scolile care prezinta deficiente in ceea ce priveste legislatia in vigoare in acest domeniu sunt prezentate pe larg intr-un raport al ARACIP (Agentia Romana de Asigurare a Calitatii in invatamantul Preuniversitar), publicat pe site-ul institutiei la inceputul lunii martie.
Din raport nu lipsesc nici exemple din judetul nostru – inceperea lucrarilor de executie a constructiilor fara solicitarea/obtinerea avizului de securitate la incendiu sau functionarea fara solicitarea/obtinerea autorizatiei de securitate la incendiu: Colegiul National Radu Greceanu, Colegiul Tehnic Nicolae Balcescu Bals, Liceul Valeni, scoala Campu Mare, Rotunda, Urzica, Verguleasa, Visina, scoala cu clasele I-VIII Cungrea, Gradinile, Oboga, Tatulesti, scoala Speciala cu clasele I-VIII Bals, scolile Gimnaziale Dobrun, Strejesti, gradinitele: Dobretu, Dobrun, Olari (Pirscoveni), Rosienii Mari, Topana, Chilii Falcoiu, Coteana, Giuvarasti, Leleasca, Plesoiu, Strefesti, Strejesti de Sus, Trepteni-Vitomiresti, Nicolae Titulescu, Vadastra.
Lista unitatilor de invatamant este lunga, la fel si neconcordantele gasite de inspectorii ISU in scoli si gradinite: neasigurarea masurilor de limitare a propagarii incendiului in interiorul constructiilor; neasigurarea conditiilor de evacuare a persoanelor, in cazul producerii situatiilor de urgenta, cai de evacuare insuficiente, blocate partial cu mobilier si alte materiale combustibile, cu usi care se deschid in sens invers fluxului de evacuare, glisante, blocate cu grilaje, fara dispozitive de autoinchidere; neasigurarea functionarii iluminatului de siguranta, neasigurarea echiparii constructiilor cu mijloace de detectare, semnalizare si alarmare in caz de incendiu; neintretinerea corespunzatoare, neverificarea ori exploatarea instalatiilor electrice cu defectiuni sau improvizatii; exploatarea centralelor termice fara existenta autorizatiilor prevazute de lege, amplasate/separate necorespunzator fata de spatii adiacente si cai de evacuare, nedotate cu dispozitive de securitate in exploatare, avand rezervoare de combustibil neechipate conform normelor, in care se depoziteaza materiale combustibile diverse, precum si utilizarea sistemelor de incalzire locala neverificate, cu defectiuni, cu cosuri de fum neverificate, necuratate fata de elementele de constructie combustibile; diminuarea capacitatii de interventie pentru stingerea incendiilor cu fortele si mijloacele proprii obiectivului, din cauza neintretinerii sau scoaterii din functiune a retelelor de hidranti interiori sau exteriori de incendiu, precum si nedotarii acestora cu accesoriile aferente, neasigurarii rezervei de apa pentru incendiu, neasigurarii functionarii pompelor de incendiu, etc.
IsJ: Reautorizarea costa
sefa invatamantului oltean, Felicia Man, spune ca scolile unde au fost gasite nereguli sunt cele care si-au modificat structura, si pentru care obtinerea autorizarii necesita bani care nu se puteau asigura din buget.
E vorba de scolile care si-au modificat structura, unde s-au mai construit anexe, etaje, mansarde, acoperisuri, si trebuie reautorizate din punctul acesta de vedere. Reautorizarea costa, iar scolile au buget limitat, si autoritatile publice locale, de asemenea, au buget mic. Ar fi trebuit ca de la autoritati sa vina un buget distinct pentru scolile reabilitate, din care sa poata sa plateasca reautorizarea pe incendii. asta e motivul pentru care scolile apar cu neconformitati din punctul de vedere al ISU. Toate lucrurile acestea costa bani; acelasi lucru s-a intamplat si cu autorizatia sanitara. Daca au aparut modificari in structura scolii, ele trebuiau sa obtina din nou reautorizarea sanitara, care tot costa. Toate cheltuielile se fac in limita unui buget, buget care e construit printr-un calcul foarte simplu, numarul de elevi inmultit cu costul standard per elev, evident, tinand cont de nivelul de instruire al elevilor, si de mediul de provenienta al copiilor, din rural si urban, a declarat Felicia Man..
Mai mult decat atat, sefa IsJ s-a aratat nemultumita de faptul ca nici ISU, nici ARACIP nu le-au dat timp scolilor sa se pregateasca si sa remedieze defectiunile.
Pe mine m-a deranjat modalitatea in care am fost anuntati si noi, direct pe site, de catre ARACIP, cand ar fi trebuit ca ISU sa ne spuna noua inainte, ca sa putem sa incercam sa mediem o relatie cu autoritatile locale. Ei au luat-o de sus in jos, crezand ca o presiune poate sa rezolve aceasta problema, insa problema nu se poate rezolva in absenta banilor, si banii nu sunt la noi. Pe mine ma surprinde pentru ca si noi avem reprezentanti ai ISU in Consiliul Consultativ, si ar fi trebuit sa ne comunice lucrurile acestea din timp. scolile stiu acum si incep sa faca demersuri, a conchis Felicia Man.