Autoritatea competenta pentru protectia mediului responsabila cu emiterea autorizatiei integrate de mediu/autorizatiei de mediu emite o autorizatie integrata de mediu/autorizatie de mediu numai in situatia in care instalatia indeplineste cerintele prezentei legi, fara a aduce atingere altor cerinte ale legislatiei nationale sau a UE. Conform prevederilor acestei legi, autorizatia este actul administrativ emis de autoritatile competente de mediu, care permite unei instalatii, unei instalatii de ardere, unei instalatii de incinerare a deseurilor sau unei instalatii de coincinerare a deseurilor sa functioneze in totalitate sau in parte, in conditii care sa garanteze ca instalatia respecta prevederile prezentei legi. Operatorul are obligatia sa respecte conditiile prevazute in autorizatia integrata de mediu/autorizatia de mediu.
in cazul incalcarii oricareia dintre conditiile prevazute in autorizatia integrata de mediu/autorizatia de mediu, operatorul are urmatoarele obligatii:
a) sa informeze imediat autoritatea competenta pentru protectia mediului responsabila cu emiterea autorizatiei integrate de mediu/autorizatiei de mediu;
b) sa ia imediat masurile necesare pentru a restabili conformitatea, in cel mai scurt timp posibil, potrivit conditiilor din autorizatia integrata de mediu/autorizatia de mediu.
Autoritatea competenta pentru protectia mediului responsabila cu emiterea autorizatiei integrate de mediu/autorizatiei de mediu impune operatorului sa ia orice masuri suplimentare pe care aceasta le considera necesare in vederea restabilirii conformitatii.
Operatorul are obligatia sa intrerupa operarea instalatiei, a instalatiei de ardere, a instalatiei de incinerare a deseurilor, a instalatiei de coincinerare a deseurilor sau a unor parti relevante ale acestora, in cazul in care incalcarea conditiilor din autorizatia integrata de mediu/autorizatia de mediu reprezinta un pericol imediat pentru sanatatea umana sau risca sa aiba un efect advers semnificativ imediat asupra mediului, pana la restabilirea conformarii.
in cazul oricarui incident sau accident care afecteaza mediul in mod semnificativ, fara a incalca prevederile OUG 68/2007 privind raspunderea de mediu cu referire la prevenirea si repararea prejudiciului asupra mediului, aprobata prin Legea 19/2008, operatorul are urmatoarele obligatii:
a) sa informeze imediat autoritatea competenta pentru protectia mediului si autoritatea competenta pentru inspectie si control la nivel local;
b) sa ia imediat masurile pentru limitarea consecintelor asupra mediului si prevenirea altor incidente sau accidente posibile;
c) sa ia orice masuri suplimentare, considerate adecvate si impuse de autoritatile competente prevazute la lit.a), pe care acestea le considera necesare, in vederea limitarii consecintelor asupra mediului si a prevenirii altor incidente sau accidente posibile.
Prezenta lege transpune in legislatia nationala prevederile Directivei 2010/75/UE a Parlamentului European si a Consiliului European din 24 noiembrie 2010 privind emisiile industriale (prevenirea si controlul integrat al poluarii) (reformare), publicata in Jurnalul Oficial al Uniunii Europene (JOUE) seria L nr. 334 din 17 decembrie 2010.
Operatorii economici trebuie sa respecte noi reguli privind emisiile industriale
- Advertisement -
- Advertisement -