Deputatul Gigel stirbu, unul dintre parlamentarii liberali care au anuntat ca si-au scris demisiile imediat dupa sedinta extraordinara de luni a Parlamentului, este de parere ca singura solutie pentru opozitie ar fi ca parlamentarii USL sa demisioneze cu totii, gestul fiind menit sa grabeasca organizarea de alegeri anticipate. Alaturi de colegii mei, am prezentat presedintelui Crin Antonescu demisiile noastre din Parlament si urmeaza sa discute si cu partenerii de la PSD, ca e normal sa-si dea si PSD-ul demisia, pentru ca altfel se rupe USL-ul, a spus deputatul, care crede ca demersul ar avea finalitate pentru ca traim intr-o tara europeana, iar Uniunea Europeana nu ramane impasibila la tot ceea ce se intampla intr-un sistem asa zis democratic dintr-o tara ce apartine acestei Uniuni.
Lucrurile nu par sa fie vazute la fel insa si de partenerii de la PSD. Deputatul Florin Iordache sustine ca, din punct de vedere procedural, demisia parlamentarilor USL ar fi egala cu zero, iar pana la Uniunea Europeana, ne mananca Romania.
in USL nu s-a luat o decizie in ceea ce priveste demisia parlamentarilor. Eu consider ca este un gest extrem pe care il pot face parlamentarii dar numai cu conditia ca toti parlamentarii sa-si dea demisia, pentru ca altfel nu are nici un efect. A-ti da demisia numai la presiunea strazii, din punctul meu de vedere nu rezolva problemele cu care se confrunta in aceste momente Romania si spun asta pentru ca, procedural si regulamentar, daca toti parlamentarii USL si-ar da demisia nu rezolvam nimic. Nu putem provoca alegeri anticipate pentru ca s-ar face alegeri numai in colegiile ramase libere. in aceste conditii, pana s-ar desfasura alegerile partiale, daca s-ar desfasura, puterea si-ar vedea linistita de treaba, pentru ca au 50 plus unu din voturi si cred ca ar fi mai multumiti ca noi sa plecam, pentru ca in acea luna de greva parlamentara cat noi am lipsit la lucrari s-a constatat ca, de foarte multe ori la limita de cvorum, pentru ca n-a avut cine sa-i supravegheze, si-au votat fara nici o problema proiectele de lege… Trebuie facuta o discutie foarte serioasa la nivelul USL. Nu ne putem face ca nu stim ca exista o mare problema, dar nu trebuie sa luam o decizie emotionala, ci una rationala. Daca ne dam demisia numai pentru ca asta este vocea strazii, nu rezolvam nimic, a declarat deputatul. Social democratul nu pare la fel de convins ca partenerul sau de alianta liberal ca Uniunea Europeana va interveni in vreun fel.
Pana la UE ne omoara Romania, ne omoara ce se intampla aici… Argumentele mele sunt argumente juridice, ceea ce facem trebuie sa facem rational, nu emotional. Oamenii pana la urma ne-au trimis in Parlament sa avem o anumita opinie, sa-i reprezentam. Daca demisionam, singurul castig ar fi ca un an de zile am putea iesi in strada, alaturi de protestatari. Iesim in strada dar nu mai vorbim la Parlament. Nu stiu daca castigul ca am putea iesi in strada sa manifestam alaturi de nemultumiti ne aduce un plus de vot. Practic, din punct de vedere regulamentar, puterea si-ar vedea de treaba un an de zile ca si cand nu s-ar fi intamplat nimic, a concluzionat deputatul Florin Iordache.
Aceasta tentativa este o mineriada parlamentara!
Demersul liberalilor este ironizat de reprezentantii puterii. in opinia deputatului PDL Daniel Barbulescu, demisia acestora ar fi o mineriada parlamentara.
imi pare rau ca liberalii vad solutia organizarii alegerilor anticipate prin demisia parlamentarilor lor. Trecand peste aberatia constitutionala pe care a sanctionat-o insusi Adrian Nastase, cred ca in cazul unei demisii nici unul dintre cei care recurg la acest gest nu ar trebui sa mai candideze pentru respectivele pozitii. Nici domnul Antonescu, care este in Parlament din 1992 sa nu mai vina sa ceara inca o data votul romanilor, pentru ca din punctul meu de vedere, din moment ce nu onorezi votul pe care l-ai primit, nu poti sa vii si sa ceri altul. Aceasta tentativa este o mineriada parlamentara, dictata de oameni care stau in spatele lui Ponta si Antonescu, baroni locali care nu mai au rabdare sa astepte sa ia in stapanire bugetul tarii. Mi se pare ca discursurile publice ale liderilor PNL reprezinta expresia unui refuz categoric de a sta la masa dialogului si de a gasi solutii. Din punctul meu de vedere, romanii se pot exprima prin vot anul acesta in noiembrie si pot sanctiona sau aprecia ceea au facut bine sau mai putin bine membrii coalitiei de guvernare. Alegeri sau instabilitate politica in aceste momente nu cred ca este lucrul de care Romania are nevoie pentru ca trecem printr-o perioada economica dificila, a afirmat deputatul democrat liberal.