2 C
Slatina
miercuri,15 ianuarie,2025

Ultimele Articole

Cireșele sunt scumpe pentru că sunt scumpe la vedere

- Advertisement -

De la livezile romane, la supermarketurile moderne, cireșele s-au bucurat de o lungă și fructuoasă istorie. Acestea sunt considerate un fruct delicios și popular și, spre deosebire de majoritatea fructelor, nu se ieftinesc când sunt în sezon. Sunt scumpe pe tot parcursul anului, asta în cazul în care le găsești importate de pe undeva în plină toamnă sau iarnă. Există mai multe motive pentru prețul ridicat. Unul dintre ele este faptul că sunt o cultură de sezon scurt. Acest lucru creează o cerere mai mare, deoarece oamenii știu că cireșele nu vor fi pe val mult timp. Un alt factor care afectează prețul cireșelor este randamentul producției. Culturile de cireși alternează ca volum în fiecare an, pur și simplu pentru că cireșii nu produc o cantitate uniformă. Unii ani sunt caracterizați de mari producții, iar în anii în care randamentul este de așteptat să fie mai mic, cu siguranță prețul va fi mai mare.

Varietatea cireșelor joacă, de asemenea, un rol în preț. Majoritatea magazinelor alimentare vând același soi an de an, cel care este mai ușor de importat, iar cele care sunt mai dificil de procurat tind să fie și mai scumpe, pentru că sunt mai delicate. Se învinețesc mai ușor și sunt mai ușor deteriorabile în condiții de ploaie și vânt. Interesant este faptul că deși există mai mult de 500 de soiuri de cireșe dulci și aproape la fel de multe rețete de tarte, doar un procent mic – în jur de aproximativ 20 – sunt utilizate în producția comercială.

Cireșele ocupă un loc special și atunci când vine vorba de vocabularul nostru zilnic. Nu numai în limba română, expresia cireașa de pe tort a devenit foarte populară și chiar și atunci când este folosită în contexte mai puțin pozitive, se poate deduce ideea că este vorba despre o bucurie extra. Există, de asemenea, două melodii mai vechi care au devenit hit-uri, cu titluri care includ cireașa. Una dintre ele este Cheery Pie, cântată de Warrant și cealaltă este Cherry Bomb din The Runaways, care este și numele unui film din 2009. Cireșele sunt, de asemenea, „personaje” foarte semnificative în sloturi, unde creează imagini frumoase împreună cu celelalte fructe. A avea trei cireșe la rând pe cadranul unei mașini slot ilustrează câștiguri mari, cunoscute ca jackpot-uri. Și este incredibil cum au continuat să persiste ca simboluri, pe măsură ce timpul a trecut, din jurul anului 1900 până în prezent, când aceste jocuri au trecut în online. Prin urmare, de fiecare dată când mergi la piață și îți spui că prețul unui kilogram de cireșe este prea mare, ai putea să te gândești la combinația câștigătoare. Într-adevăr, plătești un preț destul de ridicat, dar apoi papilele tale gustative câștigă marele premiu: aroma de neînlocuit.

Cuvântul cireș a fost atribuit orașului grecesc Cerasus, care astăzi este orașul Giresun, din Turcia. Este locul în care cireșele au fost exportate pentru prima dată în Europa. Dar unii istorici cred că orașul în sine a fost numit după cireșe și preferă să îi atribuie o origine akkadiană.

Cireșele sunt printre noi și cu noi de mult timp. Arheologii au descoperit gropi de cireșe fosilizate în peșteri preistorice din toată Europa și Asia. Cea mai veche mențiune scrisă a cireșelor provine de la autorul grec Teofrast, care a inventariat fructul în cartea Istoria plantelor, în 300 î.Hr. În același timp, Diphilus din Siphnos, un autor și medic grec, a scris despre utilitatea cireșelor ca diuretic. Astăzi, cele mai multe femei știu cât de benefic este ceaiul din codițe de cireșe pentru tratarea retenției de apă.

În mod inconștient și totuși, în mod paradoxal, cu cele mai bune intenții, soldații romani au contribuit la cultivarea cireșilor. Aceste fructe dulci făceau parte din rațiile lor și, pe măsură ce călătoreau, din gropile în care au fost aruncați sâmburii, au crescut copacii care au proliferat apoi în tot Imperiul Roman. Se spunea că, pentru a găsi vechile drumuri romane, nu trebuia decât să urmărești cireșii sălbatici.

Un alt aspect interesant este denumirea vișinelor în limba engleză. O vișină e o sour cherry, deci tot o cireașă, numai că un pic mai acră.

Internetul este plin de tot felul de detalii despre cireșe, de la evenimente create în jurul lor, până la curiozități care te-ar putea convinge să nu le mai critici atât de mult prețul piperat. Cel mai important de reținut este, însă, să nu le ratezi sezonul. Bucură-te de un bol întreg, niciodată doar de una, două, trei sau doar câteva.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți