Pentru că cei mai mulți dintre noi ne petrecem cea mai mare parte a timpului în casă și pentru că mediul interior ne influențează semnificativ modul în trăim, fiecare îmbunătățire pe care o putem aduce căminului nostru este importantă. Iată 6 idei care te pot ajuta să implementezi optimizări de valoare pentru locuința ta, cu puțin efort și investiții financiare accesibile, care se vor amortiza pe termen mediu și lung.
Investește într-o instalație de încălzire de calitate
Pentru a te putea bucura de mai multă relaxare la sfârșitul programului de lucru, poți investi în echipamente și sisteme fiabile de încălzire și preparare a apei calde, care să-ți faciliteze igiena și activitățile casnice. De exemplu, alegând un boiler pentru apă caldă te vei putea bucura de apă caldă în orice context, independent de rețeaua centralizată de apă. În general, un sistem de încălzire eficient, funcțional și performant este deosebit de important pentru orice familie, indiferent de sezon.
Un boiler pentru apă caldă este o investiție perfectă și atunci când nu ai posibilitatea de a opta pentru o centrală, pentru o casă de vacanță sau temporar, până când finalizezi construcția și amenajarea unei locuințe noi. Din fericire, pe piață o să găsești o mulțime de boilere cu diferite capacități, așa că vei putea alege cu ușurință un model care să se încadreze în spațiul pe care îl ai disponibil și care să-ți livreze cantitatea de apă caldă de care preconizezi că ai nevoie la un moment dat.
Restaurează mobila veche
Mobila veche se poate transforma într-o capodoperă atunci când este recondiționată corespunzător. Chiar dacă noile modele și tendințe în materie de mobilier sunt extrem de atractive din prisma finisajelor, nu doar o dată s-a dovedit că ele nu mai sunt la fel de durabile precum odinioară.
Așadar, în loc să investești sume semnificative de bani pentru mobilier nou, îl poți restaura pe cel vechi, vopsindu-l sau oferindu-i noi destinații. Poți găsi acum o mulțime de tutoriale pe internet care îți arată cum poți schimba uimitor obiectele vechi de mobilier pentru a le da o nouă față, cu investiții financiare minime.
Izolează-ți locuința
Dacă ești îngrijorat de creșterea sumelor înscrise în facturile de energie, află că o casă neizolată interior-exterior va avea un coeficient energetic redus din cauza pierderilor de energie. Nu doar că vei resimți acest lucru din punct de vedere fizic, dar va avea de suferit și bugetul tău.
Investind în sisteme de izolare precum vată minerală și rigips, te vei putea bucura de ierni mai călduroase și de veri mai răcoroase, implicit fără costuri prea ridicate la facturi.
Optează pentru ferestre inteligente
O altă îmbunătățire importantă pe care o poți face pentru locuința ta are în vedere ferestrele. Acestea sunt direct legate de confortul termic, fonic și fizic al întregii familii, indiferent de anotimp. Prin urmare, verifică ferestrele, iar dacă acestea sunt vechi, prezintă fisuri sau necesită îmbunătățiri de ordin estetic și funcțional, orientează-te spre ferestrele inteligente.
Geamurile termopan moderne sunt prevăzute cu mecanisme antifurt și senzori termici care fac posibilă aerisirea și protejarea locuinței împotriva factorilor de mediu chiar și atunci când ești plecat de acasă.
Dotează-ți casa cu sisteme de automatizare
Chiar dacă o casă complet inteligentă încă pare o alegere mult prea costisitoare, merită să arunci o privire peste soluțiile de automatizare smart, care aduc un plus extraordinar de confort și siguranță. Nu e necesar să-ți construiești de la zero o casă activă ca să te poți bucura de o casă inteligentă. O sugestie ar fi să investești în sisteme automatizate mici, dar cu potențial semnificativ.
Printre cele mai accesibile opțiuni ale sistemelor de automatizare se numără becurile inteligente, asistenții virtuali, prizele inteligente, interfoanele etc.
Folosește sisteme energetice alternative
Dacă locuiești la casă, merită să investești în panouri solare care să-ți ofere energia electrică necesară în perioadele în care ultravioletele ating intensitate maximă. Totodată, poți folosi astfel de sisteme și în curte sau în interiorul locuinței, aceasta fiind o îmbunătățire ecologică și economică pe termen lung.
În concluzie, cu mici investiții poți aduce câteva îmbunătățiri semnificative pentru locuința ta, eficientizând confortul și siguranța întregii familii, pe termen lung.
Sursă foto: https://unsplash.com/photos/xrb1Y7As0pU