11.2 C
Slatina
joi,25 aprilie,2024

Ultimele Articole

Primele rezultate cu privire la posibila toxiinfecție alimentară în rândul a zeci de elevi de la Colegiul Minulescu Slatina, așteptate vineri

- Advertisement -

Vineri, 27 mai, ar putea fi știute primele rezultate de la probele care s-au prelevat din cantina Colegiului Național „Ion Minulescu” Slatina.  Scandalul privind posibila toxiinfecție alimentară în rândul a zeci de elevi ai unității de învățământ liceal a izbucnit marți seara, după ce 21 de cursanți de aici au ajuns la Unitatea Primire Urgențe a Spitalului Slatina, iar mai mult de jumătate dintre ei au rămas internați pe secțiile Boli Infecțioase și Pediatrie. Miercuri, reprezentanții Inspectoratului Școlar Județean, Direcției de Sănătate Publică și Direcției Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor Olt au deschis mai multe anchete cu privire la ce s-ar fi putut întâmpla, mai multe teste fiind efectuate și așteptându-se rezultatele acestora.

Probe de sanitație de pe mâinile angajaților din cantina liceului, probe faringiene, dar și probe din mâncare, au fost prelevate DSP Olt, rezultatele acestora fiind gata după 72 de ore, în timp ce reprezentanții DSVSA Olt au luat teste din materia primă din care s-a gătit mâncarea copiilor, rezultatele lor venind după patru – cinci zile.

Primele rezultate ar sosi vineri, după ora prânzului, cei mai mulți dintre elevii internați în spital urmând a fi externați din spital în aceeași zi, spun reprezentanții DSP: „Nu avem un rezultat acum, durează 72 de ore o coprocultură, vineri, după ora 12:00, vor veni, ele sunt lucrate în laboratorul nostru. Nu au mai fost copii afectați ce au ajuns la spital, sunt bine, cei mai mulți vor fi externați vineri”.

Christian Ionescu, directorul Colegiului Minulescu Slatina, așteaptă și acesta rezultatele probelor, mai ales că nu își explică cum de au existat copii cu simptome, deși nu au servit masa la cantină.

„Așteptăm efectiv rezultatele, eu nu cred că este o toxiinfecție alimentară care să afecteze 20 de copii din 220 – luni, și 254 de elevi câți au mâncat la cantină marți. Nu înțeleg! Nu explică nimeni de ce sunt bolnavi și copii care nu au mâncat la cantină, o țin cu toxiinfecția alimentară”, a declarat directorul colegiului slătinean.

Elevii care mai sunt acum internați la spital sunt bine, numărul lor fiind în prezent de 15, a spus Angela Nicolae, managerul Spitalului Județean de Urgență Slatina: „Copiii sunt bine, avem 15 internați astăzi (joi, 26 mai n.r.), 11 la Boli Infecțioase și patru la Pediatrie. Au mai fost tratați încă doi copii, unul a venit în noaptea de miercuri spre joi, dar a plecat acasă, iar și miercuri pe zi, care nu a dorit internarea. Alți copii nu au mai venit. Rezultatele probelor vin în trei zile de la recoltarea lor”.

Problemele de la Colegiul Național „Ion Minulescu” Slatina au început, însă, de vineri, 20 mai, când s-au semnalat mai multe cazuri de elevi care au prezentat următoarea simptomatologie: grețuri, vărsături, cefalee, frisoane și dureri abdominale. Luni, 23 mai, au existat 12 absenți cu aceleași simptome. În noaptea următoare, 24 spre 25 mai, nouă elevi din internatul colegiului au fost transportați cu ambulanța la Unitatea de Primiri Urgențe din Spitalul Județean de Urgență Slatina. Miercuri, 25 mai, s-au înregistrat 94 de absenți la clasele din învățământul primar. Totodată, la cabinetul medical școlar s-au înregistrat luni opt elevi cu probleme digestive, marți 12 și miercuri șase cu aceleași simptome.

Elevii care au prezentat simptome au vârste cuprinse între 6 și 18 ani și sunt din toate ciclurile de învățământ din școală – primar, gimnazial și liceal.

Ca urmare a controlului de miercuri al inspectorilor DSVSA Olt s-a dat o amendă de 10.000 de lei, în timp ce activitatea cantinei a fost suspendată având în vedere neregulile găsite.

 

- Advertisement -

Ultimele știri

Nu pierdeți