6.2 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Zece angajați la negru, depistați luna trecută de inspectorii de muncă din Olt. S-au aplicat amenzi în cuantum de 180.000 de lei

- Advertisement -

Reprezentanții Inspectoratului Teritorial de Muncă Olt au continuat și în luna septembrie controalele la angajatorii din județ, iar în urma acestora au fost identificate nu mai puțin de zece persoane care desfășurau muncă nedeclarată, cuantumul amenzilor aplicate celor care le foloseau fiind de 180.000 de lei.

Cele mai mari sancțiuni contravenționale, în valoare de 40.000 de lei fiecare, au fost date unui angajator din Slatina, cu domeniu de activitate construcții, pentru doi muncitori la negru, dar și unui patron din București, a cărui societate comercială, cu domeniu de activitate comerț, avea punct de lucru în Potcoava, unde lucru alte două persoane fără a avea contract de muncă încheiat. Restul persoanelor care desfășurau muncă nedeclarată au fost depistați la alți cinci angajatori: Caracal – coafură; Balș – fabricarea articolelor din plastic; Caracal – confecții textile; Radomirești – comerț, fiecare fiind amendat cu câte 20.000 de lei, pentru câte o persoană care muncea la negru; Schitu – construcții, care a primit 20.000 de lei pentru că avea două persoane cu timp parțial.

Inspectorii de muncă olteni transmit că luna trecută au efectuat 206 controale specifice, atât în domeniul relațiilor de muncă, cât și în domeniul securității și sănătății în muncă, domeniile de activitate verificate din punct de vedere al respectării legislației specifice fiind construcțiile, comerțul cu amănuntul, transportul rutier de mărfuri și persoane și agricultură. În urma verificărilor efectuate, s-au identificat 242 deficiențe pentru care s-au dispus măsuri de remediere, fiind aplicate și 115 sancțiuni, din care 105 avertismente și zece amenzi în valoare totală de 191.000 lei, cele mai multe fiind aplicate celor șapte angajatori cu zece muncitori la negru, în cuantum de 180.000 de lei.

Potrivit ITM Olt, cele mai frecvente deficiențe au fost: neplata lunară a drepturilor salariale la data înscrisă în contractul individual de muncă; neacordarea repausului saptămânal și a concediului de odihnă; netransmiterea la termen, în Registrul General de Evidență a Salariaților, a contractelor individuale de muncă și a modificărilor acestora; neacordarea și neverificarea folosirii echipamentului individual de protecție; neefectuarea controlului medical periodic.

Totodată, în septembrie, Inspecției Muncii Olt i-au fost comunicate și șapte evenimente petrecute la locul de muncă, soldate cu șapte persoane care au suferit incapacitate temporară de muncă.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți