15.2 C
Slatina
vineri,23 mai,2025

Ultimele Articole

Bacsisul, legiferat si impozitat

- Advertisement -

Actul normativ care legifereaza bacsisul a fost adoptat in ultima sedinta de Guvern.
Bacsisul reprezinta orice suma de bani oferita voluntar de client, in plus fata de contravaloarea bunurilor livrate sau serviciilor prestate. Se interzice conditionarea, sub orice forma, a livrarilor de bunuri sau a prestarilor de servicii de acordarea bacsisului. Potrivit noilor reglementari, operatorul economic va avea obligatia marcarii bacsisului pe un bon fiscal distinct, insa va putea opta daca bacsisul inregistrat fiscal si contabil ramane la dispozitia sa, ori se distribuie salariatilor, potrivit unui regulament propriu de ordine interioara, se precizeaza intr-un comunicat de presa al Guvernului.
Bacsisul primit se va impozita, actul normativ mentionand astfel:
-impozitarea bacsisului ca profit al operatorului economic in cazul in care acesta nu se distribuie salariatilor (16% sau 3% in cazul microintreprinderilor);
-necuprinderea bacsisului in sfera TVA in cazul in care se distribuie angajatilor;
– impozitarea la nivelul angajatului cu 16% impozit pe venit din alte surse, prin retinere la sursa, in cazul in care bacsisul se distribuie salariatilor;
– necuprinderea in baza de impozitare a contributiilor sociale si a contributiilor sociale de sanatate – deci netaxarea din acest punct de vedere.
Totodata, actul normativ adoptat de Guvern introduce obligatia intocmirii de documente justificative, atat pentru sumele de bani introduse in punctele de vanzare a bunurilor sau de prestare a serviciilor, cat si pentru sumele extrase din acestea, astfel incat organele de control sa aiba la dispozitie instrumentele necesare pentru a identifica sumele care nu sunt justificate prin documente conform legii.
Operatorul economic va avea obligatia sa asigure inregistrarea banilor detinuti de angajati la ora inceperii programului de lucru, intr-un registru de bani personali. Astfel, in cazul unui control, eventualele sume de bani gasite in plus fata de sumele inregistrate, sa nu poata fi justificate ca fiind banii apartinand angajatilor.
Angajatii operatorului economic vor avea obligatia sa prezinte la solicitarea organelor de control sumele de bani aflate asupra lor, atunci cand se afla in incinta unde isi desfasoara activitatea si in timpul programului de lucru.
Actul normativ aduce unele modificari si in ceea ce priveste regimul de sanctionare a operatorilor economici care nu se doteaza cu aparate de marcat electronice fiscale, desi au aceasta obligatie. Astfel, potrivit noilor reglementari, in situatiile in care operatorul economic nu s-a dotat cu aparat de marcat electronic fiscal, suspendarea activitatii va fi dispusa pana in momentul in care acesta se conformeaza prevederilor legale si achizitioneaza un aparat de marcat pe care il fiscalizeaza si il utilizeaza in activitate, facand in acelasi timp, dovada platii amenzii pe care organul de control i-a aplicat-o. Conform legislatiei aflata pana acum in vigoare, sanctiunea pentru operatorii economici care nu erau dotati cu aparat electronic fiscal consta in suspendarea activitatii de la o luna la 3 luni, fara a se tine cont de intrarea in legalitate si nici de plata amenzii.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți