10.2 C
Slatina
vineri,26 aprilie,2024

Ultimele Articole

Proiect cultural la final. Copiii de la ansambluri folclorice din județ au învățat să joace dansuri din opt zone ale țării

- Advertisement -

„Folclorul – cartea de identitate a neamului” este proiectul derulat de Asociația „Călușarii Slatinei” în toamna acestui an, acesta ajungând la final la sfârșitul acestei săptămâni. Acesta a constat în organizarea mai multor spectacole folclorice sub titulatura „De la Olt în toată țara”, după repetiții intense desfășurate de doi maeștri coregrafi ai județului, în care membrii ansamblurilor folclorice „Dârjovul” din Valea Mare, „Plaiurile Sâmbureștiului” din Sâmburești, „Hora” din Osica de Jos și „Plaiurile Oltețului” din Osica de Sus au învățat și alte dansuri populare, pe lângă cele oltenești, dansuri din zonele Maramureș, Moldova, Banat, Muntenia, Dobrogea, Ardeal și Basarabia.

Concret, scopul proiectului care a fost lansat oficial la începutul lunii septembrie, în cadrul unei conferințe de presă organizată în foaierul Palatului Copiilor „Adrian Băran” Slatina, a fost acela de a asigura păstrarea tradițiilor și a obiceiurilor, pentru că ele fac parte din ceea ce definim: identitatea națională, care, cu siguranță, nu va pieri niciodată, pentru că sunt atâtea valori în tezaurul inestimabil al tradiției românești, spune profesorul Ilie Brăileanu, directorul instituției culturale și președintele Asociației „Călușarii Slatinei.

Au fost implicați peste 135 de copii în proiectul cultural „Folclorul – cartea de identitate a neamului”, ca parte activă a acestui proiect, și, indirect, peste 500 de participanți, iar în primul rând s-a realizat o coloană sonoră cu melodiile  jocurilor selectate din cele opt zone folclorice, după care s-a repetat în fiecare din cele patru localități – Valea Mare, Sâmburești, Osica de Jos și Osica de Sus.

Instructorii coregrafi Alexandru Rizea și George Ghiță a lu’ Porumbelu’, coordonatori ai celor patru ansambluri folclorice din județ, sunt cei care în perioada 11 – 26 septembrie 2021 au reușit la repetiții, cu multă dăruire, muncă și o implicare deosebită din partea tinerilor, ca jocurile populare din zonele folclorice Oltenia, Maramureș, Moldova, Banat, Muntenia, Dobrogea, Ardeal și Basarabia să intre în repertoriul folcloric  activ al ansamblurilor. Dansatorii au reușit să învețe pe lângă pasul de bază, structura ritmică, melodică specifice zonei și stilul interpretaiv caracteristic, orchestrația muzicală fiind asigurată de Taraful „Frunză Verde” de la Morunglav, condus de profesorul Liviu Enache.         

„În cadrul spectacolelor «De la Olt în toată țara» din cadrul Proiectului «Folclorul – cartea de identitate a neamului», desfășurate în  localitățile Osica de Jos, Valea Mare, Osica de Sus și Sâmburești, pe lângă suitele de dansuri mixte, dansuri de fete și coregrafia cu jocuri din alte zone folclorice s-au prezentat piese de orchestră, melodii instrumentale și cântece populare interpretate de Taraful „Frunză Verde” și soliștii vocali ai acestuia. Publicul iubitor de folclor autentic românesc s-a putut bucura de un regal artistic de dansuri și cântece populare”, a declarat profesorul Brăileanu.

Spectatorii au fost încântați de dansatorii ce au fascinat prin forţa, autenticul şi sensibilitatea coregrafică prin care au  valorificat varietatea dansului din cele opt zone etnofolclorice ale ţării. Aceștia nu au rămas indiferenți nici la prestația pe care au avut-o soliștii, mai spune directorul „Palatului Copiilor”: „Soliştii vocali au impresionat, prin frumuseţea vocilor şi stilul preponderent al autenticului zonal ce l-au reprezentat. Este suficient să amintim că acești soliști sunt laureaţi ai unor festivaluri naționale”.

Iar în cadrul aceluiași proiect cultural derulat pe parcursul a două luni, o notă aparte au prezentat-o și costumele purtate de copiii celor patru ansambluri folclorice, care prin amprenta cromatică a specificului popular zonal, în deplină concordanţă cu repertoriul adus în scenă, sunt bijuterii ale artei populare, strălucind astfel prin acurateţea autenticului, a culorii şi eleganţei autohtone.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți