10.7 C
Slatina
sâmbătă,27 aprilie,2024

Ultimele Articole

Inspectorii de muncă au dat amenzi de 330.000 de lei angajatorilor din Olt depistaţi cu muncitori la negru

- Advertisement -

17 angajaţi fără contract de muncă au fost găsiţi de reprezentanţii Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Olt în timpul controalelor efectuate luna trecută la agenţii economici din judeţ. În total, şapte societăţi comerciale din Caracal, Balş, Slatina şi Corabia au fost amendate cu 330.000 de lei pentru muncă la negru.

Bogdan Ţucă, purtătorul de cuvânt al ITM Olt, a declarat că o firmă de pază şi protecţie din municipiul Caracal a primit cea mai mare amendă, în valoare de 140.000 de lei, aici inspectorii de muncă olteni identificând şapte persoane care desfăşurau muncă nedeclarată. Sancţionate contravenţional au fost şi două firme din Craiova, ambele cu punct de lucru în oraşul Balş, una având ca domeniu de activitate facilităţi de cazare şi a primit 40.000 de lei pentru două persoane angajate la negru, iar cealaltă de comerţ a fost amendată cu 20.000 de lei pentru o persoană fără contract de muncă. Au mai fost date contravenţii şi la trei agenţi economici din Slatina, una de comerţ cu trei muncitori la negru – 60.000 de lei, una de construcţii cu două persoane care prestau muncă nedeclarată – 40.000 de lei şi una de întreţinere şi reparaţii auto cu un angajat fără forme legale – 20.000 de lei. O amendă de 20.000 de lei a primit şi o firmă din Corabia, aceasta având o persoană care desfăşura muncă nedeclarată.

Din totalul de 17 muncitori la negru, nouă nu aveau deloc contracte de muncă, şapte munceau deşi aveau contractele de muncă suspendate în baza şomajului tehnic, iar una avea contract de muncă cu timp parţial , însă a fost depistată la serviciu în afara programului de lucru. Totodată, luna trecută, în judeţ s-au produs şi zece accidente de muncă, în urma acestora zece persoane rămânând cu incapacitate temporară de muncă.

Datele oficiale prezentate de Inspecţia Muncii arată că inspectorii de muncă au efectuat, în luna mai, 158 de controale specifice, domeniile verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice fiind: construcțiile, comerţul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri şi persoane şi agricultură.

221 de deficiențe au fost identificate în urma controalelor, pentru acestea dispunându-se măsuri de remediere, iar numărul sancţiunilor contravenţionale aplicate a fost de 121, din care 111 au fost avertismente și zece amenzi, a căror valoare s-a ridicat la 340.600 de lei. Cele mai frecvente deficiențe constatate de inspectorii de muncă au fost neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului săptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție; neefectuarea controlului medical periodic.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți