Urmarirea penala a fost pornita nu cu mult timp in urma. Oamenii legii fac cercetari pe marginea fondurilor Sapard alocate DSVSA Olt pentru modernizarea si extinderea laboratorului de analize, respectiv pentru dotarea acestuia cu aparatura de specialitate. Cererea de finantare pentru modernizarea si extinderea laboratoarelor DSVSA Olt, in vederea realizarii controlului de calitate veterinar pentru calitatea produselor alimentare si pentru protectia consumatorilor din judetul Olt a fost depusa la Agentia de Plati pentru Dezvoltare Rurala si Pescuit (APDRP) in 2006. Proiectul a fost declarat eligibil, APDRP aproband o finantare de 73 miliarde de lei vechi. Executia lucrarilor a revenit, prin licitatie publica, firmei omului de afaceri Octavian Baltoi, SC Grup Primacons SRL Slatina, care a incasat peste 28 de miliarde de lei. Probleme majore sunt, se pare, la capitolul achizitionarii de aparatura, mai multe echipamente destinate analizelor fiind incomplete. Potrivit proiectului, laboratorul urma sa efectueze peste 80 de analize, insa doar 14 au fost acreditate de RENAR, o asociatie recunoscuta ca organism unic de acreditare in domeniu, desi actuala conducere sustine ca la sfarsitul anului 2011 laboratul DSVSA avea acreditate 72 de metode. Surse din cadrul institutiei sustin ca, intr-adevar, in luna decembrie a anului trecut au mai fost propuse cateva metode pentru acreditare, dar ca RENAR a gasit neconformitati majore.
Firme furnizoare pe bani grei
Potrivit unui material realizat de Corpul de Control al primului ministru anul trecut, la DSVSA Olt s-ar fi achizitionat aparatura nefunctionala in valoare de peste trei milioane de lei. Achizitionarea de aparatura s-a efectuat pe patru loturi de la tot atatea firme, respectiv Tehsys Grup Company SRL Bucuresti (754.395,20 lei), SC Euritmic Grup SRL Bucuresti (193.531,38 lei), SC Mecro System SRL Bucuresti (1.944.573,31 lei) si Redox Lab SRL Cluj-Napoca (41.009,43 lei). Sursele citate sustin insa ca la DSVSA au mai venit sume de bani suplimentare pentru inlocuirea acoperisului si aceasta suplimentara ar fi creat unele oportunitati pentru un personaj din cadrul institutiei.
Nu stie ca este urmarit penal
Directorul executiv al DSVSA sustine ca nu i s-a comunicat nimic in legatura cu inceperea urmaririi penale. Nu stiu nimic, nu mi s-a comunicat nimic in legatura cu acest lucru. Daca voi fi gasit vinovat, sa fiu pedepsit potrivit legii. Eu stiu insa care sunt adevaratii vinovati. La sfarsitul anului trecut, laboratorul DSVSA Olt avea acreditate de RENAR 72 de metode. Nu laboratorul este problema, ci banii mancati de unii, a spus Veronel Bolborea. El a acuzat fosta conducere, asigurata inaintea sa de Radu Constantin, ca ar fi delapidat bugetul unitatii cu circa trei miliarde de lei vechi. Constantin sustine insa ca in mandatul sau s-au facut niste plati catre salariati pentru zile suplimentare de munca din fonduri extrabugetare, la recomandarea Agentiei Nationale Sanitare Veterinare si pentru Siguranta Alimentelor (ANSVSA).