15.2 C
Slatina
miercuri,8 mai,2024

Ultimele Articole

Peste 30 de milioane lei, despăgubiri pentru fermele din Olt unde au fost uciși preventiv zeci de mii de porci, din cauza pestei porcine africane

- Advertisement -

Direcția Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt transmite că a plătit peste 30 de milioane lei despăgubiri exploatațiilor comerciale din județ unde la sfârșitul anului trecut s-au ucis preventiv zeci de mii de porci, din cauza focarelor de pestă porcină africană apărute.

Potrivit DSVSA Olt, plăți reprezentând despăgubiri au fost făcute și cetățenilor în ale căror gospodării s-au ucis porci.

„La sfârșitul anului trecut au fost efectuate plățile aferente despăgubirii porcilor uciși în gospodăriile populației, respectiv pentru cele 29 de gospodării în care au fost eliminați 447 de porci, suma achitată fiind în valoare de 258.813 lei. De asemenea, a fost achitată suma de 30.780.367 lei, pentru cele 62.999 capete de porci eliminați ca urmare a confirmării focarelor de pestă porcină africană la patru exploatații comerciale de suine”, declară reprezentanții Direcției Sanitară Veterinară.

Sursa citată mai arată că la această dată sunt active, în total, 12 focare de pestă porcină africană confirmate la porci domestici, dintre care șapte sunt în gospodăriile populației din localitățile Bălțați (Scornicești) – unul, Mogoșești (Scornicești) – două, Constantinești (Scornicești) – unul, Tufeni – unul, Ipotești – unul și Optași Măgura – unul. Totodată, sunt și cinci focare de pestă porcină africană confirmate la porcii domestici din fermele de porci din localitățile Constantinești (Scornicești), Ipotești, Negreni (Scornicești) și Tufeni. În acestea, anul trecut, s-au ucis zeci de mii de suine, din cauza focarelor de pestă existente aici.

DSVSA Olt mai transmite că este interzisă comercializarea, înstrăinarea sau mișcarea sub orice formă a porcilor vii, a cărnii și produselor din carne de porc provenite din zonele de restricție, ca urmare a evoluției virusului pestei porcine africane. De asemenea, se mențin restricțiile în ceea ce privește organizarea aglomerărilor de animale vii în scopul comercializării acestora, respectiv interdicția de funcționale a târgurilor de animale vii.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți