De la sfarsitul lui 2012 si pana acum am depus 7 cereri de finantare catre ADR Sud-Vest Oltenia pentru reabilitare prin fonduri europene, care vizeaza nu mai putin de 91 de blocuri. Am semnat deja contractul de finantare pentru prima cerere depusa in decembrie 2012, iar lucrarile vor incepe in aceasta vara. Dar vom depune in continuare noi cereri de finantare pentru a atrage si restul de 15% din banii ramasi nefolositi de celalalte administratii locale din regiune.
in paralel, derulam programul de reabilitare prin OUG 18/2009, care se deruleaza cu 50% bani de la bugetul de stat, 30% de la bugetul local si 20% de la asociatiile de proprietari. Am prevazut posibilitatea platii in rate pe 9 ani a contributiei, pentru a nu-i impovara pe slatineni cu cheltuieli mari. in cadrul acestui program s-au inscris 9 blocuri, executia a inceput la toate si va fi finalizata anul acesta.
De asemenea, pentru ca birocratia intarzie startul programului european am decis sa lansam o noua editie a concursului de reabilitare Slatina, oras verde, oras curat si am alocat bani de la bugetul local pentru inca 30 de blocuri. Am decis sa acordam prioritate asociatiilor de locatari care au depus si care vor depune dosare pentru reabilitare pe fonduri europene, tocmai pentru a motiva asociatiile si locatarii sa se mobilizeze, la randul lor, si sa ne sustina in pregatirea documentatiei necesara cererilor de finantare.
Oficial, din luna februarie, Slatina are parc industrial. Ati inceput sa primiti oferte de la investitori pentru ocuparea spatiilor comerciale?
Am primit deja 10-15 scrisori de la investitori interesati, care au solicitat anumite suprafete de teren pentru cumparare sau concesionare. Pana la sfarsitul lunii aprilie vom scoate si primele parcele ale parcului industrial la licitatie.
incercam sa atragem investitorii oferindu-le facilitati fiscale si urbanistice importante in cadrul parcului industrial: scutire de la plata taxelor si impozitelor pe proprietate, a taxelor pentru autorizatia de construire, care ar fi destul de mari in mod obisnuit. Tot noi suportam costurile cu utilitatile publice.
Speram sa atragem cat mai multi investitori din zona activitatilor preponderent industriale, insa si de prestari servicii, cercetare stiintifica, depozitare, afaceri care se deruleaza, de regula, la marginea oraselor, in afara perimetrelor rezidentiale.
Cum ramane cu micii antreprenori locali din Slatina, care nu au resurse suficiente pentru a-si dezvolta ideile de afaceri? La ei v-ati gandit?
Am decis sa lansam o schema locala de ajutor de minimis pentru cei care vor sa porneasca la drum cu o activitate economica, dar nu au bani suficienti pentru derularea acestei activitati. Prin aceasta schema vom acorda facilitati fiscale sub forma scutirii de la plata impozitelor pe cladiri si teren, in valoare de pana la 200.000 euro, persoanelor juridice care indeplinesc mai multe conditii: investesc minim 500.000 euro, angajeaza cel putin 5 salariati, au achitate la zi datoriile catre bugetul de stat si local.
Ne asteptam ca, in urma implementarii acestui program, sa vedem o crestere a investitiilor si a gradului de ocupare a fortei de munca la nivelul municipiului, dar si a veniturilor fiscale la bugetul local. Desigur, pe termen lung, rezultatele vor trece dincolo de nivelul local si vom vedea o imbunatatire a performantelor economice in intreaga regiune.
Care sunt pasii pe care trebuie sa-i urmeze o firma pentru a putea beneficia de schema de minimis?
in cazul in care solicitantul indeplineste toate conditiile cerute si este eligibil, acesta va trebui sa completeze cererea de finantare conform Ghidului si sa o inregistreze la registratura Primariei insotita de toate documente justificative solicitate. Toate informatiile necesare pentru completarea cererii de finantare si lista documentelor justificative vor fi disponibile pe site-ul Primariei (www.primariaslatina.ro) in momentul lansarii schemei de minimis.
soferii din Slatina sunt nemultumiti de vigneta de parcare, dupa cum stiti si dumneavoastra. La inceputul anului ati introdus un nou regulament privind parcarile din oras, care introduce vignetele de parcare ocazionala cu valabilitate flexibila, mai mica de un an, cat era perioada fixa care a starnit valul de nemultumiri in 2013. Ce ne asteapta in continuare?
Motivul pentru care am introdus vignetele de parcare a fost responsabilizarea proprietarilor de autoturisme din Slatina si eliminarea autoturismelor abandonate in parcari. Am dorit ca Slatina sa fie un oras modern si bine organizat, asa cum trebuie sa fie un oras dintr-un stat membru al Uniunii Europene.
Dar am tinut cont de nemultumirea oamenilor si am folosit-o in mod constructiv, venind cu o solutie noua pentru eliminarea masinilor expuse spre vanzare din parcarile orasului. Asadar, soferii din Slatina nu vor trebui sa isi mai cumpere vigneta de parcare din 2015, in schimb negustorii de masini, care vor dori sa foloseasca domeniul public pe post de piata, vor avea de platit sume mult mai mari.
Se apropie vara si, odata cu aceasta, perioada vacantei si a concediilor. Din ce in ce mai multi slatineni aleg sa-si petreaca concediul acasa, pentru a face economii. Ce le pregatiti, in acest an, ca alternative de petrecere a timpului liber pentru o bine meritata vacanta?
in curand vom inaugura bazinul de inot. Practic, mai sunt de executat doar lucrarile la interior: pavarea si finisarea bazinului cu gresie si mozaic specific, plus compartimentarea interioara si placarea cu gresie, faianta si rigips. Important este ca nu va trece vara fara ca slatinenii sa aiba un bazin de inot modern, singurul acoperit din judet, unde isi vor putea duce copiii la cursuri de inot sau se vor bucura chiar ei de acest sport. Am in vedere mai multe tipuri de gratuitati si abonamente la preturi pentru a incuraja practicarea inotului.
in aceasta vara vom inaugura si Clubul Nautic Plaja Olt, partea de plaja cu piscina si zona de agrement. Asadar, slatinenii, dar si locuitorii din zonele apropiate si chiar turistii straini, vor avea la dispozitie o plaja cu toate conditiile pentru petrecerea timpului liber.
Tot pentru a valorifica potentialul turistic al Municipiului Slatina, continuam investitiile pentru reabilitarea cladirilor monument istoric din Centrul Vechi si incercam sa atragem cat mai multe fonduri europene in acest scop. Avem in lucru inclusiv o schema de sprijin pentru reabilitarea cladirilor din zona aflate in proprietate privata, cu fonduri de la bugetul si din alte surse atrase. si tot in efortul de dezvoltare a orasului nostru, am preluat in administrare de la Guvern terenul dezafectat al fostei unitati miliare din Slatina, pentru a construi aici un ansamblu multifunctional cu locuinte, gradinite, spatii comerciale si de agrement.
in schimbul preluarii fostei unitati militare din Slatina, Primaria trebuie sa achizitioneze locuinte pentru armata si sa reabiliteze cladirea Cercului Militar. Exista bani in bugetul local pentru asemenea investitii?
intr-adevar, conform obligatiilor asumate in schimbul preluarii constructiilor si a terenului fostei unitati militare, in doi ani de la emiterea Hotararii de Guvern trebuia sa achizitionam 48 de apartamente in municipiu pentru a le da spre administrare Ministerului Apararii Nationale. Am prevazut in bugetul local de anul acesta suma necesara pentru indeplinirea acestei obligatii si am intocmit un studiu de fezabilitate. Studiul, aprobat de curand in Consiliul Local, a analizat oportunitatea achizitionarii pe piata libera sau construirii acestor apartamente, reiesind ca varianta mai economica ar fi achizitia. Vom face, insa, demersuri pentru prelungirea termenului pana la care trebuie sa fie cumparate apartamentele, astfel incat sa nu existe presiune de timp, iar procedura de achizitie sa fie derulata in mod chibzuit.
Tot ca parte a acestei intelegeri, va trebui sa reabilitam anul acesta si cladirea Cercului Militar, situata pe strada Ionascu. Pregatim deja documentele pentru restaurarea acestei cladiri, evaluam costurile si cautam solutii de finantare.
Consider ca acest efort financiar merita, in conditiile in care pe terenul fostei unitati militare, aflat acum intr-o stare deplorabila, vom construi un ansamblu multifunctional, care va include blocuri de locuinte, doua gradinite, spatii comerciale, un parc si mai multe facilitati sportive – un teren de minifotbal si doua terenuri de tenis de camp.
Ce surprize ne pregatiti anul acesta la Olimpiada Liceelor?
in fiecare an avem noutati la Olimpiada Liceelor. Anul acesta, pentru ca olimpiada va avea loc inaintea alegerilor europarlamentare din luna mai, vom introduce o proba supriza, in cadrul careia un elev va fi desemnat Europarlamentarul de Slatina si va primi ca premiu o importanta suma de bani.
Fiecare liceu participant va avea un candidat, competitia urmand sa se deruleze dupa toate canoanele unui scrutin electoral veritabil. La inceputul olimpiadei vom avea o lansare a candidatilor, asa cum se face intr-o campanie. Cei noua candidati vor avea la dispozitie bugete pentru campanie, vor avea intalniri cu electoratul, vor trebui sa treaca o proba scrisa cu notiuni despre Comunitatea Europeana, iar inaintea finalei vom avea o dezbatere in parteneriat cu televiziunea locala, ca in orice campanie electorala. in ultima zi a Olimpiadei vom avea un scrutin care va desemna efectiv cine este Europarlamentarul de Slatina.
Cred ca aceasta competitie va fi o buna ocazie pentru a atrage atentia asupra importantei alegerilor europene si pentru a incuraja participarea la vot, in special in randul tinerilor care se pregatesc sa mearga pentru prima data la vot anul acesta.
Minel Prina, primarul Slatinei: Am decis sa lansam o schema locala de ajutor de minimis
- Advertisement -
- Advertisement -