22.3 C
Slatina
marți,16 aprilie,2024

Ultimele Articole

Polițiștii olteni au început controalele pe linia cumpărării și folosirii petardelor și artificiilor, de Sărbătorile de Iarnă

- Advertisement -

Am intrat în sezonul Sărbătorilor de Iarnă, iar mulți dintre olteni vor ca în această perioadă, mai ales în Noaptea dintre Ani, de Revelion, să aibă parte de un spectacol grandios de artificii pe cer. Și petardele sunt la modă, însă pentru cumpărarea și folosirea articolelor pirotehnice trebuie respectate mai multe condiții. De aceea, începând cu data de 26 noiembrie și până la începutul anului viitor, pe 9 ianuarie 2022, polițiștii Inspectoratului de Poliție Județean Olt sunt implicați în activități pentru verificarea legalităţii desfăşurării operaţiunilor cu astfel de articole, de persoanele fizice şi juridice, în cadrul acţiunii „Foc de artificii” care este una la nivel național.

Potrivit oamenilor legii, scopul acţiunii este acela al creşterii siguranţei cetăţeanului prin activităţile de prevenire a producerii unor evenimente negative cu consecinţe asupra ordinii şi siguranţei publice sau de altă natură (răniri de persoane, incendii sau distrugeri de bunuri n.r.), dar şi prevenirea, identificarea şi sancţionarea faptelor de natură penală şi contravenţională la regimul articolelor pirotehnice.

De aceea, pentru conștientizarea de populație a riscurilor la care se expune prin folosirea articolelor pirotehnice ilegale și consecințele nerespectării prevederilor în domeniu, poliţiştii olteni vin cu mai multe informări referitor la ceea ce înseamnă riscurile la care se expun persoanele neautorizate care procură și utilizează ilegal articole pirotehnice din categorii restricționate publicului larg.

Articolele pirotehnice de divertisment din categoriile 1 (precum steluțe, lumânari scânteietoare, jerbe cu scântei, minifacle, minisori, inele de foc, sateliți) pot fi puse la dispoziția publicului cu vârsta peste 16 ani, iar cele din categoriile articolelor pirotehnice 2, 3 și 4, dar și a celor din categoriile articolelor pirotehnice de scenă T 2 și P 2 sunt interzise în ceea ce privește deținerea, utilizarea și vânzarea către publicul larg.

Articolele pirotehnice de scenă din categoria T 1 și alte articole pirotehnice din categoria P 1 pot fi puse la dispoziție pe piață numai persoanelor care au împlinit vârsta de 18 ani.

Se interzice folosirea articolelor pirotehnice în următoarele condiții:

Între orele 24:00 – 06:00, cu excepția evenimentelor de interes local, național sau internațional, în baza aprobării autorităților locale;

La o distanță mai mică de 50 metri de construcțiile de locuințe cu până la 4 niveluri și la mai puțin de 100 metri față de cele cu peste 4 niveluri;

La o distanță mai mică de 500 metri de instalațiile electrice de înaltă tensiune, de locurile de depozitare și livrare a combustibililor lichizi sau solizi, de instalațiile de gaze;

La o distanță mai mică decât cea prevăzută de reglementările în vigoare pentru obiectivele chimice și petrochimice ori pentru alte obiective care prezintă pericol de incendiu sau explozie;

În locurile în care există riscul producerii de alunecări de teren, avalanșe sau căderi de pietre;

Pe drumurile publice deschise circulației rutiere, pe aleile pietonale și în spații deschise cu aglomerări de persoane;

La o distanță mai mică de 500 metri de păduri.

Persoanele fizice sau juridice autorizate pot folosi articolele pirotehnice de divertisment numai cu luarea măsurilor de protejare a persoanelor, bunurilor materiale, animalelor și a mediului. „Organizarea de jocuri cu articole pirotehnice de divertisment este permisă numai în condițiile în care există acordul primăriei de pe raza localității unde se desfășoară activitatea, al Inspectoratului pentru Situații de Urgență Județean Olt și notificarea structurii de specialitate din cadrul Inspectoratului de Poliție Județean Olt, respectiv Biroul Arme, Explozivi și Substanțe Periculoase”, potrivit IPJ.

Constituie infracțiune și se pedepsește cu închisoare de la 3 luni la un an sau cu amendă:

Orice operațiune cu articole pirotehnice, efectuată fără drept;

Comercializarea articolelor pirotehnice din categoriile 1 și P 1 către persoanele care nu au împlinit vârsta de 18 ani;

Comercializarea către publicul larg a articolelor pirotehnice destinate de către pirotehnicieni.

Contravenții

Contravențiile sunt prevăzute de articolul 38 din Legea 126/1995 privind regimul materiilor explozive, republicată cu moficările ulterioare.

Sancțiunile contravenționale cu amendă pot fi aplicate și persoanelor juridice. În cazul persoanelor juridice, limitele minime și maxime ale amenzilor se majorează cu 100%.

Polițiștii olteni mai fac precizarea că articolele pirotehnice din categoria P 1, respectiv articole pirotehnice, altele decât cele de divertisment sau de scenă, care prezintă un risc scăzut, se pot utiliza doar în scopurile menționate de producătorul acestora, utilizarea necorespunzătoare fiind sancționată conform prevederilor articolelor 25 și 26 din Legea 61/1991, pentru sancționarea faptelor de încălcare a unor norme de convețuire socială, a ordinii și liniștii publice, cu amendă de la 500 lei la 1.500 lei.

 

 

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți