Potrivit unei statistici a Casei Judetene de Asigurari de Sanatate, de la inceputul acestui an au fost eliberate 19 astfel de formulare, pentru afectiuni neurologice, boli ale sistemului respirator, circulator sau digestiv.
Formularul E 112 le da posibilitatea persoanelor care sufera de boli ce nu pot fi tratate in tara sa se deplaseze in strainatate pentru efectuarea unor interventii sau tratamente care sa le vina in ajutor. Formularul este utilizat in doua cazuri: pentru toate persoanele asigurate si membrii familiei care sunt autorizati de Casa de Asigurari de Sanatate sa se deplaseze pe teritoriul unui alt stat membru UE pentru a primi acolo tratamentul adecvat starii lor de sanatate; pentru lucratorii si membrii familiei lor care, dupa ce au dobandit dreptul la asigurarea de sanatate intr-un stat european, sunt autorizati de Casa de Asigurari de Sanatate din acest stat sa revina pe teritoriul statului membru UE in care isi au resedinta sau sa-si transfere resedinta pe teritoriul unui alt stat membru.
De la inceputul anului, la nivelul judetului Olt au fost eliberate 19 formulare E 112, pentru afectiuni de natura oncologica, neurologica, boli ale sistemului respirator, circulator si boli ale sistemului digestiv. Statele membre UE pentru care s-au emis formularele sunt Germania, Franta, Italia si Austria, a precizat Constanta Coteneanu, purtatorul de cuvant al CAS Olt. Suma decontata in anul 2012 pentru prestatiile medicale acordate intr-un stat membru UE este de 755.164 lei din care 743.900 lei reprezinta 68 de cereri pentru efectuarea platii externe in baza cardului european si 11.264 lei reprezentand doua cereri de rambursare a contravalorii serviciilor medicale suportate de asigurat intr-o tara membra UE, a mai spus aceasta.
Asiguratii care solicita formularul E 112 vor depune la Casa de Asigurari de Sanatate urmatoarele documente: o cerere, o copie a actului de identitate sau, dupa caz, a certificatului de nastere; un raport medical care va contine recomandarea pentru efectuarea tratamentului in strainatate, dosarul medical din care sa rezulte diagnosticul pacientului si faptul ca serviciul medical solicitat nu poate fi efectuat intr-un interval de timp normal in nici una din unitatile sanitare din Romania; de asemenea, mai trebuie depusa si o confirmare scrisa din partea unitatii sanitare din statul membru al Uniunii Europene din care sa rezulte disponibilitatea de a acorda respectivul serviciu medical in perioada indicata de persoana solicitanta. in situatia in care asiguratul isi schimba resedinta va prezenta si un inscris medical din care sa rezulte ca deplasarea nu aduce prejudicii starii de sanatate sau primirii tratamentului medical.