- Advertisement -
in total, 324 de doze de vaccin gripal, repartizat de Ministerul Sanatatii (MS) cu titlu gratuit, au fost distribuite in judet, printre primii olteni care vor fi vaccinati fiind pacientii cu afectiuni sau boli cronice si personalul medico-sanitar care deserveste Serviciul Judetean de Ambulanta Olt si din sectiile de Anestezie si Terapie Intensiva (ATI) si Neonatologie. insa, potrivit informatiilor puse la dispozitie de reprezentantii DSP Olt, prima transa de vaccin nu ajunge nici macar pentru vaccinarea cadrelor medicale, numarul acestora fiind de 442.
in data de 25 octombrie 2017, in Depozitul Antiepidemic al DSP Olt au intrat 324 de doze de vaccin gripal (vaccin repartizat de MS cu titlu gratuit), respectiv Influvac (produs biologic monodoza), pentru vaccinarea urmatoarelor categorii de persoane:
pacientii cu boli cronice spitalizati in unitatile medicale in scopul prevenirii infectiilor asociate asistentei medicale datorate contactarii infectiei prin gripa; pacientii cu afectiuni cronice din spitalele/sectiile de boli cronice; personalul medico-sanitar care deserveste serviciul de ambulanta – 268 persoane si personalul medico-sanitar din sectiile de ATI si neonatologie – 174 persoane. DSP Olt va face distributia vaccinului gripal pe baza de contracte de prestari servicii, conform reglementarilor Organizatiei Mondiale a Sanatatii 377/ 2017, anexa 9, a declarat Gabriela Gogiu, purtatorul de cuvant al institutiei.
Potrivit sursei citate, incepand din a doua jumatate a lunii noiembrie vor fi livrate a doua si a treia transa de vaccin gripal, dozele fiind destinate vaccinarii diferentei de peste 29.600 de olteni care fac parte din categoriile de populatie considerate la risc. Considerate la risc sunt persoanele cu varsta cuprinsa intre 6 luni – 64 ani, in evidenta cu afectiuni medicale cronice pulmonare, cardiovasculare, metabolice, renale, hepatice, neurologice, diabet zaharat, obezitate, astm sau cu virusul imunodeficientei umane; gravidele; medicii, cadrele sanitare medii si personalul auxiliar atat din spitale, cat si din unitatile sanitare ambulatorii, inclusiv salariati ai institutiilor de ocrotire (n.red. – copii sau batrani) si ai unitatilor de bolnavi cronici, care prin natura activitatii vin in contact respirator cu pacientii sau asistatii; persoanele, adulti si copii, rezidente in institutii de ocrotire sociala, precum si persoanele care acorda asistenta medicala, sociala si ingrijiri la domiciliul persoanelor la risc inalt; toate persoanele cu varsta 65 de ani.
Cum prima transa de vaccin antigripal abia a sosit, in a treia saptamana de supraveghere a gripei si infectiilor respiratorii acute numarul cazurilor de imbolnavire in randul oltenilor a fost in crestere. Potrivit reprezentantilor DSP Olt, saptamana trecuta 1.982 de olteni au fost diagnosticati cu viroze, 53 dintre acestia necesitand internarea in spital, iar 883 au fost diagnosticati cu pneumonie, 122 dintre ei fiind internati. in continuare, ponderea este detinuta de grupele de varsta cuprinse intre 0 si 19 ani. Evolutia este fara tendinta de tip epidemic si se incadreaza in limitele intervalului asteptat ale circulatiei virusurilor gripale pentru aceasta perioada, a precizat Gabriela Gogiu, purtatorul de cuvant al DSP Olt.
- Advertisement -