Potrivit senatorului de Olt Renica Diaconescu o unitate stroke presupune existenta unui tomograf si a unui RMN, insa nu este absolut obligatoriu, si mai este nevoie de un medic neurolog, un medic de urgenta de ATI, eventual si de un neurochirurg. Astfel, eforturile financiare nu ar fi foarte mari, mai ales ca tomografe sunt in toate spitalele judetene de urgenta. Teoretic, aceste unitati stroke sunt infiintate printr-un ordin de ministru, care, din pacate, a ramas pe hartie.
Pentru mine, prioritar ar fi acum sa demaram o actiune mai larga de infiintare, in fiecare spital judetean de urgenta, a unei unitati de neurologie vasculara, mai exact, de stroke. Pentru ca din experienta pe care o am pot sa va spun ca pierdem foarte multi bolnavi cu AVC neexistand aceste unitati specializate in care sa li se ofere tratamentul de urgenta. Mai precis, ma gandesc la faptul ca, in ultimul timp, pacientilor cu accidente vasculare ischemice care vin intr-o fereastra de patru ore de la debut li se poate face tromboliza. Asta inseamna ca, la fel ca in cardiologie, cheagul poate fi topit. Daca infarctul este bine pus la punct printr-un sistem de tromboliza care se efectueaza inca din unitatea de primire urgenta si in fiecare zi este delegata cate o clinica care preia infarctul miocardic si se intervine ulterior prin punerea de stenturi sau prin bypass-uri, pacientul isi poate reveni foarte bine. in neurologie, aceste unitati inca nu au luat fiinta, desi au fost promulgate prin ordin de ministru. Ele exista doar la nivel de Bucuresti si in clinicile mari din Timisoara, Cluj, Iasi, dar asta nu este suficient. Nu doar pentru ca sunt neurolog, dar si pentru ca eu cred ca deja s-a intarziat foarte mult cu acest proiect si este pacat, pentru ca o astfel de interventie salveaza vieti. Pacientul respectiv nu mai ramane cu deficit motor si, ce este cel mai important, traieste. (…) Am foarte multi pacienti care la 40 de ani fac accidente vasculare. si aici s-ar putea impune tratament trombolizant, a declarat medicul Renica Diaconescu pentru revista Politici de sanatate. De asemenea, seful Sectiei Neurologie a unitatii medicale slatinene a mentionat ca si cauze pentru debutul precoce stresul, alimentatia, lipsa unui regim alimentar dietetic adecvat. inainte de ’89, cand auzeam cuvantul stres mi se parea ca este ceva foarte departe de noi. Acum il simtim din plin, mai ales medicii practicieni ii simt prezenta atat pentru ei, cat si pentru pacientii lor. Cat despre alimentatie, au luat avant produsele nenaturale, bogate in grasimi nesaturate, iar la toate acestea se adauga consumul de alcool, care e exarcebat, in ultimul timp, a spus doctorul Diaconescu.
Potrivit celor spuse de medicul slatinean, ideea infiintarii de unitati stroke este pusa pe hartie si a luat forma unui ordin al ministrului. Demnitarul ar vrea ca acest ordin sa fie transformat in lege si astfel ar putea fi demarata infiintarea unitatilor stroke in spitalele judetene de urgenta. Vreau ca ordinul de ministru sa fie transformat in lege, iar proiectul de lege urmeaza sa il depunem impreuna cu proiectul pentru bolnavii in stare vegetativa. Ar degreva foarte mult unitatile de terapie intensiva din spitale. Un bolnav care este in stare vegetativa il duci intr-un coma center , il intubezi si ramane acolo pana cand i se sfarsesc zilele. Am mai spus si repet, in acest moment, acesti bolnavi stau in spitale prin mila unor doctori, a conchis senatorul de Olt.
Senatorul Renica Diaconescu doreste infiintarea de unitati stroke in spitalele judetene de urgenta
- Advertisement -
- Advertisement -