Reprezentanții Direcției Economice din subordinea Primăriei municipiului Slatina au primit până acum declarații de la 26.000 de slătineni și peste 1.400 de agenți economici, scopul fiind stabilirea taxei de gunoi pe care aceștia trebuie să o plătească. 30 iunie a fost termenul limită pentru achitarea salubrizării pe primul trimestru din anul 2022, respectiv perioada martie – iunie, iar autoritățile locale spun că cei care nu plătesc la timp au de suportat lunar majorări de întârziere de 1%.
Alin Calotă, directorul Direcției Economice Slatina, a declarat că mai sunt aproape 6.000 de persoane ce trebuie să depună această declarație pentru taxa de gunoi, iar în acest sens urmează a primi acasă notificări. În cazul în care nici atunci nu vor ajunge la direcție, vor fi impuse din oficiu trei persoane în imobil acolo unde nu se poate stabili numărul celor care conviețuiesc la o adresă.
„Până în acest moment, avem un număr de 26.000 de declarații depuse în vederea stabilirii taxei de salubrizare din partea persoanelor fizice și aproximativ 1.452 din partea persoanelor juridice. Din estimările noastre, mai rămân aproximativ 6.000 de declarații de depus, cu mențiunea că pentru cei care încă nu și-au depus declarația în termenul stabilit prin regulament, organul fiscal procedează la impunerea din oficiu cu trei persoane acolo unde determinarea numărului de persoane dintr-o locuință nu este posibilă. Pentru persoanele juridice, cuantumul taxei se va stabili conform tabelului din prezentul regulament. Întâi vom face notificări pentru cei care nu au depus, iar dacă nu se prezintă, vom face impunere din oficiu”, a declarat directorul Direcției Economice Slatina.
Toți cei care nu plătesc la timp taxa de salubrizare, vor avea de achitat penalități de 1% lunar.
„Pentru neplată la termenul scadent a taxei de salubrizare, se datorează majorări de întârziere în cuantum de unu la sută, pe lună. Slătinenii aveau termen pentru depunerea declarației data de 30 iunie, dar și pentru plată. Sumele sunt defalcate pe trimestre și ar fi trebuit să se plătească primul trimestru”, a adăugat Calotă.
Potrivit sursei citate, s-a rezolvat și marea problemă privind taxa de gunoi pe care o aveau societățile comerciale, reprezentanții acestora urmând a plăti în baza istoricul de anul trecut: „Nu mai sunt probleme nici cu firmele, situația a fost reglementată. Firmele care au istoric, merg pe istoric, cele care nu au istoric, merg pe baza regulamentului, cum spune grila. Nu vor mai ajunge la sume așa de mari”.
„Contractul de delegare prin concesiune a gestiunii activităților de colectare și transport a deșeurilor municipale și altor fluxuri de deșeuri, componente ale serviciului de salubrizare de pe raza județului Olt” a fost încheiat la începutul lunii decembrie 2021. În urma încheierii contractului, de la începutul lunii martie s-a operaționalizat și Sistemul de Managament al Deșeurilor, operatorul Salubris Slatina fiind singurul ce se va ocupa de serviciul de colectare și transport deșeuri, timp de opt ani, în toate cele 112 localități ale Oltului. Valoarea proiectului implementat de CJ Olt este de peste 38 milioane de euro, colectarea deșeurilor fiind făcută din „poartă în poartă” la locuințele individuale, iar la blocurile de locuințe dintr-un „punct fix”. 90.000 de pubele pentru deșeuri menajere au fost puse de Salubris SA la dispoziția oltenilor în ultima perioadă.
Taxa de gunoi este de 3,56 lei pe lună, de persoană, la nivelul localităților rurale, pentru ceea ce înseamnă utilizatorii casnici, și de 60 de bani pe kilogram pentru utilizatorii non-casnici, iar în localitățile urbane o persoană va scoate din buzunare nu mai puțin de 11,74 lei într-o lună. Așadar, taxa de gunoi ce un slătinean trebuie să o achite lunar este de 11,74 de lei.