Amplasarea acestui bust nu a fost facuta intamplator pe bulevardul Nicolae Titulescu. in documentele timpului avem informatii ca undeva in aceasta zona au existat casele bunicului sau, Naie, pe care le-a mosteniti tatal lui Nicolae Titulescu, Ion Titulescu, cel care a fost prefect al judetului Olt in anul 1871 si deputat de Olt pe Colegiul 3 Slatina. Deci avem documente de ordin istoric ce pledeaza pentru amplasarea acestui monument aici, a declarat Laurentiu Gutica, directorul Muzeului Judetean Olt.
Cei care au dezvelit bustul au fost primarul Slatinei, Darius Valcov, si George Potra, directorul Fundatiei Europene Nicolae Titulescu si membru al Academiei Oamenilor de stiinta.
Ma bucur mult ca imi inchei mandatul de primar dezvelind un bust al lui Nicolae Titulescu pe acest bulevard care cred ca a fost gol o perioada destul de lunga de timp fara ca cel care i-a dat numele sa fie aici sa-l vegheze. Trebuie de asemenea sa amintim ca Biserica Sfantul Nicolae din Slatina nu ar fi fost astazi refacuta si prezenta in municipiul nostru daca Nicolae Titulescu nu s-ar fi ocupat sa acorde fonduri pentru ca aceasta sa dainuiasca peste ani si ani. Vreau sa ii multumesc si domnului primar din comuna Nicolae Titulescu, unde a copilarit Nicolae Titulescu, pentru eforturile pe care le-a facut pentru casa memoriala pentru ca a preluat-o si a mentinut-o la un standard ridicat. Dezvelirea busturilor oamenilor importanti care au avut ceva de spus in istoria romanilor va deveni de acum inainte o obisnuinta pentru orasul nostru pentru ca numai asa, onorandu-ne stramosii, putem sa tindem catre un viitor cat mai bun, a declarat primarul Slatinei.
Directorul Fundatiei Europene Nicolae Titulescu, George Potra, a tinut un scurt discurs in care a reliefat profilul lui Nicolae Titulescu.
Pentru mine este o onoare ca in mai putin de doua luni sa particip de dezvelirea unor busturi ale lui Nicolae Titulescu. Pe 17 octombrie am fost la Atena la dezvelirea unui monument al lui Nicolae Titulescu. Cand vorbesc de Titulescu pentru mine este la fel de important sa spun Slatina la fel cum spun Craiova, Geneva, Paris, Atena. (…) Titulescu trebuie sa fie pentru noi precum drapelul Romaniei, el face parte din sufletul nostru. Speram sa-l regasim si in cartea de istorie, carte care a fost scoasa. Noi nu mai facem istoria Romaniei. (…) Titulescu este un erou. A murit cu fata la dusmani a declarat profesor doctor George Potra.
La eveniment au participat si presedintele Consiliului Judetean Olt, Paul Stanescu, vicepresedintele CJ Marius Oprescu, viceprimarul Slatinei, Minel Prina, candidatul USL la Camera Deputatilor, Emil Mot, dar si numerosi oameni de cultura si directori de deconcentrate oltene.
in Slatina se mai afla un bust al lui Nicolae Titulescu, amplasat in fata liceului cu acelasi nume.
Descendent dintr-o familie de mosieri, Nicolae Titulescu s-a nascut la 4 martie 1882 la Craiova, unde a terminat clasele primare si liceul. Copilaria si-a petrecut-o in comuna Titulesti, din judetul Olt, numita ulterior dupa numele sau. Dupa absolvirea Facultatii de Drept la Paris, unde si-a luat si doctoratul, el s-a intors in tara. in 1905 a fost profesor al Facultatii de Drept din Iasi, iar in 1907 – al celei din Bucuresti. in perioada 1928-1936 a fost de mai multe ori ministru de externe al Romaniei, iar incepand cu anul 1921 a fost delegat al Romaniei la Liga Natiunilor, fiind ales de doua ori presedinte al organizatiei.