Elevii si studentii interesati de explorarea spatiala si care au varste cuprinse intre 7 si 22 de ani pot lua parte la competitia Odysseus, o aventura care combina invatarea stiintifica si experienta practica, spun organizatorii concursului. Concursul este impartit in trei grupe de varsta: Skywalkers, Pionieri, si Exploratori, insa scopul final al proiectului este acela de a stimula dezvoltarea oamenilor de stiinta calificati, a inginerilor si tehnicienilor in domeniile relevante pentru prioritatile politicii spatiale a UE.
Cei din categoria Skywalkers trebuie sa urmeze cursurile unei scoli primare sau gimnaziale si sa aiba varste cuprinse intre 7 si 13 ani. Pana pe 31 martie 2016 acestia se pot inscrie in competitie prin trimiterea unui desen inspirat de una dintre cele patru teme propuse, respectiv Sistemul Solar si stiinte spatiale; Europa in spatiu; Fiintele umane pe Marte; Astrobiologie – cautarea vietii in Univers.
Elevii de liceu cu varste cuprinse intre 14 si 18 ani se pot inscrie in categoria Pionieri a competitiei. Ei vor lucra in echipe de doi sau trei membri si ar trebui sa fie coordonati de un profesor. Acestia trebuie sa aleaga tipul de proiect la care doresc sa lucreze (un experiment, un videoclip, un prototip, o prezentare etc.) si sa selecteze o tema din cele propuse si categoriei Skywalkers: Sistemul Solar si stiinte spatiale; Europa in spatiu; Fiintele umane pe Marte; Astrobiologie – cautarea vietii in Univers. Termenul limita pentru trimiterea lucrarilor este 15 ianuarie 2016.
Cei care participa in categoria Exploratori trebuie sa urmeze cursurile unei facultati si sa aiba varste cuprinse intre 17 si 22 de ani. Acestia pot concura individual sau in perechi si pot opta sa fie indrumati de catre un mentor in ceea ce priveste aspectele stiintifice si tehnice ale proiectului lor. Ei trebuie sa prezinte pana pe 15 ianuarie 2016 un proiect original in domeniul spatial bazat pe una dintre urmatoarele teme: Galileo: beneficii zilnice ale aplicatiilor spatiale; Copernicus: Observarea Pamantului; Misiunea Rosetta: explorarea spatiului; Misiunea Gaia: observarea stelelor; General: stabilirea de legaturi intre datele de teren si datele prin satelit. La evaluarea proiectelor studentilor, juriul va acorda puncte in functie de urmatoarele criterii: excelenta academica, relevanta temei, abilitati de a rezolva probleme, originalitate, relevanta sociala, prezentare, valoarea tehnica, abilitati practice, durabilitate si constientizare cu privire la mediu, se detaliaza pe site-ul Agentiei Spatiale Romane, www.rosa.ro.
Mai multe detalii despre regulile de concurs si conditiile de inscriere se pot gasi pe site-ul competitiei, http://www.odysseus-contest.eu.
Concurs european pentru elevi si studenti, lansat de Agentia Spatiala Romana
- Advertisement -
- Advertisement -