30.2 C
Slatina
sâmbătă,12 iulie,2025

Ultimele Articole

1 aprilie, Ziua Mondiala a Pasarilor

- Advertisement -

Startul actiunilor de protejare a speciilor de pasari salbatice s-a dat in anul 1906 cand, in urma Conventiei pentru Protectia Pasarilor a Organizatiei Natiunilor Unite, ziua de 1 aprilie a fost declarata Ziua Mondiala a Pasarilor. Pe plan European, Directiva 2009/147/CE privind conservarea pasarilor salbatice este actul legislativ care reglementeaza protejarea, gestionarea si controlul asupra speciilor de pasari salbatice care se gasesc in mod natural pe teritoriul european al statelor member si stabileste normele pentru exploatarea acestora. Aceasta directiva, care este transpusa si in legislatia romaneasca, se aplica pasarilor salbatice, precum si oualor, cuiburilor si habitatelor acestora. Cea mai intinsa rezervatie de interes ornitologic din tara noastra este Delta Dunarii, vestita in toata lumea prin diversitatea si bogatia avifaunei sale.
Judetul Olt este caracterizat de un nivel moderat de biodiversitate, din punct de vedere al numarului de specii, al habitatelor si al ecosistemelor pe care le formeaza si din punct de vedere al suprafetelor detinute de acestea.
in Olt sunt declarate patru arii speciale de protectie a pasarilor salbatice si anume: Padurea Radomir de pe raza comunei Draghiceni, Nisipurile de la Dabuleni ce se intind si pe raza comunei Ianca, Confluenta Olt – Dunare pe raza localitatilor Gircov, Giuvarasti, Orlea si Corabia si Valea Oltului Inferior care cuprinde lacurile de acumulare de pe raul Olt, iar pe raza judetului de la lacul de acumulare Dragasani pana la lacul de acumulare Izbiceni.
Aceste arii speciale de protectie a pasarilor salbatice gazduiesc efective importante ale unor specii de pasari protejate, respectiv barza alba, lebada de iarna, egreta mare, eretele vanat, dumbraveanca, pasarea ogorului, buhaiul de balta, starcul pitic, sfranciocul cu frunte neagra, pescarusul mic, ferestrasul mic, batausul, ciocintorsul.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți