11.3 C
Slatina
luni,12 mai,2025

Ultimele Articole

Au fost publicate reglementarile contabile privind contabilitatea in partida simpla

- Advertisement -

Acestea au intrat in vigoare la data de 1 martie 2015 si se aplica de catre urmatoarele categorii de persoane: a) persoanele fizice si asocierile fara personalitate juridica ale caror venituri sunt supuse impozitului pe venit in conformitate cu prevederile Legii nr. 571/2003 privind Codul fiscal, cu modificarile si completarile ulterioare, al caror venit net anual este determinat in sistem real, pe baza datelor din contabilitate, fiind obtinut din – activitati independente, cedarea folosintei bunurilor si activitati agricole, silvicultura si piscicultura; b) persoanele sau entitatile care, prin actul normativ de infiintare, prin legi speciale sau prin alte acte normative, au obligatia tinerii contabilitatii in partida simpla, cu exceptia persoanelor juridice fara scop patrimonial.

Prima categorie de persoane are obligatia sa conduca evidenta contabila pe baza regulilor contabilitatii in partida simpla sau poate sa opteze pentru conducerea contabilitatii in partida dubla, cu exceptia celor pentru care in actul normativ de infiintare, in legi speciale sau in alte acte normative exista prevederi exprese privind tinerea contabilitatii in partida simpla. Cei care opteaza pentru contabilitatea in partida dubla aplica aceasta prevedere de la inceputul exercitiului financiar urmator celui in care si-au exercitat optiunea. Persoanele prevazute la lit. a) care se infiinteaza dupa 1 martie 2015 pot opta pentru tinerea contabilitatii in partida dubla de la data infiintarii acestora.

Organizarea si conducerea contabilitatii in partida dubla se face in baza reglementarilor contabile in vigoare, aplicabile operatorilor economici, pana la nivel de balanta de verificare, fara a intocmi situatii financiare anuale. Evidenta contabila astfel tinuta trebuie sa permita determinarea informatiilor necesare pentru indeplinirea obligatiilor prevazute de legislatia in vigoare. Se vor intocmi Registrul-jurnal (cod 14-1-1) si Registrul-inventar (cod 14-1-2).

Persoanele care au organizat contabilitatea in partida simpla si au optat pentru contabilitate in partida dubla vor prelua, pe baza inventarului si a informatiilor privind creantele si datoriile, ca solduri initiale, la inceputul exercitiului financiar pentru care au optat, sumele din documentele intocmite pentru tinerea contabilitatii in partida simpla, respectiv din: Registrul inventar; Registrul-jurnal de incasari si plati; fisa mijlocului fix; extras de cont; alte documente.

Persoanele care desfasoara activitati independente si care au obligatia tinerii contabilitatii conform Ordinului ministrului Finantelor Publice nr. 170/2015 sunt persoanele care obtin venituri din: activitati economice (persoane fizice autorizate, intreprinderi individuale si intreprinderi familiale); profesii libere (medici, avocati, notari, auditori financiari, consultanti fiscali, experti contabili, arhitecti si alte profesii reglementate); drepturi de proprietate intelectuala (in conditiile in care opteaza pentru determinarea venitului net in sistem real); persoanele sau entitatile care, prin actul normativ de infiintare, prin legi speciale sau prin alte acte normative, au obligatia tinerii contabilitatii in partida simpla, cu exceptia persoanelor juridice fara scop patrimonial.
Persoanele susmentionate pot utiliza formularele financiar-contabile prevazute in OMFP nr. 170/2015 sau numai o parte din acestea, in functie de elementele specifice activitatii desfasurate, astfel incat acestea sa permita determinarea informatiilor necesare pentru indeplinirea obligatiilor prevazute de legislatia in vigoare, dar pot utiliza si alte formulare financiar-contabile prevazute in Normele metodologice de intocmire si utilizare a documentelor financiar-contabile, aprobate prin Ordinul ministrului Economiei si Finantelor nr. 3.512/2008 privind documentele financiar-contabile, cu completarile ulterioare, precum si alte formulare prevazute in mod expres de acte normative care reglementeaza activitati economice specifice (agricultura, exploatarea masei lemnoase, jocuri de noroc etc.).
Persoanele care conduc contabilitatea in partida simpla au obligatia sa efectueze inventarierea la inceputul activitatii, cel putin o data pe an, precum si la incetarea activitatii.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți