Al 13-lea salariu, sporul de dispozitiv, de dificultate, de confidentialitate si cel pentru conditii nocive sunt drepturile pe care o parte din edilii si functionarii din primariile oltene au continuat sa le incaseze contrar legislatiei in vigoare. Abaterile au fost constatate la 25 din cele 39 de entitati verificate anul trecut de Curtea de Conturi.
Pentru functiile de demnitate publica (primar si viceprimar) s-a acordat nelegal premiul anual aferent anului 2009, spor pentru conditii vatamatoare si spor de dispozitiv. Pentru functionarii publici si personalul contractual s-a acordat nelegal spor de dispozitiv, spor pentru conditii nocive si vatamatoare, spor de dificultate pentru stabilirea dreptului de proprietate privata asupra terenurilor agricole si forestiere si spor de confidentialitate, se precizeaza in raportul Curtii de Conturi, auditorii estimand prejudiciul creat bugetelor locale prin acordarea si plata nelegala a acestor drepturi la 507.000 lei.
Primul pe lista este Consiliul Judetean, unde cheltuielile de personal fara baza legala reprezentand spor de dispozitiv si spor de confidentialitate acordate functionarilor publici si personalului contractual s-au cifrat la 137. 728 lei. Sporuri ilegale s-au mai acordat la Gradinile – 116.000 lei, Scornicesti – 16.000 lei, Cungrea – 60.000 lei, Scarisoara – 38.000 lei, Gostavatu – 28.000 lei, Schitu – 24.000 lei, Ipotesti – 24.000 lei, Voineasa – 23.000 lei, Ganeasa – 19.000 lei, Cezieni – 18.000 lei, Traian – 16.000 lei, Izvoarele – 14.000 lei, Parscoveni – 14.000 lei, Calui – 14.000 lei, Milcov – 13.000 lei, Deveselu – 12.000 lei, Fagetelu – 11.000 lei, Rusanesti – 9.000 lei, Osica de Jos – 8.000 lei, Tufeni – 7.000 lei, Vulturesti – 6.000 lei, Icoana – 6.000 lei, Farcasele – 6.000 lei si Dobrosloveni – 5.000 lei.
Cine-mparte, parte-si face
Daca in unele primarii toti angajatii au beneficiat de rotunjiri ale salariilor, in altele, edilii s-au gandit numai la ei. Este cazul primarilor si viceprimarilor din Ganeasa, Scornicesti, Voineasa, Vulturesti, Osica de Jos, Dobrosloveni, Tufeni, Farcasele si Icoana. Unii si-au incasat doar al 13-lea salariu, altii s-au recompensat si cu spor de dispozitiv si spor pentru conditii vatamatoare.
La polul opus, printre cei darnici cu toata lumea se regasesc si autoritatile locale din Izvoarele. Auditorii au constatat acordarea sporului de zona fara baza legala persoanei care ocupa functia de secretar la scoala de arte si meserii Izvoarele, incasarea de catre primar si viceprimar a celui de-al 13-lea salariu si acordarea nelegala a sporului de dispozitiv in cuantum de 25% si a sporului pentru conditii nocive in cuantum de 15% functionarilor publici si personalului contractual din cadrul UAT Comuna Izvoarele.
De pe lista celor darnici nu lipseste nici Scarisoara.
Pentru persoanele care ocupa functii de demnitate publica, functionarii publici si personalul contractual din cadrul UAT comuna Scarisoara a fost luat in calcul sporul de dispozitiv in cuantum de 25%, precum si un premiu lunar in limita a 2% din cheltuielile cu salariile, fara a avea baza legala.
De asemenea, s-a constatat ca in anul 2010, pentru functionarii publici din cadrul UAT comuna Scarisoara au fost efectuate plati nelegale prin acordarea sporului pentru conditii nocive (sporul de calculator) in cuantum de 10% din salariul de incadrare, fara documente justificative din care sa rezulte indeplinirea conditiilor legale prevazute de Legea nr. 330/2010, respectiv fara avizarea data de Ministerul Muncii, Familiei si Protectiei Sociale si Ministerul Finantelor Publice. Sporul pentru conditii nocive (sporul de calculator), a fost acordat si persoanelor care ocupa functii de demnitate publica (primar si viceprimar), precum si personalului contractual, fara documente justificative din care sa rezulte indeplinirea conditiilor legale, pe lunile ianuarie si februarie 2010. Totodata, s-a mai constatat faptul ca in luna februarie 2010 primarul si viceprimarul au beneficiat nelegal de premiu anual aferent anului 2009. Valoarea estimata a prejudiciului creat prin plata de drepturi salariale pentru care nu exista baza legala este in suma de 36.068 lei. La aceasta suma se adauga suma estimata de 1.972 lei reprezentand foloase nerealizate, se arata in raportul Curtii de Conturi.
in cazul tuturor primariilor unde s-au constatat astfel de abateri, auditorii au recomandat dispunerea masurilor de recuperare a prejudiciilor. Saptamana trecuta, reprezentantii UDMR au solicitat in sedinta coalitiei amnistie fiscala pentru cei aproximativ 300.000 de functionari ai administratiilor publice din tara care au incasat sporuri ilegale. Daca solicitarea UDMR nu va fi luata in calcul, bugetarii vor fi nevoiti sa restituie sumele incasate necuvenit.