12.3 C
Slatina
joi,18 aprilie,2024

Ultimele Articole

Codul galben de caniculă, prelungit de meteorologi până vineri noaptea

- Advertisement -

Caniculă, disconfort termic și instabilitate atmosferică sunt fenomenele vizate de meteorologică până în noaptea de vineri spre sâmbătă. Reprezentanții Administrației Naționale de Meteorologie au actualizat atenționările, iar codul galben de vreme călduroasă a fost prelungit.

În afară de ziua de joi, județul Olt, ca și majoritatea regiunilor țării, va fi sub cod galben de caniculă și disconfort termic atât vineri, cât pe timpul nopții de vineri spre sâmbătă.  

„În cursul zilei de vineri, 31 iulie, în cea mai mare parte a Olteniei, Munteniei și Dobrogei va fi caniculă, iar temperaturile maxime vor fi de 35 – 37 de grade Celsius. Disconfortul termic va fi accentuat, indicele temperatură-umezeală (ITU) va depăși pragul critic de 80 de unități, iar noaptea de vineri spre sâmbătă, 31 iulie spre 1 august, va fi tropicală, cu temperaturi care, în general, nu vor coborî sub 20 de grade. Disconfortul termic se va menține ridicat și în Banat și sudul Moldovei, unde ITU se va situa în jurul pragului critic de 80 de unități”, anunță meteorologii.

Sursa citată mai arată că de vineri, la ora prânzului, și până în noaptea de vineri spre sâmbătă, la ora 02:00, toată România va fi sub o informare de instabilitate atmosferică.

„În intervalul menționat, în sud-vestul, sudul, estul țării și local în centru, va fi instabilitate atmosferică ce se va manifesta prin intensificări de scurtă durată ale vântului, vijelii, averse ce vor avea și caracter torențial, descărcări electrice și izolat grindină. Cantitățile de apă vor depăși 25 de litri pe metrul pătrat și pe suprafețe mici 40 – 50 de litri pe metrul pătrat”, transmite ANM.

Recomandări pentru populație, pe perioada în care meteorologii anunță vreme călduroasă

Pentru siguranța populației în perioadele caniculare, salvatorii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență recomandă:

– Atenție! Deplasările sunt recomandate în primele ore ale dimineții sau seara, pe cât posibil prin zone umbrite, alternând deplasarea cu repausul!

– Evitați aglomerația, expunerea la soare, efortul fizic intens între orele 11.00-18.00.

– Purtați haine lejere, subțiri, din bumbac, deschise la culoare, pălării și ochelari de soare.

– Consumați 1,5-2 litri de lichide pe zi, nu foarte reci, apă, sucuri naturale și ceaiuri ( un pahar la 15-20 de minute).

– Evitați băuturile alcoolice și cele ce conțin cofeină sau zahăr și alimentele cu conținut sporit de grăsimi;- nu lăsați copiii singuri în autoturisme expuse la soare.

Cătălin FIRCOIU

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți