22.3 C
Slatina
marți,16 aprilie,2024

Ultimele Articole

Cum poti diminua riscul de cancer

- Advertisement -

Mai mult de o treime din cancere pot fi prevenite prin masuri simple precum o dieta sanatoasa, activitate fizica regulata si mentinerea unei greutati in limite normale, sustin specialistii. Prin participarea la programele de screening pot fi prevenite cancerele de san, col uterin, colon si rect.

Recomandari generale pentru prevenirea cancerului

Mentineti-va greutatea corporala in limite normale (la limita inferioara a intervalului optim pentru varsta, inaltimea si sexul dvs).
Adoptati un mod de viata care sa includa activitate fizica cel putin 30 de minute in fiecare zi.
Limitati consumul de alimente cu continut energetic crescut (alimente cu continut crescut in grasimi sau continut scazut in fibre). Evitati bauturile indulcite cu zahar.
Consumati mai mult hrana vegetala (fructe , legume si cereale).
Limitati consumul de carne rosie si evitati carnea procesata.
Limitati consumul de bauturi alcoolice.
Limitati consumul de sare si alimente procesate cu sare.
Nu utilizati suplimente pentru a va proteja impotriva cancerului. Pentru a va reduce riscul de cancer alegeti o dieta echilibrata cu o diversitate de alimente in favoarea folosirii suplimentelor alimentare.
Nu fumati. Renuntati la fumat. Evitati expunerea dvs. si a copiilor la fumul produs de tigari (fumatul pasiv).
Evitati expunerea la soare in intervalul orar 11-15 si arsurile solare. Nu expuneti la soare copiii cu varsta sub un an.
Respectati regulamentele si recomandarile care previn expunerea la agenti dovediti ca fiind carcinogenetici
Pentru mamele care alapteaza: alaptati sugarul exclusiv la san pentru o perioada de cel putin sase luni si apoi adaugati diverse alte alimente.
Dupa tratament, pentru supravietuitorii cancerului: respectati recomandarile pentru prevenirea cancerului
Vaccinarea poate contribui deasemenea la reducerea riscului de cancer. Vaccinul HPV ajuta la prevenirea celor mai multe cancere de col uterin si a unor cancere vulvare si vaginale, iar vaccinul impotriva hepatitei B poate contribui la reducerea riscului de cancer hepatic.
Prin teste de screening pot fi depistate cancerele de col uterin, de san, de colon si de rect. Screeningul se refera la folosirea unor teste simple la o populatie sanatoasa pentru a identifica persoanele care au boala, dar nu au inca simptome. Screeningul pentru cancerele de colon, rect si de col uterin poate fi folosit pentru prevenirea bolilor prin depistarea leziunilor precanceroase astfel incat acestea pot fi tratate inainte de a deveni canceroase.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți