5.2 C
Slatina
vineri,22 noiembrie,2024
spot_imgspot_img

Ultimele Articole

Peste 50 de arderi necontrolate produse în județ, de la începutul anului

- Advertisement -

Pompierii din cadrul Inspectoratului pentru Situații de Urgență Olt anunță că în ultimele 24 de ore au intervenit pentru a stinge cinci incendii de vegetație uscată, iar de la începutul anului 2022 și până acum în județ s-au produs în total peste 50 de arderi necontrolate, mai precis 56.

Motivul pentru care au loc astfel de incendii la început de primăvară este faptul că cetățenii desfășoară, cu o mai mare frecvență, acțiuni de curățare și ardere a miriștilor sau a resturilor vegetale de pe terenuri agricole sau din gospodăria proprie. Astfel de acțiuni ce se desfășoară în această perioadă a anului, voluntare sau involuntare, pot duce de multe ori la izbucnirea unor incendii de amploare și chiar la pierderi de vieți omenești.

Ținând cont că de-a lungul anului se produc frecvent arderi necontrolate, pompierii olteni țin să reamintească cetățenilor, instituțiilor și operatorilor economici mai multe prevederi legale pe care trebuie să le cunoască. Una dintre acestea ar fi că cei care provoacă izbucnirea unor astfel de incendii riscă amenzi între 3.000 și 6.000 de lei pentru persoanele fizice și între 25.000 și 50.000 de lei pentru cele juridice.

„Conform Ordonanţei de Urgenţă 195 din 2005 privind protecţia mediului, cu modificările şi completările ulterioare, este interzisă arderea miriştilor, stufului, tufărişurilor sau vegetaţiei ierboase, fără acceptul autorităţii competente pentru protecţia mediului şi fără informarea, în prealabil, a serviciilor publice comunitare pentru situaţii de urgenţă. Nerespectarea acestei prevederi legale se sancţionează cu amendă contravenţională al cărei cuantum este cuprins între 3.000 – 6.000 lei pentru persoane fizice şi respectiv între 25.000 – 50.000 lei pentru persoane juridice”, spun reprezentanții ISU Olt.

Potrivit sursei citate, conform Hotărârii Guvernului României 537/2007 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor la normele de prevenire şi stingere a incendiilor, efectuarea unor lucrări de arderi a resturilor vegetale fără întrunirea condiţiilor legale şi, respectiv, fără luarea măsurilor de evitare a propagării la construcţii, depozite, culturi agricole, păduri, plantaţii şi alte vecinătăţi constituie contravenţii şi se sancţionează cu amendă de la 1.000 la 2.500 lei. Totodată, Ordinul comun al ministrului agriculturii şi dezvoltării rurale şi al ministrului mediului şi pădurilor 30/147 din 2010 pentru aprobarea bunelor condiţii agricole şi de mediu în România, stabileşte că nu este permisă arderea miriştilor şi a resturilor vegetale pe terenul arabil şi respectiv faptul că nu este permisă arderea vegetaţiei pajiştilor permanente.

În condiţiile în care este necesară arderea miriștilor pentru combaterea dăunătorilor și au fost se obţinute aprobările prevăzute de legislaţia în vigoare, arderea vegetației uscate se face, potrivit ISU Olt, cu respectarea următoarelor măsuri: condiţii meteorologice fără vânt; parcelarea miriştii în suprafeţe de maximum 10 hectare, prin fâşii arate; izolarea zonei de ardere faţă de căile de comunicaţie, construcţii, culturi agricole vecine, instalaţii, fond forestier, prin executarea de fâşii arate; desfăşurarea arderii numai pe timp de zi; asigurarea, până la finalizarea arderii, a personalului de supraveghere şi stingere a eventualelor incendii; asigurarea, pentru suprafeţe de ardere mai mici de 5 hectare, a substanţelor şi mijloacelor de stingere necesare; asigurarea, în cazul suprafeţelor de ardere mai mari de 5 hectare, a unui plug, a unei cisterne cu apă, a mijloacelor de tractare şi a personalului de deservire.

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți