Din fondul de garantare se asigura plata creantelor salariale ce rezulta din contractele individuale si colective de munca, incheiate de salariati cu angajatorii aflati total sau partial in insolventa. Insolventa acestora este dispusa printr-o hotarare judecatoreasca de deschidere a procedurii insolventei si de ridicare totala sau partiala a dreptului de administrare.
Din fondul de garantare se pot plati salarii restante, compensatii banesti restante datorate de angajator pentru concediile de odihna neefectuate de salariati (pt. maximum un an de munca), plati compensatorii restante in cuantumul stabilit in contractul individual de munca sau contractul colectiv de munca, compensatii restante in cazul accidentelor de munca si bolilor profesionale, indemnizatii restante pe durata intreruperii temporare a activitatii.
Fondul de garantare se constituie prin contributia angajatorului de 0,25%, aplicata asupra fondului total de salarii brute lunare, sau dobanzi, majorari, penalizari pentru neplata contributiei la fond.
Cuantumul creantelor salariale nu poate depasi trei salarii medii brute pe economie
Potrivit legii, cuantumul creantelor nu poate depasi trei salarii medii brute pe economie (salariul mediu brut comunicat de Institutul National de Statistica in luna in care s-a deschis procedura de insolventa). in cazul in care se pronunta hotararea de inchidere a procedurii de insolventa, angajatorul este obligat sa restituie sumele platite salariatilor din fondul de garantare, in termen de 6 luni de la inchiderea procedurii.
Documentele necesare pentru recuperarea platilor restante
in cazul in care un salariat se regaseste in situatia amintita, acesta sau reprezentantul acestuia trebuie sa depuna o serie de documente la AJOFM Olt, pentru a-si recupera sumele datorate de angajator: cerere scrisa a salariatului sau administratorului insotita de copie de pe hotararea judecatoreasca definitiva de deschidere a procedurii de insolventa; copie de pe hotararea judecatoreasca prin care s-a dispus masura ridicarii partiale sau totale a dreptului de administrare; situatia creantelor salariale aferente perioadelor prevazute in lege; copii de pe pontajele care atesta prestarea muncii de catre salariati in perioadele prevazute legal; copii de pe statele de plata care atesta existenta creantelor salariale; copie de pe contractul colectiv de munca aplicabil la nivelul angajatorului in stare de insolventa; copii de pe contractele individuale de munca ale salariatilor care au suferit accidente de munca sau boli profesionale; copii de pe certificatele medicale pe baza carora se acorda, potrivit legii, indemnizatia pentru incapacitate temporara de munca datorata accidentelor de munca si bolilor profesionale; copii de pe procesele-verbale de cercetare a accidentelor de munca, intocmite, potrivit legii, de autoritatea competenta; copii de pe formularele de declarare finala a bolilor profesionale, intocmite, potrivit legii, de autoritatea competenta; copii de pe fisele de lichidare ale persoanelor ale caror raporturi de munca au incetat in perioadele prevazute de legea in vigoare.
in cazul indeplinirii conditiilor cerute de lege, agentia emite dispozitia de stabilire a cuantumului creantelor salariale. Aceasta constituie titlu de creanta care devine titlu executoriu in cazul redresarii societatii.
Potrivit informatiilor oficiale, de la inceputul acestui an, AJOFM Olt nu a inregistrat nicio cerere de acest fel.