La Radomiresti exista un monument de for public pana in urma cu cativa ani, un vultur care a disparut de pe soclu. Nimeni nu stie cine a furat piesa. Asa este, la noi la Poiana era un monument care nu mai este de mai multi ani. Nimeni nu stie cine l-a luat. Am vrea sa dam comanda pentru un altul, dar stiti cum este cu banii, nu se poate acum, a declarat viceprimarul localitatii, Marinel Olteanu.
in urma cu cativa ani si de la Cungrea a disparut un monument de cult eroic, tot un vultur. Monumentul avea in spate o poveste interesanta. Ridicat in 1938 de un grup de veterani de razboi in amintirea eroilor cazuti in primul razboi mondial, monumentul a fost dat jos de autoritatile comuniste. Pastrat de un localnic la loc ferit de ochii comunistilor, monumentul a fost repus pe soclu in 1994.
Monumente ridicate dupa ureche
Disparitia unor astfel de obiecte nu este singura anomalie observata de cei de la DCPN Olt. seful institutiei, Dorin Teodorescu, sustine ca mai multe astfel de monumente au fost realizate in dispretul legii. Un monument de acest fel nu se realizeaza dupa ureche. Pentru un asemenea obiectiv care ar reprezenta un moment important din istorie se face o documentatie care trebuie sa contina, pe langa altele, sursa listei cu eroi, planul urbanistic zonal in cazul care nu exista plan urbanistic general, un proiect arhitectural etc. Deci initiatorul, care in cele mai multe dintre cazuri este o autoritate publica, trebuie sa intocmeasca un dosar cu tot ceea ce cere legea. Documentatia se depune la noi, iar noi o prezentam, inainte de avizare, Comisiei Monumentelor de For Public sau, dupa caz, Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice. Or, multe dintre aceste monumente au fost realizate in ultima perioada fara nici o documentatie, fara aprobare. Primaria face comanda unui artist si gata, apare monumentul. Or, nu se poate asa. in fine, s-a creat dezordine in ultimii doi ani, a declarat Dorin Teodorescu, care indica un astfel de caz la Izvoarele, un altul la Radomiresti. Potrivit Legii 120/2006 privind monumentele de for public, amplasarea monumentelor de for public se va realiza cu respectarea tuturor prevederilor legale in vigoare privind urbanismul si autorizarea executarii lucrarilor de constructii, precum si cu avizul privind conceptia artistica a monumentului de for public, emis de Ministerul Culturii sau, dupa caz, de serviciile deconcentrate ale acestuia, in baza analizei realizate de Comisia Nationala pentru Monumentele de For Public, respectiv de comisiile zonale pentru monumentele de for public.
O alta situatie care contravine legii este nerespectarea cerintelor privind spatiul in care exista monumente de for public, in sensul ca este diminuata valoarea acestora. Sa dam un exemplu: in satul Craciunei apartinand comunei Radomiresti un cetatean a inaltat un fel de arcada la gard care pune in umbra imaginea monumentul ridicat in centrul satului. Apoi, modernizarea drumului, care prin asfaltare s-a inaltat, a ciuntit si mai mult valoarea monumentului, care pare acum scufundat in jos, mai spune Dorin Teodorescu. Potrivit articolului 10 din Legea 120/2006 privind monumentele de for public, autoritatile administratiei publice au obligatia sa asigure protejarea si punerea in valoare a monumentelor de for public aflate in administrarea lor. in cadrul aceluiasi articol se arata ca distrugerea sau degradarea monumentelor de for public se sanctioneaza potrivit prevederilor Codului Penal.
in judetul Olt exista circa 135 de monumente de for public, din care 13 se afla si pe lista monumentelor istorice.