamplat lucruri de-astea, iar imediat dupa ce s-a revenit la vechea structura de conducere s-au facut returnarile?
Banuiesc ca in discutia cu domnul Blejnar ati abordat si acest aspect. Ce raspuns ati primit?
Domnul Blejnar, in momentul cand eu i-am reprosat lucrurile astea, a facut o grimasa, s-a urcat in masina si a plecat. Raspunsul initial la intrebarea noastra a fost ca la Olt s-a facut planul, dupa aceea i-am spus toate lucrurile astea, legate de suspiciunile privind returnarea de TVA. Atunci a facut o grimasa si a plecat, fara sa mai spuna nimic. Iar suspiciunile noastre legate de ceea ce s-a intamplat la Finante le-am adus la cunostinta si primului ministru, care a promis ca va solicita o verificare in sensul acesta. Dar uite, s-a vazut ca Blejnar a trimis Corpul de control, a stat cred sa bea o cafea si a plecat…