Anul școlar 2021 – 2022 bate la ușă, de luni începând cursurile, iar la Palatul Copiilor „Adrian Băran” din municipiul Slatina, din subordinea Inspectoratului Școlar Județean Olt, se fac ultimele pregătiri, dar și înscrieri, pentru a fi completate cu elevi toate grupele din cadrul cercurilor existente în cadrul unității de învățământ. Activitățile educative extrașcolare de la Palatul Copiilor sunt unele interesante și se desfășoară în săli de cerc dotate modern, pe mai multe profiluri.
Profesorul Ilie Brăileanu, directorul al instituției școlare și dascăl în cadrul acesteia, alături de alți colegi de la palat, au susținut săptămâna aceasta o conferință de presă în cadrul căreia a fost prezentată oferta educațională.
„Și anul acesta o să avem pregătită o paletă bogată de activități la cercurile noastre. Sunt alături de colegii care sunt în funcții de administrație și o parte sunt președinți ai comisiilor metodice din cadrul instituției noastre, cu care am realizat oferta pentru anul școlar 2021 – 2022. Nu sunt mari noutăți. Pentru că avem posibilitatea, conform regulamentului, ca fiecare profesor să poată face activități în afara specializării din cadrul cercului – 30 la sută, adică o grupă, două, poate să le desfășoare cu activități diferite de specializarea de bază. Așteptăm din partea colegilor această propunere, o s-o avizăm în cadrul Consiliului de Administrație, o s-o prezentăm copiilor, părinților, bunicilor. Ne pregătim și pentru o promovare a cercurilor noastre în câteva zone ale orașului. În fiecare zi, începând cu ora 09:00 până la ora 19:00, există profesori de serviciu care sunt la dispoziția doritorilor pentru a-i lămuri despre activitatea pe care o desfășurăm în cercurile noastre și, de asemenea, pentru a primi copiii”, a declarat Brăileanu.
Rând pe rând, președinți ai comisiilor metodice au prezentat principalele domenii de activitate în cercuri și ofertele existente, iar la nivelul Palatului Copiilor Slatina sunt 30 de cercuri, ca și profiluri culturale, artistice, sportive, tehnice și științifice, unde predau 36 de cadre didactice. Ca și noutate, de anul acesta s-a reînființat cercul de orientare turistică.
Cursurile vor începe pe 13 septembrie, însă înscrierile continuă pe tot parcursul anului de învățământ.
„Este o echipă tânără de profesori la instituția noastră, dar cu experiență în domeniul activităților extrașcolare. Au obținut rezultate merituoase la nivel național, chiar și internațional. Asigurăm toate condițiile propice pentru ca tinerii din Slatina să-și cultive talentul la Palatul Copiilor, singurul construit din temelii după Revoluție. Este o locație generoasă, unde beneficiază de dotări moderne și au tot ce își doresc pentru desfășurarea activităților. Începem cursurile din 13 septembrie, pentru că la sfârșitul anului trecut, cu toate că a fost pandemie, noi am avut o perioadă de reînscriere a elevilor și în procent de 40 – 42% copiii s-au reînscris. Așa că noi, începând de luni, cu cei reînscriși și înscriși, o să începem activitățile, însă înscrierea continuă până la sfârșitul lunii, deoarece sunt foarte mulți copii care au fost la țară, au fost cu părinții în vacanțe sau vor afla după ce începe școala, pentru că publicitatea, dacă pot spune așa, se va transmite și prin elevii din cadrul comunităților lor, la nivelul unității de învățământ, chiar la clasă, și o să le oferim și lor posibilitatea de a se înscrie. De fapt, porțile sunt deschise, înscrierile se pot face pe parcursul anului școlar, bineînțeles în limita locurilor pe care le avem”, a adăugat profesorul Ilie Brăileanu.
Deși oferta este mai puțin atractivă, directorul Palatului Copiilor a declarat că instituția are structuri și în orașele Corabia, Drăgănești Olt și Balș. Sunt opt cercuri la acestea, unde predau nouă cadre didactice,
„Colegii de la Balș, Drăgănești Olt și Corabia, cu toate că activitatea de la Corabia nu se mai desfășoară în vechea clădire, pentru că va intra într-un program de reabilitare, și mulțumim Primăriei care ne-a sprijinit cu spații la Casa de Cultură să ne desfășurăm activitatea, au pregătit pliantele de promovare a ofertei activităților lor. Din păcate, nu sunt atât de numeroase cercurile, pentru că aceastea sunt posturile de care beneficiem în aceste structuri”, a mai spus Brăileanu.