8.1 C
Slatina
sâmbătă,27 aprilie,2024

Ultimele Articole

Șomaj pentru absolvenții de liceu care nu au promovat examenul maturității

- Advertisement -

Absolvenții de liceu care su susținut examenul național și nu l-au promovat trebuie să cunoască faptul că pot beneficia de șomaj, însă până marți, 28 iulie, trebuie să anunțe Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă Olt, cu privire la acest aspect.

Anunțul a fost făcut vineri, 24 iulie, de reprezentanții instituției, care au remis un comunicat de presă. „Conform legislaţiei în vigoare, data limită de înregistrare la Agenţia Judeţeană pentru Ocuparea Forţei de Muncă Olt, a absolvenților de liceu – promoția 2020 – care nu au promovat examenul de Bacalaureat este 28 iulie. Neînregistrarea până la această dată  atrage imposibilitatea acordării indemnizaţiei de şomaj. Precizăm că înregistrarea ca persoană aflată în căutarea unui loc de muncă este o etapă prealabilă și obligatorie în vederea obținerii facilităților acordate potrivit Legii 76 din 2002, privind sistemul asigurărilor pentru șomaj și stimularea ocupării forței de muncă”, se arată în comunicat.

Potrivit AJOFM Olt, absolvenţii instituțiilor de învățământ care se înregistrează ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă, în evidenţele instituției în raza căreia își au domiciliul, beneficiază de servicii gratuite de informare şi consiliere profesională, medierea muncii, formare profesională, precum și de facilități financiare.

Actele necesare pentru ca liceeni să se poată înregistra ca persoane aflate în căutarea unui loc de muncă la AJOFM Olt sunt actul de identitate (copie şi original) și actul de studiu sau adeverinţa din care să rezulte data absolvirii (copie plus original). Pentru a se înregistra, tinerii din judeţul Olt se pot adresa la agentiile locale și punctele de lucru din subordinea AJOFM Olt, respectiv cele din Slatina, Caracal, Balș, Corabia și Drăgăneşti Olt.

Și absolvenții de liceu care au promovat examenul maturității se pot înregistra în evidențele Agenției de Șomaj Olt în termen de 60 de zile de la  data  de 1 a lunii următoare celei înscrise pe diploma de Bacalaureat, dacă în cuprinsul acesteia nu se specifică, în mod expres, o anumită dată de absolvire.

„Absolvenţii care într-o perioadă de 60 de zile de la finalizarea studiilor sunt înregistrați la AJOFM Olt și nu s-au încadrat în muncă, nu au fost admişi sau nu urmează cursurile unei forme de învăţământ, nu realizează venituri sau realizează din activităţi autorizate potrivit legii venituri mai mici decât valoarea indicatorului social de referinţă în vigoare (500 lei n.r.) pot solicita indemnizaţie de şomaj. Acest drept se acordă la cerere, pe o perioadă de șase luni, calculată de la data expirării celor 60 de zile de la absolvire şi constă într-o sumă fixă, lunară, neimpozabilă al cărei cuantum este de 250 lei”, se mai arată în comunicatul instituției.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți