10.2 C
Slatina
duminică,22 septembrie,2024

Ultimele Articole

Modificarile Codului Fiscal aduc deducerea TVA in cazul achizitiei de vehicule

- Advertisement -

Deducerea se aplica in cazul achizitiei de vehicule rutiere motorizate care sunt destinate exclusiv transportului rutier de persoane, cu o greutate maxima autorizata care sa nu depaseasca 3.500 kg si care sa nu aiba mai mult de 9 scaune de pasageri, incluzand si scaunul soferului. Tot cu 50% se deduce si taxa aferenta achizitiilor de combustibil destinat utilizarii pentru vehiculele care au aceleasi caracteristici, aflate in proprietatea sau in folosinta persoanei impozabile. Nu se deduce TVA in cazul vehiculelor utilizate exclusiv pentru interventie, reparatii, paza si protectie, curierat, transport de personal la si de la locul de desfasurare a activitatii, vehiculelor special adaptate pentru a fi utilizate drept care de reportaj, vehiculelor utilizate de agenti de vanzari si de agenti de recrutare a fortei de munca. Nu intra la deducere nici vehiculele utilizate pentru transportul de persoane cu plata, vehiculele utilizate pentru prestarea de servicii cu plata, si nici vehiculele utilizate in scop comercial (respectiv in vederea revanzarii).
Prin achizitie de vehicule se intelege cumpararea unui vehicul din Romania, importul sau achizitia intracomunitara a vehiculului.
Limitarea deducerii pentru combustibil se aplica si in cazul vehiculelor care sunt utilizate in cadrul unui contract de leasing, inchiriere, comodat, sau orice tip de contract prin care bunul este pus la dispozitia unei persoane impozabile in vederea utilizarii. Transmiterea folosintei bunurilor in cadrul unui contract de leasing este considerata prestare de servicii, conform art. 129 alin. (3) lit. a) din Codul fiscal. La sfarsitul perioadei de leasing, daca locatorul/finantatorul transfera locatarului/utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului, la solicitarea acestuia, operatiunea reprezinta o livrare de bunuri pentru valoarea la care se face transferul. Se considera a fi sfarsitul perioadei de leasing si data la care locatorul/finantatorul transfera locatarului/utilizatorului dreptul de proprietate asupra bunului inainte de sfarsitul perioadei de leasing, situatie in care valoarea de transfer va cuprinde si suma ratelor care nu au mai ajuns la scadenta, inclusiv toate cheltuielile accesorii facturate odata cu rata de leasing. Daca transferul dreptului de proprietate asupra bunului catre locatar/utilizator se realizeaza inainte de derularea a 12 luni consecutive de la data inceperii contractului de leasing, se considera ca nu a mai avut loc o operatiune de leasing, ci o livrare de bunuri la data la care bunul a fost pus la dispozitia locatarului/utilizatorului, explica Mihaela Marinescu, purtatoarea de cuvant a DGFP Olt.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți